65. Hükümet Programı görüşülüyor

65. Hükümet Programı görüşülüyor

HDP Adana Milletvekili Beştaş:- "Programda Çözüm Süreci'ne hiç değinilmemesi Hükümetin en büyük handikaplarından birisidir. Geçen dönemde Çözüm Süreci'ne ilişkin bölüm için 'Yolda düşmüştü' demişlerdi. Bu dönem her halde düştüğü yerden bulunamadı"

TBMM (AA) - HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Hükümet Programı'nda Çözüm Süreci'ne hiç değinilmediğini, bunun Hükümetin en büyük handikaplarından birisi olduğunu öne sürerek, "Geçen dönemde Çözüm Süreci'ne ilişkin bölüm için 'Yolda düşmüştü' demişlerdi. Bu dönem her halde düştüğü yerden bulunamadı." dedi.

TBMM Genel Kurulunda 65. Hükümet Programı'nın görüşmeleri yapılıyor.

HDP Grubu adına söz alan Beştaş, Hükümet Programı'nın görüşüldüğünü, ancak iktidar partisi milletvekillerinin görüşmelere ilgi göstermediğini söyledi. Beştaş, 65. Hükümete ilişkin sürecin çok hızlı geliştiğini ifade ederek, Türkiye'nin ifade özgürlüğünde 197 ülke arasında 157. sırada yer aldığını iddia etti.

"Ortada bir vesayet var ve şu anda yegane vesayet odağı saraydır" diyen Beştaş, yeni anayasanın partilerinin de önceliği arasında yer aldığını fakat yeni anayasa kavramının, başkanlık sisteminin getirilmesi kapsamında kullanıldığını savundu.

Hakkında altı fezleke bulunduğunu bunların üçünün ise attığı tweetlerden oluştuğunu belirten Beştaş, şöyle devam etti:

"Kürt meselesi çözülmeden Türkiye demokratikleşemez. Türkiye demokratikleşmeden de Kürt meselesi çözülemez. Kürt meselesini programa yazmamakla buharlaşmıyor. Programda Çözüm Süreci'ne hiç değinilmemesi Hükümetin en büyük handikaplarından birisidir. Geçen dönemde Çözüm Süreci'ne ilişkin bölüm için 'Yolda düşmüştü' demişlerdi. Bu dönem her halde düştüğü yerden bulunamadı."

Beştaş, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yaptığını ama sonuç bildirgesine imza atamadığını söyledi.

AK Parti iktidarı döneminde yürütülen süreçlerin hukuk sistemini adeta "kevgire dönüştürdüğünü" öne süren Beştaş, yargıya güvenin olmadığını iddia etti. Beştaş, yargının bağımsız ve tarafsız olmadığını düşündüklerinden dolayı dokunulmazlığı kaldırılan milletvekillerinin ifadeye gitmeyeceğini belirtti.

- "Ortak bildiri çıkmadı"

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı sataşma nedeniyle söz alarak, BM Dünya İnsani Zirvesi'nde ortak bir bildirinin çıkmadığını söyledi. Bostancı, "Türkiye'nin katıldıkları oldu, katılmadıkları oldu. Demagojiye gerek yok. Orada en önemli grup Avrupa Birliği esaslı 72 ülkenin katıldığı İnsani İlkeler Bildirgesi'dir. Türkiye buna imza verdi. Siz herhalde yeteri kadar takip etmediniz." dedi.

Bostancı, Türkiye'de AK Parti iktidarının 14 yılda ne yaptığının ortada olduğunu ve AK Parti'nin arkasında en çok kadınların bulunduğunu belirterek, "Meral Hanım açın biraz gözlerinizi de görün." diye konuştu.

- "Sizi cesaretlendirmiş olmalı"

HDP Grubu adına ikinci konuşmacı olan HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ise Tahir Elçi'yi öldüren silahın namlusunu da tetiğe dokunanı da Adalet ve İçişleri Bakanlarının iyi bildiğini ileri sürdü.

Sur'da çatışma olmamasına rağmen 80 gündür sokağa çıkma yasağının devam ettiğini savunan Yıldırım, "Davutoğlu 'Çatışmalarda hiç sivil ölmedi' dedi. Çatışmalarda 700'ü aşkın sivil öldü. Böyle bir realite ile karşı karşıyayız. Davutoğlu gerisinde bu enkazı bırakarak gitti. Türkiye, uluslararası toplum nezdinde tecrit yaşayan ülke konumuna gelmiş durumdadır." iddiasında bulundu.

Yıldırım, içinde barış olmayan bir hükümet programı ile karşı karşıya olduklarını öne sürerek, "Herhalde anamuhalefetin verdiği destek sizi bu konuda fazlasıyla cesaretlendirmiş olmalı." dedi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP'nin parlamentodaki tutumu ve duruşunun belirli bir ilke çerçevesinde olduğunu belirterek, "Sizin keyfinize göre siyaset yapacak halimiz yok." ifadesini kullandı.

- "Grup kararı aldık"

HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise dokunulmazlık konusunda grup kararı aldıklarını söyledi. Önder, "Örgütlü mücadele geleneğinden geliyoruz. Tartıştık, bu süreçleri tükettik, bütün arkadaşlarımızla fikir birliğine vararak kullandık. 'Al başkanlığı ver özerkliği' dediniz. Bunu herhangi bir partilimiz söylemişse alçaktır. Bunun eğer birisi iftira olarak söylüyorsa o da bu tabiri aynen hak ediyor." diye konuştu.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman da Önder'in konuşmasının ardından, "Ağır, söylenmemesi gereken bir kelime. Böyle ağır kelimeleri kullanmak yanlış olur, yakışık almaz." dedi.

- "Burdan size ekmek çıkmaz"

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Oslo, İmralı, Dolmabahçe ve Kandil'in görüşme tutanaklarının kapalı oturumda açıklanması durumunda kimin "alçak" olduğunun ortaya çıkacağını söyledi.

Sataşma olduğu gerekçesiyle yeniden söz alan HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, kapalı oturuma gerek olmadığını, açık oturum yapabileceklerini belirterek, "Biz konuşulan her şeyi burada sizinle paylaşmaya hazırız. Demokrasi, özgürlük, eşitlik ve adaletin dışında orada konuşulan hiçbir şey yok. Burdan size ekmek çıkmaz." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :