64. Hükümet Programı Meclis'e sunuldu

64. Hükümet Programı Meclis'e sunuldu

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu: (1)

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yeni anayasa ve yargı reformu başta olmak üzere yapacağımız çalışmalarda en geniş uzlaşma arayışı içinde ülkemizin uzun zamandır beklediği adımları atacağız" dedi.

Davutoğlu, 64. Hükümet Programını TBMM Genel Kurulu'nda okudu.

Meclis'in 26. döneminin millete, ülkeye ve demokrasiye hayırlı olmasını dileyen Davutoğlu, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesiyle kadınlara yönelen her türlü şiddetin son bulmasına ilişkin temennilerini ve kararlılığını bir kez daha vurgulamak istediğini belirtti.

Bakanlar Komitesi Başkanlığını yaptığı dönemde kadına şiddetin önlenmesiyle ilgili Avrupa Konseyi Sözleşmesinin oluşmasına bizzat öncülük etmekten gurur duyduğunu ifade eden Davutoğlu, "Biraz önce bir milletvekili şiddet mağduru engelli kadınların konukevlerine kabul edilmediklerini iddia etti. Bu arada bunu bizzat inceledim. Bu kesinlikle doğru bir bilgi değil. Şiddet mağduru engelli kadınlar konukevlerine, sığınma evlerine kabul edilmektedirler. Birkaç günlük misafirlikten sonra bu kadınlarımız engelli bakım merkezlerine yollanarak orada rehabilitasyonları ve bakımları sağlanıyor" dedi.

Davutoğlu, Öğretmenler Günü'nü de yeniden kutlayarak, "Öğretmen olmaktan gurur duyan birisi olarak meslektaşlarımın gününü kutluyor her an yanlarında olacağımızı vurgulamak istiyorum" diye konuştu.

 

-"Milletimiz, Meclis’ten sorunlara çözüm bekliyor"

 

Meclis'in, milletin beklentileri doğrultusunda 4 yıl boyunca büyük bir özveriyle çalışacağına inancının tam olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Milletimiz, Meclis'ten sorunları için çözüm bekliyor ve bu Meclis de inşallah bu beklentiyi en iyi şekilde karşılayacaktır" dedi.

Daha önceki dönemlerde demokratik siyaset kurumunu zayıflatmaya yönelik her türlü tahrik ve tertibi büyük bir sağduyuyla aştıklarını, bundan sonra da milli irade önüne çıkarılan her engeli, kararlı ve cesur bir duruşla, milletin desteğiyle aşma noktasında hiçbir tereddüt göstermeyeceklerini ifade eden Davutoğlu, "Yeni Türkiye, Cumhuriyetimizin 100. yılına yürürken insana, zamana ve mekana hakkıyla hitap eden kapsayıcı bir yenilenmenin ve süreklilik içinde yeniden inşa sürecinin eseri olacaktır" ifadesini kullandı. 

"Bu Meclis, Türkiye'nin ve 78 milyonun Meclisi'dir. 6. AK Parti Hükümeti de hiç kuşkusuz partimize oy vermiş olsun veya olmasın tüm vatandaşlarımızın hükümetidir" diyen Davutoğlu, şunları söyledi:

"Yeni dönemde de Meclisimiz içinde birlikte çalışma, uzlaşma arayışı ve işbirliğine önem vereceğiz. Tüm siyasi partilerle yakın bir diyalog ve işbirliği içinde olacağız. Hükümetimiz, ülkemizin ve siyasetin normalleşmesini hayati bir mesele olarak ele almaktadır. Bu hususta üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğimizden milletimiz emin olmalıdır. Aynı şekilde, siyasi partilerimizin insicam içerisinde çalışacağı bir yasama dönemi geçirme arzumuzu da bir kez daha tekrar etmek isterim. 

1 kasım seçimiyle Türkiye'de yeni bir atılım döneminin önü sonuna kadar açılmıştır. Geçmişteki hükümetlerimizden aldığımız güç ve tecrübe ile ülkemizi belirlemiş olduğumuz hedefler doğrultusunda çok daha parlak bir geleceğe taşıyacağız. Son 13 yılda gerçekleştirilen reformlar zemininde, inşa edeceğimiz yeni nesil reformlar ile 2023 hedeflerimize ve ötesine yürüyüşümüz güçlü ve kararlı bir şekilde devam edecektir. AK Parti hükümetleri, Cumhuriyet tarihinde hiçbir partiye nasip olmamış bir kurumsal sürekliliğe, reform hafızasına ve tecrübesine sahiptir. 64. Hükümetimiz, bu engin ve sağlam tecrübeden de istifade ederek Türkiye’nin hedeflerine yürümesinin devamlılığını sağlayacaktır."

 

-"Türkiye istikrar ve güven adası olmaya devam edecek"

 

Tüm vatandaşların diline, inancına, kültürüne, değerlerine, yaşam tarzına, tüm farklılıklarına saygı göstermeye devam edeceklerini belirten Başbakan Davutoğlu, "Fırsat eşitliğini ve sosyal adaleti en üst düzeyde yaşayan bir ülkede, vatanımızın her karışını, milletimizin bütün kesimlerini kucaklayan bir hükümet olma azmindeyiz. Bir tek insanımız bile kendisini kıyıda köşede kalmış hissetmeyecektir" dedi.

Türkiye'nin 2002’den bu yana, AK Parti hükümetleriyle oluşan istikrar ve liderlikle, hem bölgesindeki kaostan hem de küresel ekonomik krizlerden pozitif ayrışmayı başardığını kaydeden Davutoğlu, "64. Hükümet döneminde, küresel ve bölgesel anlamda en değerli sermayeye dönüşen istikrarımızı koruyacağımızı, zorlu süreçlerde liderlik göstereceğimizi milletimizin bilmesini isterim. Türkiye tarihi bir dönemeçte istikrar ve güven adası olmaya devam edecektir" dedi. 

"64. Hükümet tam anlamıyla bir reform hükümeti olacaktır" ifadesini kullanan Davutoğlu, reformlar sonucunda daha özgür, daha rekabetçi ve insan odaklı bir anlayış içerisinde refahını daha adil paylaşan bir Türkiye'ye kavuşma idealini sürdüreceklerini kaydetti. 

 

-"Öncelikli reform alanları"

 

"Demokratikleşme ve adalet", "Eğitim", "Kamu yönetimi", "Kamu maliyesi", "Reel ekonomide köklü değişim", "Öncelikli dönüşüm programları" alanında reformları yoğunlaştıracaklarını dile getiren Davutoğlu, "Demokratikleşme ve adaleti insan onurunun yüceltilmesinin bir gereği olarak gördüğümüz gibi, ekonomik ve sosyal gelişmemizde de kritik bir zemin olarak değerlendiriyoruz" diye konuştu. Davutoğlu, şunları söyledi:

"Demokratikleşme perspektifimizin odağında ‘insan onuru’ bulunmaktadır. İnsan onurunu zedeleyen hiçbir uygulama ve politika meşru görülemez ve gösterilemez. İnsan onuru ile taçlandırılan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı kimliği taşıyan hiç kimse hiçbir makam ve güç sahibi tarafından tahkir edilemez, inancı, rengi, cinsiyeti, dili, ırkı, siyasi düşüncesi, felsefi anlayışı ve hayat tarzı sebebiyle ayrımcılığa maruz bırakılamaz, herhangi bir şekilde nefret söylemine muhatap kılınamaz.

Özgürlük alanlarını genişletmenin yanı sıra diğer bir temel önceliğimiz, insanımıza yapacağımız yatırımlar olacaktır.

Kamu maliyesinde yapacağımız reformların hedefi, değişen koşullara uygun olacak şekilde daha etkin, hesap verebilir ve şeffaf bir mali yönetim sistemini sağlamak olacaktır.

Bir diğer reform alanımız ise reel sektördür. Bu sektörde köklü değişimler gerçekleştirmek ana hedeflerimiz arasındadır. Üreten, istihdam oluşturan, ihracatını artıran bir ülke olma yolunda reel sektörün yatırım ve işletme aşamalarında çok daha güçlü ve rekabetçi olmasını amaçlıyoruz.

Bütün bu alanları kapsayan, ekonomimizin kılcal damarlarına dokunan, çok daha ayrıntılı bir reform paketi olarak ‘öncelikli dönüşüm programlarımızı’ da kararlı bir şekilde hayata geçireceğiz. Bu programlarımızla tasarruf oranlarımızı artırmayı, artan tasarrufları daha üretken alanlara yönlendirmeyi ve potansiyel büyümemizi daha üst noktalara yükseltmeyi hedefliyoruz." 

Yeni anayasa ve yargı reformu başta olmak üzere yapılacak çalışmalarda, en geniş uzlaşma arayışı içinde ülkenin uzun zamandır beklediği adımları atacaklarını söyleyen Davutoğlu, "Böylece özgürlük alanlarının daha da genişletileceği, herkesin birlik içinde farklılığını yaşamasının mümkün olacağı, çok daha yenilikçi ve rekabetçi bir toplumsal düzen de yerleşmiş olacak" dedi.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı