6284 Kanununun dağıttığı aileyi  ‘Aile Birliği Projesi’ toplayacak

6284 Kanununun dağıttığı aileyi ‘Aile Birliği Projesi’ toplayacak

2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı kanunun eksiklerini kapatmak amacıyla ‘ABP - Aile Birliği Projesi’ hazırlayan 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Ebubekir Köten, TÜBİTAK tarafından yapılan Üniversite Proje Yarışması’nda finale kaldı.

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin önlenmesine dair 2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı kanunun eksiklerini kapatmak amacıyla ‘ABP - Aile Birliği Projesi’ hazırlayan 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Ebubekir Köten, TÜBİTAK tarafından yapılan Üniversite Proje Yarışması’nda finale kaldı.

TÜBİTAK tarafından yapılan ‘Üniversite Proje Yarışmaları 2017 Final Sergisi’ Selçuk Üniversitesi Müze Binası’nda ziyaretçilere açıldı.  6284 sayılı kanunun ‘Türk aile yapısını zarara uğrattığı gerekçesiyle ‘ proje hazırlayan Kadıköy İmam Hatip Lisesi Mezunu ve İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü 2’inci Sınıf öğrencisi Ebubekir Köten, eşleri mahkemeye götürmeden önce aralarındaki anlaşmazlığı çözecek projesi büyük beğeni toplayarak finale kaldı. Kâr amacı gütmeyen ‘ABP – Aile Birliği Projesini’ gazetemize anlatan Köten, ‘Bu projeyle artan boşanmaların önüne geçeceğiz. Kadına şiddet olaylarının önlenmesi amaçlanan ancak Türk aile yapısına dikkat edilmeden hazırlanan 6284 Sayılı Kanun, 2012 yılından bu yana aile dramlarının ana kaynağına dönüşmüş durumda. Şiddet olmasa dahi kadının en ufak şikayetiyle erkeklerin evlerinden 6 aylık süreyle uzaklaştırılması yuvaları yıkıyor, öfke patlamalarına yol açarak cinayet vakalarına sebep oluyor’ dedi.

ebubekir-koten--(2).jpg

BATININ SİNSİ PLANI: AİLEYE 6284 DARBESİ

6284 sayılı kanunun Türk aile yapısına uygun olmadığını belirten Ebubekir Köten, kanunda büyük boşluklar olduğunu vurguladı. Türk toplumunun batıdan ayrılan en büyük özelliğinin güçlü aile yapısı olduğunu dile getiren Köten, “Toplumumuzun sağlam kalan son yapı taşlarından birisi olan aile Kurumu üzerinde maalesef Avrupa birliği uyum yasaları sürecinde büyük bir darbe gerçekleştirilmiştir. Aile kurumunun zayıflaması ile beraber sosyal, ekonomik ve toplumsal hayatın her alanında çürümenin zincirleme etkisi göstereceğinin farkında olan batı, son olarak aile kurumunu yasa dayatmaları ile hedef almıştır. 6284 sayılı yasa boşluklarının suistimali ile inceleme ihtiyacı bile düşünülmeden verilen 3-4 ve 6 aylık uzaklaştırma cezaları aile şiddetinin arkasında yatan en önemli gizli sebeplerden birisi olmuştur. Geçen 5 yılda yasanın yan etkileri adeta bir ilacın zararlı yan etkisi gibi aile içi şiddetin körüklenmesinde büyük rol oynamıştır. Yaptığımız bilirkişi incelemelerinde boşanma vakalarının yüzde 96,70 oranında şiddet içermeyen ancak 6284 sayılı yasanın uzaklaştırma cezalarının etkisi ile gerçekleştiği vahim bir şekilde tespit edilmiştir. Bu şok edici oran incir çekirdeğini doldurmayan sebepler ile 6284 sayılı yasanın körüklemesi ile gerçekleşmektedir” şeklinde konuştu.

ebubekir-koten--(4).jpg

YAPICI DEĞİL, YIKICI

Projenin geliştirilmesinde yardımcı olan Yrd. Doç. Dr. Hasan Köten ile birlikte birçok mahkeme sonuçlarını ve TÜİK raporlarını incelediklerini söyleyen Ebubekir Köten, kanun tarafından mağdurluk durularından çarpıcı örnekler verdi. Eşler arasında şiddet içermeyen tartışmalar sonucunda bile  kanuna başvurulduğun dile getiren Köten, “6284 sayılı yasa ile İnceleme yapılmaksızın verilen 6 aylık uzaklaştırma cezası, tarafların tekrar konuşmak için bir araya gelmek istemelerinde 10 günlük hapis cezası ile sonuçlanmıştır. Yine, 6284 ile uzaklaştırılan kişi eşine barışma niyeti ile çiçek göndermek istemiş fakat hakim engeline takılarak herhangi bir şekilde iletişim kurmasının yasak olduğu belirtilmiştir. Eşi için hediye yaptırarak uzlaşmaya giden eş gözaltına alınarak 6284 nedeni ile zorlama hapsine maruz kalmıştır. Gülünç ama bir o kadar da acı bu durum maalesef halen yetkililerin dikkatini çekmesini ve yasal düzenlemelerin yapılmasını beklemektedir. Kadına şiddeti engelleme söylemleri ile örtülen 6284 gerçeği hiçbir şekilde şiddete bulaşmamış binlerce aileyi yıkmış ve yıkmaya devam etmektedir. Toplumsal bir sorun olarak gördüğümüz bu konu ile alakalı olarak Geliştirdiğimiz Aile Birliği Sosyal Projemiz, TÜBİTAK ta finale kalmıştır. Projemiz kapsamında hiçbir şekilde fiziksel şiddete bulaşmamış aileler kurduğumuz websitemiz ve gönüllü  danışman, psikolog ve avukatımız aracılığı ile ücretsiz bilgilendirilerek bir nebze olsun yuvaların kurtarılmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. yan etkisi olan ilaçların piyasadan toplatılması gibi aile kurumumuza darbe vuran yasa tekrar gözden geçirilmelidir. Talebimiz son 5 yılda yan etkisi ağır bir şekilde aile içi şiddet olarak ortaya çıkan 6284 sayılı yasanın, uzaklaştırma cezalarının veriliş biçimlerinin, itirazların incelenmeden reddetmesinin tekrar gözden geçirilerek ele alınmasıdır. Katkılarından dolayı İstanbul Medeniyet Üniversitesine teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

ebubekir-koten--(13).jpg

KÂR AMACIMIZ YOK

Projenin içeriğini anlatan Ebubekir Köten, kar amacı gütmeyen projeyle  amaçlarının eşleri barıştırarak ailelinin dağılmasını önlemek olduğunu söyledi. Projenin 4 aşamalı olduğunu söyleyen Köten, detayları şu şekilde anlattı, “Babası uzaklaştırılmış çocukların neler yaşadıkların görünce proje geliştirme fikrim ortaya çıktı. Daha sonra kanunun eksikliklerini araştırdım ve kanunda birleştirici veya uzlaştırıcı bir madde göremedim. Daha sonra projemi şekillendirdim. Projem 4 aşamadan oluşuyor. Aralarında tartışma olan eşler mahkemeye gitmeden önce İlk olarak web sitemizi, aileyikurtar.tr.gg adresimize başvuru yapıyorlar. Daha sonra bizler bir avukat bir sosyolog ve birde psikologdan oluşan heyetle görüştürüyoruz. Daha sonraki aşamada eşler,  Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkilileri ile görüştürülüyor. Son aşamada eşlerin arası normale döndürülüyor ve mutlu bir aile yapısı tekrar kazandırılıyor. Bu projede kesinlikle ücret alınmıyor. Amaç sadece Türk aile yapısını korumaktır. Bunların yanında şiddete maruz kalmış, uyuşturucu, alkol alan eşinden şikâyetçi olanlar için 6284 sayılı kanun devreye girsin. Biz sadece basit tartışmalarla ailenin dağılmasını önlemek için bu projeyi gerçekleştirdik”

BAKAN KAYA’DAN TAM DESTEK

Projenin geliştirilmesinde yardımcı olan danışman Hasan Köten ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’yı ziyaret ettiklerini söyleyen Ebubekir Köten, proje hakkında olumlu görüşler aldıklarını ifade etti. Bakan Kaya tarafından projenin beğenildiğini dile getiren Köten, “Proje fikrimiz ortaya çıktıktan sonra Bakanlıkla yazışmalar başlattık. Daha sonra bize projenin geliştirilmesi ve tam belirlenmesi istendi. Proje belirlendikten sonra Bakan Kaya’dan randevu istedik. Bakan Kaya’ya projemizin detaylarını anlattık. Bunların yanında 6284 sayılı kanunun boşluklarını da anlattık. Bakan Kaya projeyi beğendi ve final yarışmasından sonra projeye destek vereceğini söyledi” dedi.  Servet R. Çolak – Memleket

ÜNİVERSİTE PROJE YARIŞMASI 2017 FİNAL SERGİSİ

TÜBİTAK tarafından yapılan Üniversite Proje yarışması 2017 final sergisi Selçuklu Üniversitesi Müze binasında ziyaretçilere açıldı. Final sergisinde ‘Girişimcilik ve Yenilikçilik, Sanayiye yönelik lisans bitirme tezleri ile üniversite öğrencileri yazalım projeleri’ isimleriyle toplamda 3 kategori bulunuyor. Bu kategorilerde finale kalan 81 üniversiteden 154 proje, “Final Sergisi”nde Selçuk Üniversitesi ev sahipliğinde buluştu. Sergi, 22 Kasım 2017 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. 

Servet R. Çolak-Memleket