62. Hükümet Programı TBMM'de (6)

62. Hükümet Programı TBMM'de (6)

Hükümet Programı'ndan:

TBMM (AA) - Önümüzdeki dönemde başta kadim şehirler olmak üzere tüm mekanlardaki yapılaşma politikalarının, dikey değil yatay bir yapılaş­ma olacağı belirtildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sunduğu 62. Hükümet Programında, uzun yıllardır göç, gecekondulaşma, çarpık yapılaşma,  kaynak yetersizliği, hukuki sorunlar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan kentleri yaşanabilir ve marka  şehirler haline  getirileceği kaydedildi.

Önümüzdeki dönemde başta kadim şehirler olmak üzere tüm mekanlardaki politikalarının, dikey değil yatay bir yapılaş­ma olacağı belirtildi.

Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik olarak, Ulusal Coğrafi  Bilgi Sistemi çalışmalarına hız verileceğini kaydedilen programda, "En  temel  e-Devlet  projelerinden birisi  olan  Tapu  Kadastro Bilgi  Sistemi   Projesi'ni   (TAKBİS)   tamamladık. Türkiye'nin her yerinden başka yerlerde  bulunan gayrimenkullere ait sor­gulamalar ile tapu kaydı alınması işlemleri kolaylıkla yapılabil­mektedir. Vatandaşların tapu  işlemlerini  e-Devlet  kapısı  üze­rinden yapabilmesi için çalışmalara hız verilecektir" denildi.

Kentsel  dönüşümün kurumsal ve yasal yapısını tanımlayarak yeni bir dönem başlatıldığını belirtilen programda, kentsel  dönüşüm kapsamında 6,5 milyon birim konutun 2023 yılına kadar dönüştürülmesi he­defi doğrultusunda çalışmalara devam edileceği açıklandı.

 

-"Kırsal dönüşüm çalışmalarını başlatacağız"

 

Türkiye'yi demokraside, hukukta, ekonomide, dış politikada dünyanın en önde gelen ülkelerinden birisi haline getirmek anlamına gelen 2023 vizyonunun, yerel yönetimler için de geçerli olduğuna işaret edilen programda, "Önümüzdeki dönemde şehirlerimizin ve insanlarımızın so­runlarını çözmeye kararlı bir şekilde  devam edeceğiz. Büyük projelerimizi sürdüreceğiz, yeni projelere başlayacağız. Bunun yanında, katılımcı, vizyoner,  girişimci  belediyecilik  anlayışını daha da güçlü hale getireceğiz. Bizim hedefimiz öncelikle insan dostu şehir anlayışımızı hakim kılmaktır. Kimlikli ve kişilikli şehirler oluşturarak medeni­ yetimizin şehir tasavvurunu ihya etmektir. Bunu  yaparken en modern, en ileri tekniklerden, yöntemlerden de yararlanacağız" ifadelerine yer verildi.

Hükümet Programında şunlar kaydedildi: 

"Yeni Türkiye yolunda şehirlerin alt ve üst yapıları kadar, insan boyutuna daha çok ağırlık verecek, şehrin ruha, ruhun da şehre yansıyacağı projeleri hayata geçireceğiz. Biz, sadece bugünün şehirlerine, bugünün insanına, bugünün Türkiye'sine karşı sorumlu değiliz.  Bizler,  bugünden  yarını inşa etmenin, yarını  imar  etmenin sorumluluğunu omuzları­mızda taşıyoruz.

2023 yolunda hedefimiz, şehirlerimizi insan dostu, çevre dostu, estetik, katılımcı ve müreffeh  marka şehirler haline getirmektir.

Bu doğrultuda, imar mevzuatını  günün  ihtiyaçlarına  uygun ola­ak revize edeceğiz. Kentsel tasarım ilkelerini ve uygulamalarını; engelli, yaşlı, hareket kısıdılığı olanlar gibi özel ilgi bekleyen ke­simlerin  hizmetlere erişimini kolaylaştırmak  üzere geliştireceğiz.

Şehirlerde  kamu  arazilerinin imarlı  yapılaşma,  ekonomik kal­kınma,  ortak  sosyo-kültürel fayda temelinde daha  aktif  kullanımını  sağlayacağız.

Çevreye ilişkin  düzenlemeler, işlemler  ve denetimleri politika ve plan kararlarına uyumlu bir şekilde yürütecek, koruma-kullanma dengesini  en iyi şekilde  gözeteceğiz.

Ülkemizin en büyük ağaçlandırma seferberliğini  başlattık.  Şe­hirlerimizin daha  yeşil mekanlar haline gelmesi için politikalar geliştirmeye devam edeceğiz. Her ilde en az bir şehir ormanı oluşturulması projesi, her ilimizin  ve ilçemizin  en azından  bir meydanının olması gibi şehirlerin canlılığını  artıran  projeleri hayata geçireceğiz.

Çarpık kentleşmeyi  düzeltmek ve deprem gibi afetlere karşı hazırlıklı olabilmek için kentsel dönüşüm çalışmalarına devam edilecek ve bu süreç yerel yönetimler ve özel sektör  ile sağlıklı bir şekilde yönetilerek, alt ve orta gelir grubunun konut ihtiya­cının karşılanmasına öncelik  verilecektir.  Dönüşüm ve yenile­me projeleriyle tarihi veya geleneksel kent  merkezlerini, özgün kimliğini koruyarak  yeniden  canlandıracağız.

Yürütülmekte olan  kentsel  dönüşüm çalışmalarının yanı sıra, yöresel dokuyu ve kimliği de yansıtan kırsal dönüşüm çalışmalarını başlatacağız.

Toplu  konut uygulamalarımızın kapsamını genişleteceğiz. TO­Kİ'nin öncelikle nüfus artışının hızlı ve konut fiyatlarının yük­sek olduğu şehirlerde ve alt ve orta gelir grubunun temel konut ihtiyacına yoğunlaşmasını temin  edeceğiz. Kalkınmada önce­likli bölgelerde sosyal konut üretimine ağırlık vereceğiz."

 

-"HES'te çevre duyarlılığı en üst düzeyde hayata  geçirilecek"

 

Programda, SUKAP projesiyle, şebekeli içme ve kullanma suyun­dan  yararlanan  belediye nüfusu oranının yüzde 100'e  çıkarılacağı, içme  ve kullanma suyunun, yeterli miktarda ve uygun standartlarda temin edilmesinin sağlanacağı belirtildi.

Şehirlerde  toplu  taşıma  altyapısının  geliştirilmeye  devam edileceği, yoğun hatlarda raylı sistemlerin hızla tamamlanacağı ve şehi­riçi-şehirlerarası bütünleşmenin sağlanacağı ifade edildi. 

Programda, çevreci bir ulaşım anlayışıyla, başta kentler olmak üzere yolcu ve yük trafiğinin yoğunlaştığı alanlarda gürültü  kirliliği dahil olmak üzere kirliliğin azaltılmasına özel önem verileceği, başta karayolu olmak  üzere tüm ulaşım türlerinde sera  gazı emisyonlarına yönelik çalışmalara öncelik verileceği ve gerekli ta­kip sisteminin kurulacağı bildirildi. 

Büyükşehirlerde akıllı sistemlerle desteklenen bütünleşik top­lu taşıma sistemlerinin hayata geçirileceği, elektrikli demiryolu hatlarının yaygınlaştırarak sera gazı emisyonlarının azaltılacağı belirtilen programda, şu ifadelere yer verildi:

"Atık yönetimi hizmetlerinin desteklenmesine devam  edeceğiz. Atık yönetiminin, geri dönüşüm yoluyla hem  enerji üretimini, hem de istihdamı  artırıcı  bir yatırım alanı olmasını sağlayacağız.

Küçük  hidroelektrik santrallere (HES)  ilişkin  olarak  çevre duyarlılığını en üst düzeyde hayata  geçirecek, bu amaçla  ge­rekli düzenlemeleri hızlı bir şekilde  yaparak etkili  bir şekilde uygulayacağız.

Su  kaynaklarımızın daha  etkin  yönetimi ve korunması için havza  esaslı  su  yönetimine  geçiyoruz. 

Havza bazında entegre  atıksu ve su yönetimi sistemi oluşturma çalışmalarına hız vereceğiz. 

Ormancılıkta  2023  hedefimiz orman alanlarını ülke yüzölçü­münün yüzde 30'una denk  gelen 23,3  milyon  hektara  yükseltmektir. Bu amaçla,  2015  yılında  orman varlığını 22  milyon hektara  yükselteceğiz"

 

-"Standart tip ve kalitede afet ve acil durum yönetim merkezleri"

 

Programda, afet ve acil durumlara ilişkin  hizmetlerin ve kurumlararası  iş­ birliğinin yerelde tek merkezden etkin bir şekilde  yürütülmesi ihtiyacına yönelik olarak her ilde standart tip ve kalitede afet ve acil durum yönetim merkezleri kurulacağı belirtildi. 

Hükümet Programında, "Ülkemizin her yerine en geç 1,5 saat içerisinde ulaşabilmek için havadan arama-kurtarma kapasitesini  geliştiriyoruz. Metanında kesintisiz iletişimi sağlamak  amacıyla Kesintisiz ve Güvenli  Haberleşme sistemini kuruyoruz. Bu kapsamda 4 ilde pilot çalışmamızı  yılsonuna kadar tamamlayıp, 2017  yılı sonu­ na kadar da tüm illerimize  yaygınlaştırıyor olacağız. Doğal  afet sigorta  sisteminin yaygınlaştırılması çalışmalarına devam edilecektir. Altyapı tesislerinin afetl daha dayanıklı olarak inşa edilmesi sağlanacak  ve inşaatların denetimi bağımsız, ehil ve yetkili kişi ve kurumlar aracılığıyla güçlendirilecektir. Bu çerçevede, yapı denetimi mevzuatı  yeniden  düzenlenecektir" ifadelerine yer verildi.

 

-"Cum­huriyet tarihimizin en büyük kırsal altyapı hamlesini başlattık"

 

Programda, kalkınma ajanslarının kaynaklarının ve imkanlarının artırılacağı, ajansların,  halkın sosyal ve ekonomik kalkınma girişimle­rinin her yönden karşılık bulduğu öncü ve destekleyici  kuru­luşlar olma işlevinin pekiştirileceği kaydedildi.

Bölgesel ve sektörel  teşvik sisteminin güçlendirileceği kaydedilen programda, "Bütün  böl­gelerimizde özel sektörün gelişmesi için,  kredi garanti sistemi, girişim sermayesi, mesleki yatırımcılar gibi yeni mali  araçları ve sistemleri  bölgesel farklılıklara ve öncelikiere göre faaliyet göste­rebilecek yetkinliğe  ve esnekliğe sahip  bir şekilde yerel düzey­de  yaygınlaştıracağız. KOBİ ağırlıklı bölgesel kümelenmeleri destekleyerek  imalat sanayiinin ülke öncelikleri  çerçevesindeki gelişim ve dönüşümünü hızlandıracağız. Ana-yan  sanayi  bağ­lantılarını güçlendirerek, Ar-Ge  ve  yenilik  kültürünü  tabana yayarak, yenilikçi  girişimciler  ve işletmeler  için yerelde çalışan destek modellerini tesis edeceğiz"  denildi. 

Programda, şunlar kaydedildi: 

"Kalkınma ajansları  koordinasyonunda hazırlanan  2014-2023 dönemini kapsayan 26  bölge planını  ilan edecek ve uygulamaya başlayacağız.

Hükümetimiz diğer  ülkelerle sınırları, ülkelerarası  işbirliğinin yaygınlaşacağı,  entegrasyonun güçleneceği  alanlar  olarak  görmektedir. Bölgesel kalkınma çalışmalarını, özellikle sınır  böl­gelerinde,  komşu  ülkelerle  işbirliği  içinde  faaliyetler  yaparak destekleyeceğiz. Sadece kara sınırını değil, adalar  başta olmak  üzere denizlerdeki sınır­ları da ekonomik refah ve sosyal etkileşim  için potansiyel  işbir­liği alanları olarak geliştirmeye  gayret edeceğiz.

Kırsal kalkınma konusunda da uzun soluklu  bir dönüşüm sü­reci başlattık.  Bunu  yaparken  kırsal alanda  mahrumiyet duygusunu  ortadan kaldırma, dünyayla  irtibatı  güçlendirme,  ilave gelir kaynaklarını artırarak refah düzeyini  yükseltme vizyonuy­la hareket ettik.

Bu amaçla, bu dönemde ilk defa bir Ulusal Kırsal Kalkınma Stratejisi ve Kırsal Kalkınma Planı hazırladık ve Kırsal Kalkınma Ajansını kurduk. KÖYDES  Programını  hayata geçirerek Cum­huriyet tarihimizin en büyük kırsal altyapı hamlesini başlattık.

Önümüzdeki dönemde de kentler  ve kırsal alanlar  arasındaki gelir ve refah farkını  dengelemek için özel gayret sarf edeceğiz."

 

-"Yeni Türkiye idealini gerçekleştireceğiz"

 

62. Hükümet Programının sonuç bölümünde şu ifadelere yer verildi:

"Eşsiz bir coğrafyada,  köklü  bir tarih  ve medeniyet birikimine sahip, 21. yüzyıla iddialı hedeflerle girmiş büyük bir milletin vekilieri olarak ne kadar gurur  duysak azdır. Bu aziz millete  hizmet  etmek,  Meclisimizin güvenini boşa çı­karmamak için  gece  gündüz  çalışacağımızdan hiç  kimsenin şüphesi  olmasın.

Ülkemiz  2023  yolunda, Yeni Türkiye  kavramı  ile ifade ettiği­miz ikinci atılım dönemine girmiştir. Yine ezber bozacağız ve değişimden korkmadan ülkemizin  ihti­yaç duyduğu reformları  birer birer hayata geçireceğiz.

Geçmişte nasıl başardıysak, gelecekte de hedeflerimizi titizlikle takip edecek  ve Allah'ın  izniyle gerçekleştireceğiz.  Daha  özgür ve müreffeh,  daha  adil ve itibarlı  Yeni Türkiye'yi  hep  birlikte inşa edeceğiz.

Hükümet programımıza samimi bir şekilde  bağlı kalırken,  ge­nel perspektifimizi kaybetmeden, dünyanın ve ülkemizin geli­şen gündemi içinde gerekli esnekliği de göstereceğiz.

Başta muhalefet partilerimiz olmak  üzere, sivil toplum kuru­ luşları ve ilgili tüm  tarafların görüş ve önerilerine, yapıcı eleştirilerine kulak verecek, çalışmalarımızı diyalog ve işbirliği içinde yürüteceğiz.

Başarı, hepimize ait olacak, tüm  tarafların  katkısıyla milletimi­zin başarısı haline gelecektir. Her zaman olduğu gibi toplumumuzu oluşturan tüm  kesimleri kucaklayan  bir anlayış içinde çalışmalarını yürütecek olan Hükümetimiz, aziz milletimizden ve Yüce Meclis'ten  bir kez daha güven ve destek  beklemektedir.

Yeni Türkiye hedefine yorulmadan, bıkmadan, yılmadan ilerle­yeceğiz. Milletimiz ile, hangi siyasi görüşten, hangi sosyal, dini, etnik kimlikten gelirse gelsin bütün vatandaşlarımızla  birlikte, omuz omuza yeni Türkiye idealini gerçekleştireceğiz.

Yeni Türkiye,  büyümüş, kalkınmış ve güçlü Türkiye'dir. Yeni Türkiye,  tüm  farklılıkları  ve renkleriyle,  toplumun bütü­nünü kucaklayacaktır. Yeni Türkiye, toplumsal refah,  büyük  ekonomi, siyasi istikrar ve ileri demokrasi üzerinde yükselecektir. Yeni Türkiye,  her  insanının vatandaşı  olmakla  gurur  duyacağı bir dünya  devleti olacaktır.

Yeni Türkiye,  bilgisi, üretimi  ve yönetimi ile lider  bir Türkiye olacaktır. Yeni Türkiye, eğitimden kültüre, enerjiden ulaşıma,  sağlıktan çevreye her alanda artık dünyaya yeni aşamalar, yeni standartlar getiren  bir ülke olacaktır. Yeni Türkiye,  sanayiden spora,  bilimden  ihracata kadar  dünya markası olan  bir Türkiye olacaktır. Yeni Türkiye,  fınansta, sağlıkta,  eğitimde, kültürde dünyanın en önemli  cazibe merkezlerinden biri olacaktır. Yeni Türkiye;  bütün farklılıkları  ile  birbirini seven,  birbirine kenetlenmiş, kendine güvenen,  özgür, sorumlu ve erdemli  insanları yeniden  dünyanın medeniyet merkezi  olan  bir Tür­kiye olacaktır. Yeni Türkiye, büyük ve öncü  bir ülke olacaktır."

(Bitti)

Kaynak:Haber Kaynağı