62. Hükümet Programı TBMM'de

62. Hükümet Programı TBMM'de

Hükümet Programı'ndan:

ANKARA (AA) - 62. Hükümet Programı'nda, büyük önem atfedilen ve üzerinde yoğun bir şekilde çalışılan bir konunun YÖK reformu olduğu bildirildi. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından TBMM'ye sunulan 62. Hükümet Programının "Yeni Türkiye, Nitelikli İnsan" başlığıyla verilen bölümünde eğitim politikalarına ilişkin bilgilere yer verildi. 

Yeni Türkiye'nin kendine güvenen donanımlı, erdemli vatandaşla­rıyla dünyada öncü ülke olacağının vurgulandığı programda,  bunun için genç nesillerin zengin medeniyet mirasını özümseyen ve dünya değerle­riyle etkileşen insanlar olarak yetişmesinin önemine işaret edildi. 

Türkiye'nin coğrafya ve insan olmak üzere iki güç kaynağının bulunduğunun anlatıldığı programda, coğrafyanın doğal, stratejik, ekonomik ve tarihi tüm imkanlarının yeni Türkiye'nin güç kaynakları olduğu vurgulandı.

İnsan kaynağının ise demokrasi, girişimcilik, bilim, özgün düşünce ve özgüven ile güçlendikçe yeni Türkiye'nin medeniyet inşasının hızlanacağının ifade edildiği programda, "Bu çerçevede 2002 yılından itibaren kurulan  hükümetlerimiz, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerini keşfetmelerini ve geliştirmelerini sağlamak, dünyadaki  çağdaşları ile rekabet edebilecek bir dona­nıma erişmiş nesiller yetiştirmek, eğitim sistemini daha demok­ratik, esnek ve sivil bir yapıya kavuşturmak, eğitim alanındaki özel sektör payını arttırmak ve ortalama eğitim süresini yükselt­mek amacıyla kapsamlı bir eğitim reformunu hayata geçirmeye dönük çalışmalar yürütmüştür, yürütmeye devam edecektir" ifadesine yer verildi. 

-Eğitim ülkenin en öncelikli konusu

62. Hükümet Programı'nda AK Parti Hükümetleri döneminde, eğitimin ülkenin en öncelikli konusu olarak ele alındığı ve alınmaya devam edildiği vurgulandı. 

Bunun en bariz gös­tergesinin bütçeden eğitime ayrılan pay olduğuna işaret edilen programda, 2002 yılında yaklaşık 10 milyar TL olan  bu payın 2014 yılında yüzde 626'lık bir artış­la 72,6  milyar TL'ye ulaştığı belirtildi. Eğitimde 2002  yılından itibaren atılan adımların ve yapılan re­formların sadece bütçe büyüklüğünün arttırılmasından ibaret olmadığının vurgulandığı programda, şunlar kaydedildi:

"Bu süre içinde  temel hak ve özgürlüklere saygılı, insan haklarını esas alan, daha demokratik ve özgürlükçü bir eğitim felsefesi inşa edilmiştir. Eğitim alanının her türlü vesayetçi an­layıştan ve yasakçı uygulamadan arındırılmasını hedefleyen bu süreçte,  serbest  kıyafet  uygulamasından, öğretmenlerimiz için başörtüsü yasağının  kalkmasına,  28 Şubat  döneminde mağdur edilen öğretmenlerimizin mesleklerine geri dönmelerinden, eğitim müfredatındaki antidemokratik ifadelerin ayıklanması­na; farklı dil ve lehçelerde eğitimin önünü açan düzenlemeler­den Siyer-i Nebi ve Kuranı  Kerim derslerinin isteğe bağlı ola­rak müfredata dahil edilmesine kadar birçok önemli reformun altına imza atılmıştır.

Ayrıca kamuoyunda 4+4+4 olarak da bilinen ve zorunlu eğiti­mi kademeli olarak 12 yıla çıkaran büyük eğitim reformu yine hükümetlerimiz döneminde yapılmıştır. Bu reformlar sayesin­de Türkiye'de eğitimin her kademesinde okullaşma oranlarında yüksek seviyelere ulaşılmıştır."

AK Parti Hükümetleri döneminde bu konudaki gelişmelerin İnsani Gelişme  Raporu'ndaki İnsani Gelişme Endeksi'nde de karşılık bulduğunun aktarıldığı programa şöyle devam edildi:

"Rapor'daki verilere göre, Türkiye'de orta­lama eğitim görme süresi 2000'li yılların başında  5,5 yıl iken, 2013 yılında 7,6 yıla yükselmiştir.

Bu gelişmenin önemli unsurlarından biri eğitim kurumlarının sayı ve kapasitesindeki artıştır. Nitekim 2002 yılında 53'ü dev­let, 23'ü vakıf olmak üzere toplam 76 olan üniversite sayısı, bu­gün  104'ü  devlet, 73'ü vakıf olmak üzere 177'ye  yükselmiştir. Yani hükümetlerimiz döneminde 51'i  devlet,  50'si vakıf olmak üzere 101 yeni üniversite kurulmuştur."

-FATİH projesi kapsamında okullarda dağıtımlar devam edecek

Hükümet Programında, okullaşma oranı için en önemli unsurlardan birisi olan derslik ihtiyacının giderilmesi kapsamında 2003 yılından bugüne kadar 222 bin  dersliğin yapımının tamamlanıp, eğitim öğretimin hizmetine sunulduğu aktarıldı.

Bu süreçte gerçekleştirilen reformların bir diğer unsurunun eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve hizmet sunumunun iyileştirilmesi olduğuna işaret edilen programda, bu kapsamda 2002 yılından beri her eğitim öğretim yılında bütün  çocuklara ücretsiz ders kitabının temin edildiği, ihtiyaç duyan öğrencilere şartlı  eğitim yardımlarının yapıldığı, eğitime erişimde güçlük yaşayan çocuklar için taşımalı eğitim imkanının sunulduğu vurgulandı. 

FATİH  Projesi'nin bilgi ve iletişim teknolojisi imkanlarının ayrım gözetmeksizin tüm çocukların kullanımına sunulmasının hedeflendiğine işaret edilen programda, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik en önemli adımlardan olan FATİH Projesi kapsamında okullara akıllı tahta, çok fonksiyonlu yazıcı ve doküman kamera sistemi, tabler bilgisayar dağıtımının devam ettiği anımsatıldı. 

 

AK Parti Hükümetleri döneminde ilköğretim ve ortaöğretim öğren­cilerine  verilen aylık yurt içi burs ücretinin öğrenci başına 12,63 TL'den yüzde bin 58'lik artışla 2013 yılı için 138,20 TL'ye yük­seltildiğinin bildirildiği programda, aynı şekilde şartlı eğitim yardımı alan öğrenci sayısının da 2002 yılında 94 bin 753 iken, 2013 yılında  260 bin öğrenciye kadar çıktığı belirtildi. Programda, 2002 yılından bugüne Kredi Yurtlar Kurumu bünyesinde yapılanlar hariç, 112 bin yatak ka­pasiteli yurt ve pansiyonun eğitim öğretime kazandırıldığının altı çizildi. 

-Özel yetenekli çocuklar ve engelli çocuklarla ilgili çalışmalar artarak devam edecek

Öncelik verilen konulardan bir tanesinin de özel yetenekli çocuklar ile engelli çocuklar olduğunun vurgulandığı raporda, engellilerin eğitim ve rehabilitasyonuna 2006 yılından bugüne bütçeden yaklaşık 8 milyar TL kaynağın aktarıldığı, ayrıca AK Parti Hükümetleri döneminde bin 311 engelli öğretmenin bakanlık bünyesinde istihdam edildiği aktarıldı.

Programda, şu ifadelere yer verildi:

"Özel yetenekli çocuklarımıza ve engelli çocuklarımı­za yönelik özel ilgi ve çalışmalarımız hükümetimiz döneminde de artarak devam edecektir.

AK  Parti  iktidarı  döneminde toplam 417 bin 725  öğretmenimiz göreve başlamıştır. Önümüzdeki günlerde atanacak 40 bin öğ­retmenle birlikte 457 bin 725 öğretmenimiz hükümetlerimiz dö­neminde milli eğitim ailesine katılmış olacaktır.  Aynı şekilde öğretmenlerimizin özlük haklarında da önemli oranda iyileşme yapılmış  ve öğretmen maaşları 470,20 TL'den  2104,62'TL'ye yükseltilerek yüzde 317 oranında bir artış sağlanmıştır."

-Dershanelerin özel okula dönüşümü

Hükümet Programında AK Parti Hükümetleri döneminde gerçekleştirilen önemli  yenilikler­den bir diğerinin de özel dershanelerin özel okula dönüştürülmesi olduğu vurgulandı. Programda, "Bu sayede bir yandan öğrencilerin çok genç yaşta salt test sınavı odaklı bir sürecin ve yoğun bir çalışma temposunun içi­ne sokan, onların sosyal hayattan tecrit edilmelerine yol açan, veliler için ciddi mali külfetler oluşturan ve adeta alternatif bir eğitim sistemi oluşturan dershanelerin yol açtığı olumsuzluk­lara son verilmiş olacak, diğer yandan da eğitimde özel sektörün payını arttıracak bir sürecin başlamasını sağlayacaktır" denildi. 

Bu kapsamda hükümetin özel okulların kurulmasını teşvik ama­cıyla çeşitli  tedbirler öngördüğünün belirtildiği programda, arazi ve okul tahsisinden vergi istisnalarına, ucuz krediden öğrenci başına teşvike varan sektörden ciddi şekilde talep gören bir dizi düzenlemenin haya­ta geçirildiği anlatıldı. Programda, son olarak 250 bin öğrenci için eğitim öğre­tim kademesine göre yıllık 2 bin 500-3 bin 500 TL arasında değişen oranda eğitim öğretim desteği uygulamasının hayata geçirildiği aktarıldı. 

-TEOG sisteminin üniversitede uygulanma çalışmaları sürüyor

62. Hükümet programında, test sınavı odaklı eğitim sistematiğinden kurtulmak amacıyla ortaöğretim kurumlarına tek sınavla öğrenci yerleştirme siste­minin kaldırıldığı, onun yerine okulu, okul öğretmenlerini ve okul müfredatını esas alan temel eğitimden orta öğretime geçiş usu­lünün yürürlüğe konulduğu hatırlatılarak, "Ortaöğretimden yükseköğrenime geçişte de benzer bir mantıkla okulu temel  alan bir yerleştirme sürecine ilişkin çalışmalar sürmektedir" denildi. 

Önümüzdeki dönemde, daha önce temelleri atılan politika ve uygulamalara ivme kazandırılacak, aynı kararlılık ve hızla eğitim sisteminize  ilişkin sorunların çözümleri  için adımların atılmaya devam edileceğinin bildirildiği programda, şu bilgilere yer verildi:

"Bu kapsamda önümüzdeki dönemde temel eğitim ve ortaöğretim kapsamındaki okullarımızda çocuklarımı­za uyguladığımız müfredatımızın gereksiz ve günün ihtiyaçla­rıyla bağdaşmayan malumat  yükünden arındırılması çalışmaları hızlandırılacak, öğrencilerimizin sosyal, sanatsal ve sportif etkin­liklere daha fazla zaman ayırması sağlanacaktır. Yine hükümeti­mizin önemli önceliklerinden bir diğeri eğitim çağındaki çocuk­larımızın hem Türkçe hem de yabancı dil öğrenme konusundaki sıkıntılarını gidermek olacaktır. Bu kapsamda Ekim ayında top­lanacak Milli Eğitim Şurası'nın önemli başlıklarından bir tanesi bu konuda  atılması gereken adımlar olacaktır.

Eğitim konusunda hükümetimizin bir diğer önceliği de çocuk­larımıza yönelik değerler eğitimi  programının içeriğinin tüm eğitim sürecine yayılması olacaktır. Milli ve manevi değerlerine bağlı, evrensel değerleri özümsemiş bir öğrenci profilinin yetiş­mesi için gerekli eğitim öğretim müfredatının oluşturulması en önemli  önceliklerimizdendir.

Hükümetimizin büyük önem atfettiği  bir konu da mesleki eği­timin  geliştirilmesidir. Bu kapsamda mesleki eğitimin nitelik ve nicelik olarak geliştirilmesi, sektör ile ortak projelerin hayata geçirilmesi konusunda yıl içinde önemli adımlar  atılacaktır.

Okullaşma oranının arttırılmasına yönelik çalışmalar aynı ka­rarlılıkla sürdürülecek, bu kapsamda bilhassa kız çocukların okullaşma oranının artırılması  ve okul öncesi eğitimin teşvik edilmesi önemli önceliklerimizden bir tanesi olacaktır.

Hükümetimiz eğitim sürecinin toplumsal hayatın en dinamik un­suru olduğu gerçeğinden hareketle halk eğitim merkezleri aracılı­ğıyla yaygın eğitimin alanını daha da genişletecektir. Önümüzde­ki eğitim öğretim yılından itibaren halk eğitim merkezlerinde ve okullarda ücretsiz takviye kursları uygulaması başlatılacaktır."

Hükümet Programında, okul kitaplarının dijital ortama aktarılması sürecine de değinilerek, şunlar kaydedildi:

"Üzerinde  yoğun  olarak  çalıştığımız  ve sonlandırmak üzere ol­duğumuz önemli yeniliklerden biri de tabletlerin dağıtımının tamamlanması sürecine paralel olarak okul  kitaplarının dijital ortama taşınması ve uygun içeriklerin hazırlanmasıdır. Bu sa­yede çocuklarımız ders kitaplarına tabletleri üzerinden ulaşma imkanına sahip  olacaklardır. Muhtelif üniversitelerle ortak olarak yürütülen ve sonuçlanan öğretmen strateji  belgemiz önümüzdeki günlerde ilan edilecek ve hayata geçirilecektir.

Büyük önem  atfettiğimiz ve üzerinde yoğun bir şekilde çalıştı­ğımız diğer bir konu da YÖK reformudur. Demokratik, özgür­lükçü ve evrensel değerlere uygun bir üniversite  tasavvuru ana önceliklerimizden bir  tanesidir.  Bu kapsamda   Hükümetimiz üniversiteler, akademisyenler, ilgili sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve siyasetçiler başta olmak üzere ilgili bütün kesim­lerinin görüşlerinin alındığı bir taslak metni Meclis'in huzuruna getirecektir. Bunun devamında ülkemizin  uluslararası öğrenci havuzundan aldığı payın artırılması da hükümetimizin önemli hedeflerinden birisi olacaktır."

Kaynak:Haber Kaynağı