6. Küresel Forumu Endonezya Bali’de yapıldı

6. Küresel Forumu Endonezya Bali’de yapıldı

Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı 6. Küresel Toplantısı Endonezya’nın Bali adasında 29-30 Ağustos 2014 tarihleri arasında gerçekleştirildi

BM Medeniyetler İttifakına üye ülkelerin üst düzey temsilcilerinin katıldığı Forum’da bu yıl “Çoklukta Birlik (Kesrette Vahdet): Ortak ve Evrensel Değerler İçin Çoğulculuğu ve Çeşitliliği Kutlama”  ana başlığı altında iki gün sabah ve öğleden sonra değişik salonlarda sunumlar yapıldı. Ülkemizi Dışişleri Bakan Yardımcısı  Naci Koru’nun başkanlığında,  BM Medeniyetler İttifakı Formu Türkiye eşgüdüm başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, Dışişlerinden iki Büyük Elçi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Başbakanlık Danışmanıyla birlikte, Necmettin Erbakan Üniversitesinden ise Uluslararası Rumi Medeniyetler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar temsil etti.

Toplantının ilk günü, 29 Ağustos Cuma sabahı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, BM Medeniyetler İttifakı Temsilcisi N. Abdülaziz En-Nasr, Endonezya Devlet Başkanı ve Endonezya Dışişleri Bakanıyla birlikte, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru Beyler selamlama ve açılış konuşmaları yaptılar. Aynı gün öğleden sonra ve 30 Ağustos Cumartesi, gün boyu gerçekleştirilen panellerde ise yukarıdaki ana konu etrafında sunumlar ve tartışmalar yapıldı.

Panellerin ilkinde hem konuşmacı hem de tartışmacı olarak katılan Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, çok kültürlü toplumlarda “dinlerarası ve kültürler arası eğitimin” önemi üzerinde durdu. Yöresel, bölgesel ve küresel açıdan çoğulculuk ve çeşitliliğin bir ilahi plan olduğunu ve farklılıklardaki zenginliği doğru olarak okumanın, anlamanın, yorumlamanın ve aynı zamanda takdir etmenin ancak eğitimle mümkün olabileceğini çeşitli örneklerle açıkladı. Bu eğitimin düzenli ve disiplinli yapılabilmesi için, “kültürler arası eğitim” başlığı altında yeni bir dersin, ortaokul, lise, kolej ve üniversitelerin müfredatına girmesi gerektiğini ve bu dersin uzmanlar tarafından çalışılıp geliştirilmesinin önemi üzerinde durdu.