6. Karatay Konferansları’nda “Çocuk İhmal Ve İstismarı” Konulu Panel Düzenlendi

6. Karatay Konferansları’nda “Çocuk İhmal Ve İstismarı” Konulu Panel Düzenlendi

Öğretim Görevlisi Ali Bozgedik’in Moderatörlüğünde; Prof.Dr.Kamil Alptekin ve Yrd.Doç.Dr. Hatice Yalçın’ın sunumuyla “Çocuk İhmal ve İstismarı” konulu panel gerçekleştirildi

Karatay Belediyesi, KTO Karatay Üniversitesi ve Karatay İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl 6.sı düzenlenen Karatay Konferanslarında, Öğretim Görevlisi Ali Bozgedik’in Moderatörlüğünde; Prof.Dr.Kamil Alptekin ve Yrd.Doç.Dr. Hatice Yalçın’ın sunumuyla “Çocuk İhmal ve İstismarı” konulu panel gerçekleştirildi. KTO Karatay Üniversitesi Konferans Salonunda yoğun bir katılımla gerçekleşen panelde çocuk ihmal ve istismarının türleri nedenleri ve nasıl tedbirler alınacağı konusunda çok önemli bilgiler paylaşıldı.

resim7548.JPG

KTO Karatay Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencilerin çocuk istismarına dikkat çekmek amacı ile gerçekleştirdiği pandomim gösterisi ile başlayan panelin ilk konuşmacısı KTO Karatay Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Hatice Yalçın, çocuk istismarının çeşitleri ve istismara uğrayan çocuklarda ne gibi belirtiler görüldüğü hakkında bilgiler verdi. Yrd.Doç.Dr.Hatice Yalçın çocukların cinsel istismarının büyük bir sorun olduğunu belirterek, fiziksel istismarın ve duygusal istismarında göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Çocuk ihmallerinin istismarın bir türü olduğunu dile getiren Yrd.Doç.Dr.Hatice Yalçın bir çocuğun okuldan sık sık kaçmaya başlamasının, yemek ve para için dilenmesinin ya da çalmaya başlamasının, vücudu aşırı derecede zayıf düşmesinin, kendine zarar vermesinin ve alkol gibi zararlı maddeler kullanmaya başlamasının çocuğun ihmal edildiğinin göstergesi olduğunu belirtti. Fiziksel istismarın ise yara, yanık, darbe izleri ile anlaşılabileceğini söyleyen Yrd.Doç.Dr.Hatice Yalçın; cinsel istismarın dudak ağız ve cinsel bölgelerde şişme yaralanma yürürken zorluk çekme gibi belirtiler gösterdiğini dile getirdi. Çocuklara bundan korunmak için eğitim verilmesi gerektiğini vurgulayan Yrd.Doç.Dr.Hatice Yalçın, çocuklara iyi niyetli dokunma ile kötü niyetli dokunmayı ayırt edebilecek bilginin öğretilmesi gerektiğinin altını çizdi.
KTO Karatay Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof.Dr. Kamil Alptekin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme ve Türk Ceza Kanunu’nunda yer alan maddeler ile çocukların yasalar ile istismara karşı koruma altını alındığını söyledi. Çocuk istismarının suç olduğu gibi tespit edilen istismarın yetkili mercilere bildirilmemesinin de suç olduğuna dikkat çeken Prof.Dr.Kamil Alptekin; Çocuk İzlem Merkezi’ne, İl Rehberlik Araştırma Merkezi’ne, İl Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne, İl Emniyet Çocuk Şube Müdürlüğü’ne, İl Barosu Çocuk Hakları Merkezi’ne, İl Jandarma Komutanlığı’na, ALO 183 ve ALO 155’e bildirmenin hem vicdanen hem de kanunen büyük bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Yrd.Doç.Dr.Hatice Yalçın ve Prof.Dr.Kamil Alptekin katılımcılara ve Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli’ye teşekkür ederek paneli tamamladı.