6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu

6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu

EPDK Başkanı Yılmaz:- "Düzenleyici kurumlar, yatırım güvenliği kadar tüketici memnuniyetini de gözetmeli"- "Karmaşık piyasalarda güvenli bir rota izleyebilmek, yüksek düzeyli uzmanlık ile sebat ve akılcı tutumlarla mümkün. Bu kapsamda, bilgi ve uzmanlık d

İSTANBUL (AA) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, tüketicilerin korunmasının temel bir görev olduğunu, düzenleyici kurumların, yatırım güvenliği kadar tüketici memnuniyetini de gözetmesi gerektiğini söyledi.

Yılmaz, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu ve EPDK'nın ev sahipliğinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nun (WFER) kapanışında, 85 farklı ülkeden temsilciyi 4 gün boyunca Türkiye’de ağırlamaktan gurur duyduğunu söyledi. Yılmaz, "Bizim kültürümüzde misafir berekettir, rahmettir. İşte bu yüzden tüm dünyada en bilinen özelliklerimizden biri misafirperverliğimizdir. Umarım 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu boyunca sizleri en iyi şekilde ağırlamışızdır ve ülkemizden güzel anılarla ayrılırsınız" diye konuştu.

Üç yıl boyunca hazırlanılan etkinliği Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirmenin büyük bir ayrıcalık ve mutluluk olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Kendilerinin açılış töreninde yaptığı konuşma bir manifesto niteliğindeydi. Bu yorumu forum boyunca birçok misafirimizden işittim. Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Bir damla petrol, bir damla kandan daha değerlidir' anlayışı ile hareket eden politikacılardan ve tüccarlardan, 'adalet yoksulu' bir dünya kaldığını hatırlattı bizlere. Enerjinin yeraltındayken savaşın, yer üstündeyken barışın kaynağı haline geldiğini vurguladı. 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu ile bir kez daha ortaya çıktı ki hepimize büyük bir görev düşüyor" ifadelerini kullandı.

- 40 ülkeden 120 moderatör 24 oturum

WFER'de 40 ülkeden 120 moderatör ve konuşmacının yer aldığı 24 oturum gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Yılmaz, bu oturumlarda, enerji düzenleme dünyasını birleştirme temasının içini dolduracak sunumlar izlediklerine işaret etti.

Yılmaz, forum boyunca düzenleyici kurumların bağımsızlığının, güvenilir kurumlar olmaları ve tüm paydaşlar arasında denge sağlayabilmeleri açısından gerekli olduğunu bir kez daha teyit ettiklerini kaydetti.

Tüketicilerin korunmasının temel bir görev olduğunu ve düzenleyici kurumların yatırım güvenliği kadar tüketici memnuniyetini de gözetmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bağımsızlık; verilen bir statü değil, kazanılan bir değerdir. Bağımsızlığın kazanılması şeffaflık ve hesap verebilme düzeyiyle ilişkilidir. Tüketicilerin korunması ise temel bir görevdir. Düzenleyici kurumlar, yatırım güvenliği kadar tüketici memnuniyetini de gözetmeli. 'Bir güç merkezi' olarak değil, düzenleme 'hizmeti' veren bir otorite olarak varlıklarını hissettirmeliler. Karmaşık piyasalarda güvenli bir rota izleyebilmek, yüksek düzeyli uzmanlık, sebat ve akılcı tutumlarla mümkün. Bu kapsamda, bilgi ve uzmanlık değişimine her geçen gün daha fazla ihtiyaç duyuluyor. Yatırım ancak öngörülebilir piyasalara yapılabiliyor ve öngörülebilirliğin sağlanması düzenleme kalitesiyle doğrudan ilişkili oluyor. Düzenleyici kurumlar, maliyetlerin ilgili taraflar arasında hakkaniyetle paylaştırılmasını sağlayacak en güvenilir otorite olmayı hedeflemeli. Yeni teknolojiler, tüm paydaşlar için fırsatlar sunuyor. Bununla birlikte, şebekelerin işleyişinde ve düzenlemeye tabi şirketlerin iş modelleri üzerinde belirli sorunlara da neden oluyor. Bu sorunların aşılmasında inovasyonların desteklenmesi, piyasaların işleyişinin iyileştirilmesi açısından hayati öneme sahip."

Yenilebilir enerji teknolojilerinin hızlı gelişme imkanı ve fırsatlar sunduğu kadar birtakım sorunları da beraberinde getirdiğine dikkati çeken Yılmaz, yeni düzenleme yaklaşımlarının bu sorunları çözeceğini, düzenleyici kurumların bu sorunların aşılması için kapasitelerini her geçen gün artırdıklarını ifade etti.

Arz güvenliğinin enerji dünyasında önemli ve zorlu bir sorun olduğunu belirten Yılmaz, "Düzenleyicilerin gerekli yatırım koşullarını sağlayacak düzgün işleyen bir piyasa yapısının kurulmasında ve sürdürülmesindeki rolü son derece önemli ancak bölgesel ve uluslararası etmenler, soruna siyasi bir boyut getiriyor ve durumu daha da karmaşık bir hale taşıyor. Sonuç olarak, düzenleyiciler yalnızca arz güvenliğine ilişkin unsurlara odaklanmamalı. Bakanlıklara, yatırımcılara ve tüm ilgili taraflara ait rollerin de farkında olmalı" dedi.

- Gelişmekte olan ülkeler ve WFER

Yılmaz, 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nun sadece gelişmiş ülkelerden gelen katılımcılar için değil, gelişmekte olan ülkelerden gelen katılımcılar için de muazzam bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Forumda, farklı enerji düzenleme modelleri üzerine görüş ve deneyimlerin paylaşıldığını hatırlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Piyasa yapılarının gittikçe karmaşık bir hal alması, politik, sosyal ya da çevre ile ilgili endişelerin karar verme süreçlerinde belirgin rol oynamasından kaynaklanan zorluklar tüm boyutları ile ele alındı. Sadece kıtaları değil, aynı zamanda enerji kaynaklarını ve piyasalarını birbirine bağlayan İstanbul'da düzenlediğimiz bu forum geçmiş forumların ötesine geçti. Düzenleme ile ilişkili zorlukların küresel bakış açısı ile sorgulanmasını sağladı. Yola çıkarken hedefimiz politika önceliklerinin yanı sıra farklı piyasalar, endişeler ve düzenleme seviyeleri arasında bir köprü kurmaktı ve biz bu köprüyü sizlerle el ele inşa ettiğimizi düşünüyoruz.

Bu küresel etkinliğin ülkemizde gerçekleşmesine katkı veren tüm kurumlarımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ile Kültür ve Turizm Bakanımıza, İstanbul Valiliğimize, İstanbul Büyükşehir Belediyemize ve Başbakanlık Tanıtma Fonu’na şükranlarımı sunuyorum. Kurul üyelerimiz ve çalışma arkadaşlarımın yanı sıra organizasyon boyunca gece gündüz demeden çalışan profesyonel kongre organizasyon şirketi ZED’in personeline de ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bu bir veda değil, 3 yıl sonra, bu kez Meksika’nın ev sahipliğinde yeniden buluşacağız."

Kaynak:Haber Kaynağı