6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu

6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu

Gürcistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Valishvili:

İSTANBUL (AA) - Gürcistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Mariam Valishvili, Avrupa Enerji Birliği'ne üye olmayı ümit ettiklerini ve 2019 yılı itibarıyla enerji alanında tam kapasiteyle çalışacaklarını söyledi.

Valishvili, Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) ev sahipliğinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nda (WFER), Gürcistan'da rekabete dayalı bir enerji piyasası oluşturmak için yapılan çalışmaları anlattı.

Kalkınmakta olan ülkelerde son 15-20 yıldır altyapısal reformlar nedeniyle düzenleyicilere olan ihtiyacın arttığını ifade eden Valishvili, "Düzenleyici kurumların amacı doğal akışı kontrol etmek, gaz, su ve ulaşım gibi birçok alanı düzenlemek oldu. Amacımız, düşük maliyetli, verimli ve güvenilir hizmet tedarikini sağlamak. 1997'de kurulan Gürcistan Enerji Düzenleme Kurumu bağımsız bir şekilde faaliyetlerini sürdürüyor. Kamu alanında ve iktisadi reformlar başlattık. Sektör yeniden yapılandı. Tek satın alıcının bulunduğu bir düzendeyiz. Piyasanın liberalleşmesine doğru ilerliyoruz" diye konuştu.

Yeni gelişmelerin ve yatırımların da düzenleyici kurum tarafından desteklendiğini söyleyen Valishvili, şunları kaydetti:

"Avrupa Enerji Birliği'ne üye olmayı ümit ediyoruz. Özellikle, 2019 yılı itibarıyla ülke olarak enerji alanında tam kapasiteyle çalışmayı planlıyoruz. Rekabete dayalı bir piyasa oluşturduk. Tarife belirleme, enerji üretimi gibi çalışmalar teşvik temelli tarifelerle destekleniyor. Kalkınmakta olan ülkelerde birçok yatırıma ihtiyaç var. Çünkü bu ülkelerin yüksek ekonomik büyüme oranları var. Gürcistan enerjiye aç bir ülkedir. Elektriğin yıllık büyüme oranı yüzde 7-8, doğalgazın büyüme oranı yüzde 15'tir. Tüketilen enerjinin yüzde 80'i ithal ediliyor ve enerji güvenliği de bizim için önemli bir kalem. Enerjinin üretilmesi ve teşviklerin verilmesi, Gürcistan hükümetinin odaklandığı öncelikler arasında yer almaktadır."

- "Yenilebilir kullanımına yönelim arttı"

Çin Ulusal Enerji İdaresi Yöneticisi Wang Yumin de Çin'in dünyadaki gelişmekte olan en büyük ülke olduğunu ifade etti.  Bu nedenle Çin'in enerji tüketimi ve üretiminin de en çok yapıldığı ülke olduğunu vurgulayan Yumin, "Çin geçen yıl 5 trilyon 600 milyar kilovat elektrik üretti ve doğalgaz sektörüne de 53 milyar dolarlık destek sağladı" dedi.

Gerek Çin'de gerekse tüm dünyada ihtiyaçların artmasıyla enerji talebinin de yükseldiğini belirten Yumin, geçtiğimiz yıllarda yenilenebilir kaynakların ve yeşil enerjinin kullanımına yönelimin arttığını söyledi.

Enerjideki en önemli konuların tasarruf, güvenli enerjiye ulaşım, enerjinin üretiminin insan sağlığını etkilememesi ve verimliliğin artırılması olduğunu dile getiren Yumin, enerji sektöründe fiyatların kontrol edilmesinin de çok önemli olduğunu belirterek Çin'de 2020 yılına kadarki fiyatlandırma planının bu yılın mart ayında belirlendiğini ifade etti.

Yumin, Çin'de Türkiye'deki Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na benzer bir kurumun yeni kurulduğunu belirterek, piyasa şartlarını düzenleyecek kuralların ve gerekli organların oluşturulduğuna dikkati çekti.

- "Uruguay'da petrol ve doğalgaz olduğuna inanıyoruz"

Eski Uruguay Enerji ve Su Hizmetleri Düzenleme Kurumu (URSEA) Başkanı Cristina Vazquez de Uruguay'da gerçek devrimin enerji sektöründe gerçekleştiğini kaydetti.

Kurumsal dönüşümlerin de hızla devam ettiğini ifade eden Vazquez, "1997'de çıkarılan enerji düzenleme yasası sonrasında da sürekli yeni yasalarla kolaylıklar sağlandı ve bu süreç devam ediyor. Milli enerji idaremiz bu süreç için çalıştı, devlet çeşitli rollere sahip oldu ve düzenleme yasalarıyla enerji sektöründe gerçek bir devrim yaşandı" dedi.

Uruguay'da petrol ve gaz bulunabileceğine dair ipuçlarına sahip olduklarına belirten Vazquez, "Bölgemizde, Brezilya gibi ülkelerde petrol ve doğalgaz bulunuyor. Varsayılan rezervlerin üçüncü taraflara aktarılması gibi konularda anlaşmalar yapıldı. Petrol bulunursa mümkün olan yatırımla ilgili sermaye harcamalarını bir şirket üstlenecek ve devletle şirket karı paylaşacak. Bunun yanı sıra bir de sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) için de girişimlerimiz var. 2013 yılında Fransız şirket Engie ile LNG hizmetleri için 15 yıllık anlaşma imzaladık" diye konuştu.

 Batı Afrika Ülkeleri Bölgesel Elektrik Düzenleme İdaresi (ERERA) Başkanı İbrahim Thiam, 15 ülke ve 330 milyon nüfusun kendi bölgelerinde yer aldığını ancak elektrik erişiminin yüzde 30 gibi düşük bir seviyede olduğunu belirtti.

Elektrik fiyatlarının da birçok ülkeye göre yüksek olduğunu belirten Thiam, 2030 yılında bile bunun yüzde 65'ler seviyesinde olmasının beklendiğini dile getirdi.

Thiam, tüm bu zorluklara rağmen elektriğe erişim konusunda önemli kaynakları olduğunu söyleyerek, "25 bin megavatlık elektrik üretilebilecek potansiyelde yenilenebilir kaynaklarımız var" şeklinde konuştu.

Bölgede önce bir güç havuzu oluşturarak bağlantılarla ülkeler arasındaki elektrik dengesinin kurulmasını istediklerini belirten Thiam, elektrik konusunda bölgesel kuralların oluşturulması ve bunların regüle edilmesini de amaçladıklarını söyledi.

Kaynak:Haber Kaynağı