6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu

6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu

EPDK Üyesi Bayraktar:

ANKARA (AA) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Üyesi Alparslan Bayraktar, 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumunun (WFER) üç yılda bir yapılan "dünya enerji regülasyonu olimpiyatı" olduğunu ifade ederek, "Enerji düzenlemesi alanında dünyada önemli bütün aktörler bu etkinliğe katılacak" dedi.

Bayraktar,  yaptığı açıklamada, Anadolu Ajansının (AA) global iletişim ortağı olduğu, EPDK başkanlığında İstanbul'da düzenlenecek WFER'de düzenleyici kurumların karşılıklı deneyimlerini paylaşılacağını ve sektörde farklı uygulamaların konuşulacağını söyledi.

Daha önce düzenlenen programların dünyadaki bütün bölgeleri kapsayıcı nitelikte olmadığına işaret eden Bayraktar, "Bu organizasyon tüm dünyadan düzenleyici kurumları bir araya getirecek. İstanbul'da düzenlenecek organizasyona Asya, Avrupa, Amerika ve Afrika'dan katılımcılar iştirak edecek" diye konuştu.

Gelişmekte olan piyasaların, forumda deneyimlerini paylaşacağına dikkati çeken Bayraktar, "Enerji alanında gelişmekte olan ülkelerde önemli büyüme olacak, büyük yatırımlar yapılacak. O bölgelerde nasıl bir düzenleyici ve hukuki altyapı bulunduğu tartışılacak" değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, WFER'de enerji gündeminin geleceğinin tartışılacağını belirterek, "Türkiye önemli ve üst seviyede bir organizasyona ev sahipliği yapacak. EPDK'nın bu kadar büyük bir organizasyonda bütün dünyaya ev sahipliği yapıyor olması ve orada kendi gündemiyle olması çok önemli" ifadelerini kullandı. Bayraktar, "WFER, uluslararası enerji dünyasının bir araya geleceği bir organizasyon olacak. Bu, üç senede bir yapılan dünya enerji regülasyonu olimpiyatı. Enerji düzenlemesi alanında dünyada önemli bütün aktörler bu etkinliğe katılacak" dedi.

Afrika ve diğer bölgelerde enerji projelerinde eşgüdümlü çalışmalarının önemine dikkati çeken Bayraktar, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, TİKA ve EPDK'nın enerji projelerinde kurumlararası koordinasyonu hayati önem taşıyor. Bu kurumların yapılacak stratejik çalışmalarla bütüncül bir yapıyı beraber kurgulamaları gerekiyor" diye konuştu.

- Enerji dünyası İstanbul'da buluşuyor

EPDK Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Gülefşan Demirbaş da seçim süreci sonucunda forumun Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılmasına karar verildiğine dikkati çekerek, "Türkiye'nin seçilmesini istememizin en önemli sebebi enerji dünyasını İstanbul'da buluşturmaktı" dedi.

Türkiye'nin enerji kaynakları açısından kilit bir rol üstlendiğini söyleyen Demirbaş, günümüzde enerji düzenlemelerinin önemine dikkati çekti. Demirbaş, 5 kıtadan 41 ülkeden bin 500 üzerinde katılımcı beklediklerini belirterek, "Bu EPDK ev sahipliğinde uluslararası bir platform. Bizim için gelişmekte olan ülkelerde düzenlemenin yeri ve önemi konularına çok önem veriyoruz. WFER, dünyadan enerji düzenleyicileri, politikacılar, akademisyenler, enerji sektörü temsilcileri katılımıyla gerçekleşecek" diye konuştu.

EPDK ev sahipliğinde, Lütfi Kırdar Uluslararası Kültür ve Kongre Sarayı'nda 25-28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek forumda, enerji düzenleyicileri ve enerji piyasasındaki paydaşlar, politika yapıcılar, enerji piyasasında faaliyet gösteren şirketler, finans kuruluşları, akademisyenler ve tüketici temsilcileri bir araya gelecek.

Cumhurbaşkanlığının himayesinde düzenlenecek 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumunun açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapması bekleniyor.

Forumda 6’sı genel olmak üzere toplam 24 oturum yapılacak. Etkinlikte iki özel nitelikli oturum da yer alacak. Birinci oturumda gelişmiş ülkelerin enerji ve enerji düzenlemesine ilişkin politikaları ve vizyonlarının paylaşılmasının yanı sıra Türkiye’nin G20 enerji gündeminde yer alan enerjiye erişim konusunda yapılan çalışmalar sunulacak. 

Gelişmekte olan ülkelerin arz güvenliği, sürdürülebilirlik ve enerji düzenlemesi konularındaki durumlarının ele alınması amacıyla kurgulanan ikinci özel oturumda ise gelişmekte olan ülkelerdeki enerji sektörüne ilişkin düzenleyici çerçeve ve yatırım iklimi arasındaki ilişkiler tartışılacak.

Etkinliğe katılacaklar, 28 Şubat'a kadar kayıt yaptırmaları halinde 200-250 avroluk indirimden yararlanacak. Alanında seçkin 100’e yakın konuşmacının söz alacağı 6. Dünya Enerji Düzenleme Forumu hakkında detaylı bilgiye "www.wfer2015.org" internet adresinden ulaşılabilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı