6. Belgrad Güvenlik Forumu başladı

6. Belgrad Güvenlik Forumu başladı

Sırbistan Başbakanı Vucic: "Sırbistan için en önemli strateji AB üyelik süreci"- Arnavutluk Başbakanı Rama: "Arnavutluk, AB üyeliği sayesinde geçmişiyle olan olumsuz bağlarını koparabilir"

BELGRAD (AA) - Sırbistan'da bu yıl 6'ncısı düzenlenen Belgrad Güvenlik Forumu, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama'nın katılımıyla başladı.

Başkent Belgrad'daki bir otelde düzenlenen forum kapsamındaki "Sırbistan-Arnavutluk Diyaloğu ve Güneydoğu Avrupa'da İstikrar" konulu panelde konuşan Sırp başbakan, Avrupa'daki sığınmacı krizine işaret ederek, Sırbistan'ın sığınmacılara karşı insancıl tutumunu devam ettireceğini söyledi.

Sırbistan'da barınan sığınmacıların çok azının Suriye'den geldiğine dikkati çeken Vucic, "Sığınmacılara karşı gösterdiğimiz iyi tutumla övünüyoruz ve buna devam edeceğiz." dedi.

Vucic, AB'de meydana gelebilecek herhangi bir karışıklıktan endişe duyduğunu belirterek, "Almanya Başbakanı (Angela) Merkel olmadan Balkanlar'da ne olur, bilinmez. Onun bu bölge için yaptıklarını birçok kişi unutuyor ancak ben asla unutmam." ifadelerini kullandı.

Arnavutluk Başbakanı Rama, Sırbistan'ın da sığınmacıların "Balkan rotası" üzerinde olduğunu anımsatarak, sığınmacılara karşı gösterdiği olumlu tavır nedeniyle Sırbistan'ı tebrik etti.

- Kosova'daki "Trepça" madeni sorunu

Kosova'da geçtiğimiz hafta kamusallaştırılan eski Yugoslavya'nın en büyük madenlerinden Trepça'ya ilişkin değerlendirmede bulunan Rama, "Trepça, Kosovalılara olduğu kadar orada yaşayan Arnavut ve Sırplara da aittir. Amacımız tüm vatandaşlarımızın refahını düşünmektir." diye konuştu.

Rama, Trepça'nın "Kosova'nın ruhu" olduğunu söyleyerek, Sırbistan ve Arnavutluk'un Kosova konusunda aynı fikirde olmadığını ve Sırbistan'ın da en kısa sürede Kosova'yı tanıması gerektiğini vurguladı.

Vucic de Trepça'nın kamulaştırılmasını Kosova ekonomisi için "kötü bir karar" olarak nitelendirerek, "Kamusallaştırılması kararından memnun olan tek bir Sırp bulun. Bizler Priştine ile olan diyaloğumuza devam edeceğiz. Ortak bir uzlaşma yolu bulmak şart." ifadelerini kullandı.

- "Tek aşkımız Batı"

Sırp Başbakan, bölge ülkeleri arasındaki işbirliği olanaklarının arttırılması gerektiğinin altını çizerek, Sırbistan için en önemli stratejinin AB üyelik süreci olduğuna dikkati çekti. Vucic, yürüttüğü politikalar belli kesimler tarafından eleştirilse de Rusya ile olan güçlü ilişkilerine de devam edeceklerini kaydetti.

Rama ise "Arnavutluk'un tek aşkı Batı" değerlendirmesinde bulunarak, "Arnavutluk, AB üyeliği sayesinde geçmişiyle olan olumsuz bağlarını koparabilir." ifadesini kullandı.

Bölgedeki tüm ülkelere AB üyelik sürecinin önemi noktasında çağrıda bulunan Rama, AB üyeliğinin Balkanlar'ın modernleşmesi için gerekli olduğunu kaydetti.

Yarın sona erecek 6. Belgrad Güvenlik Forumu kapsamında düzenlenecek "Avrupa'nın güvenlik stratejisi", "AB'nin genişleme süreci", "Güneydoğu Avrupa'da istikrar ve yeni oluşumlar" ve "NATO ile Sırbistan ilişkisi" konulu panellerde bölge ülkelerinden uzman ve akademisyenler konuşacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :