58 bin 774 yavru deniz kaplumbağası denize kavuştu

58 bin 774 yavru deniz kaplumbağası denize kavuştu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, 5 özel çevre koruma bölgesinde yürütülen çalışmalar sonucunda geçen yıl 58 bin 774 yavru deniz kaplumbağasının denize ulaşması sağlandı - Kuluçkadan çıkan flamingo yavru sayısı da 11 bin 79 oldu

ANKARA (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, özel çevre koruma bölgelerinde yürütülen çalışmalar sonucunda geçen yıl 58 bin 774 yavru deniz kaplumbağasının denize ulaşması sağlandı.

Bakanlığa bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce, görev ve sorumluluk alanı olan korunan alanlarda, ulusal mevzuat ve Türkiye'nin taraf olduğu Bern, Barselona ve Ramsar Sözleşmeleri kapsamında "yaban hayatının korunması ve izlenmesi" amaçlı projeler yürütülüyor.

Bu kapsamda Bakanlık, özel çevre koruma bölgelerinde caretta caretta, flamingo gibi nesli tehdit ve tehlike altındaki canlı türlerini korumaya yönelik çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor.

Bakanlıkça Özel Çevre Koruma Bölgeleri Mersin'de Göksu Deltası, Muğla'da Dalyan İztuzu ve Fethiye, Antalya'da Belek ve Patara'nın kumsal alanlarında, önceki yıllarda başlatılan deniz kaplumbağası (caretta caretta, chelonia mydas) ve Nil kaplumbağası (Trionyx triunguis) popülasyon izleme ve koruma çalışmaları da sürdürülüyor

Buna göre, bu 5 bölgedeki 2017 yılı yuvalama periyodu içinde kuluçkadan çıkan aralarında "caretta caretta"ların da olduğu 58 bin 774 yavru deniz kaplumbağasının, denize ulaşması sağlandı.

Korunan alanlarda denize ulaşan deniz kaplumbağası yavru sayısı 2016'da 91 bin 242, 2015'te ise 68 bin 140 ve 2014'te 56 bin 522 oldu.

- 11 bin 79 flamingo yavrusu

Bakanlıkça, Tuz Gölü özel çevre koruma bölgesinde geçen yıl başlatılan "Sulak Alanlarda Yaşayan Kuş Türlerini Koruma ve İzleme Projesi" kapsamında da çalışmalar yürütülüyor.

Öncelikli olarak flamingoların dünyadaki en büyük doğal üreme kolonisini (kuluçka alanı) barındırması nedeniyle Tuz Gölü'nde Türkiye'deki flamingo varlığının devamlılığı, üreme kolonilerinin korunması, tehditlerin belirlenmesi, flamingo nüfusunun tespiti, izlenmesi ve popülasyonlarının korunması çalışmaları yapıldı.

Buna göre, 2017'deki çalışmalarda kuluçkadan çıkan flamingo yavru sayısı 11 bin 79 olarak tespit edildi.

Bakanlıkça Tuz Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları dahilinde bozkır iklimine uyum sağlamış ve çevresel faktörlerden en çok etkilenen türler olan "bozkır kartalı" ve "toy kuşu" türleri popülasyonlarının araştırılması ve izlenmesine ilişkin çalışmalar da yürütülüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :