53. Uluslararası Antalya Film Festivaline doğru

53. Uluslararası Antalya Film Festivaline doğru

Festivalin, "Uluslararası Yarışma" kategorisinde değerlendirilecek 10 film belli oldu

ANTALYA (AA) - 53. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde "Uluslararası Yarışma" kategorisi adayı filmler belli oldu.

Festival organizasyonundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 16-23 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek 53. Uluslararası Antalya Film Festivali'nde, "Uluslararası Yarışma" kategorisinde 10 film yarışacak.

Dünyanın dört bir yanından bugüne ve insanlığa dair farklı konuları ele alan filmler, Altın Portakal için yarışacak. "En iyi film", "En iyi yönetmen", "En iyi senaryo", "En iyi müzik", "En iyi kadın oyuncu", "En iyi erkek oyuncu" ve "Jüri özel" ödüllerinin sahibi, bu yıl İngiliz yönetmen Hugh Hudson başkanlığındaki "Uluslararası uzun metraj jürisi" tarafından yapılacak değerlendirme sonucu belirlenecek.

En iyi filme, Altın Portakal heykelciği ile 50 bin avroluk para ödülü verilecek.

Festivalin, Uluslararası Yarışma kategorisinde yarışacak filmler, yönetmenleri ve ülkeleri şöyle:

- '48 Kavşağı (Junction 48 / Yönetmen: Udi Aloni – İsrail, Almanya, ABD)

- Açık Kapı (La Puerta Abierta / Yönetmen: Marina Seresesky - İspanya)

- Baba ve Oğul (Ostatnia Rodzina / Yönetmen: Jan P. Matuszynski – Polonya)

- Başkasının Evi (House of Others / Yönetmen: Russudan Glurjidze - Gürcistan, Rusya, İspanya, Hırvatistan)

- Kol Saati (Slava / Yönetmen: Kristina Grozeva, Petar Valchanov – Bulgaristan, Yunanistan)

- İtiraflar (Le Confessioni / Yönetben: Roberto Ando – İtalya, Fransa)

- Kayıp Kral (King of the Belgians / Yönetmen: Peter Brosens & Jessica Woodworth – Belçika, Hollanda, Bulgaristan)

- Takım Ruhu (L'outsider / Yönetmen: Christophe Barratier - Fransa)

- Tereddüt (Clair Obscur / Yön: Yeşim Ustaoğlu- Türkiye, Polonya, Fransa)

- Toz (Dust / Yön: Gözde Kural – Türkiye, Afganistan)

- Filmlerin konuları

'48 Kavşağı: Kerim, karmaşık LOD şehrinin Arap gettolarındaki kriminal tiplerden oluşan arkadaşlarıyla takılmak ve tuhaf işler arasında geçen amaçsız bir hayat sürmektedir. Bir aile trajedisi onu, şarkıcı kız arkadaşı Manar ile daha da yaklaştırır ve hayatını rayına oturtma yolunda motivasyon sağlar. Kerim ve grubu sonunda, Tel Aviv'deki bir kulüpte ilk Arap rapçi olarak fark edilmelerini sağlayacak bir performans gerçekleştirme şansı yakalamıştır ama başarıya giden yol hiçbir zaman kolay değildir. Kerim ve grubu, milliyetçi Yahudi rapçilerin şiddetiyle, hükümetin engelleriyle ve bağımlı arkadaşlarının başlarına açtığı belalarla yüzleşmelidir önce.

Açık Kapı: Rosa, annesinden miras aldığı işi yapmaktadır, fahişeliği. Annesi, ona cehennemi yaşatıp dururken nasıl mutlu olunacağı konusunda hiçbir fikri olmamıştır. Bunu hak ettiğini de düşünmez zaten fakat bu renksiz ve duygusuz hayata bir gün 10 yaşlarındaki Lyuba dahil olduğunda Rosa için de ikinci bir şans doğar.

Baba ve Oğul: Film Polonyalı ressam Zdislav Beksinski'nin hikayesini anlatıyor. Zdislav, bir yandan kendi ikili hayatında zorlanıyor; naif , örümcek korkusu olan, sevgili bir aile babası ile şiddet yüklü cinsel fantezilere sahip ve rahatsız edici, distopik tablolara meyyal bir adam. Öte yandan baş belası oğulları Tomasz intiharlara kalkışmakta. Nihayet bir kız arkadaş bulup radyoda program da yapmaya başlayınca Zdislav ve Zofia Beksinki çifti çok sevinir. Gerçi Zdislav Beksinki bu durumun böyle süreceğine pek inanmaz ama elinde kamerasıyla her şeyi kaydetmekten de geri durmaz.

Başkasının Evi: Dağların arasında, sessiz, sakin bir köy içinde koca bir ev. Bir ailenin mutluluğu için yeter bir manzara gibi görünüyor ama gerçek hiç de öyle değil çünkü burası, düne kadar komşu olan Gürcü ve Abhazaların birbirleriyle kanlı bir savaşa tutuştukları yer. Buraya taşınan genç aile de savaştan fiziksel olarak kurtulsa da işte bu kabustan bir türlü uyanıp da ruhen iyileşemiyor. Bitmeyen bir savaşı gün be gün yaşıyor.

Kol Saati: Demiryolu işçisi Tsanko Petrov, raylarda milyonlarca Leva bulur. Parayı olduğu gibi polise götürmeye karar verir. Böylece devlet ona ödül olarak bir kol saati verecek ve o da artık çalışmak zorunda kalmayacaktır. Bu arada Ulaştırma Bakanlığı PR departmanı müdürü Julia Staikova, Petrov'un eski, aile yadigarı saatini kaybeder. Böylece Petrov'un umutsuz mücadelesi başlar; hem eski saatini hem de eski itibarını kazanmak için.

İtiraflar: Dünyanın önde gelen ekonomistleri ve en güçlü isimleri G-8 zirvesi için Almanya'da bir arada fakat tuhaf bir tip de konuklar arasında; IMF Başkanı Daniel Roche tarafından davet edilen bir İtalyan keşiş. Keşişe, gece gizlice günah çıkartmak isteyen Roche, ertesi sabah ölü bulunur. Gece Roche'un odasına girdiği görülen keşiş, şimdi baş şüphelidir fakat soruşturmada Roche'un itirafını ifşa etmeyi reddeder. Ekonomi patronları, Roche'un, yakında gerçekleştirmeyi amaçladıkları ve pek çok ülkeyi darboğaza sokacak ekonomik planlarını keşişe sızdırdığından endişelenir. Bu endişe keşişin, Roche'un ölümünde parmağı olup olmamasından daha önemlidir şimdi ve keşiş ısrarla Roche'un itirafını açıklamayı reddeder.

Kayıp Kral: Film, Balkanlarda kaybolup gerçek dünyaya uyanan bir kral eskisinin başrolde olduğu yol hikayesi. III. King Nicolas, yanlış bir hayat yaşadığına kesinkes inanan yalnız bir ruhtur. İngiliz sinemacı Duncan Lloyd ile İstanbul'a bir yolculuğa çıkmaya kalkışır. Lloyd, Saray tarafından monarkın budala imajına bir çekidüzen vermek için görevlendirilmiştir. Bu yolculuk, ikisi için de hiç kolay olmayacaktır.

Takım Ruhu: Yıl 2008. Genç bir adam, dünya çapında finansal pazarları sallayacak bir seri skandalın baş aktörü olarak şüphe altında: Jerome Kerviel. Dünyanın en büyük bankasında basit bir memur olarak çalışan bu adamın bu kadar ileri gidebileceğini, 8 yıl önce kimse tahmin edemezdi.

Tereddüt: 30'larının başındaki Şehnaz, bir sahil kasabasında mecburi hizmetini yapan bir psikiyatrdır. Hafta sonlarında gittiği İstanbul'da kocası Cem ile sürdürdüğü kusursuz bir evlilikle hayatında her şey yolunda görüntüsü vermektedir ancak arka planda kocasının isteklerine takılmış bir benlik yatmaktadır. Aynı kasabaya iki yıl önce, 16 yaşındayken zorla evlendirilerek gelmiş Elmas'ın hayatındaki eksikler de Şehnaz'ınkilerden çok farklı değildir aslında. Bir vesileyle tanıştıklarında hayatlarında yeni bir kapı aralama fırsatı doğacaktır.

Toz: Azra, Emir ve Ahmet, İstanbul'da doğup büyüyen, Afgan asıllı üç kardeştir. Annelerinin ölümünden sonra, Emir'in bütün itirazlarına rağmen Azra, Afganistan'a doğru tehlikeli bir yolculuğa çıkar. Ailesinin geçmişiyle yüzleşirken kurduğu her bağlantı, onu, içinden çıkılamaz yeni hikayelere atar. Savaşın, insanların kaderi üzerindeki etkisini kendi aile sırları üzerinden görmeye başlar.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :