53. Uluslararası Antalya Film Festivali

53. Uluslararası Antalya Film Festivali

Festivalin Ulusal Yarışma bölümü filmlerinden Türkiye-Almanya yapımı "Mavi Bisiklet" sanatseverlerle buluştu- Filmin yönetmeni Köreken:- "Bu filmi yaparken siyasi bir mesajımız yoktu ama ben kişisel olarak demokrasi bilincinin, demokrasi kültürünün çocuk

ANTALYA (AA) - Antalya'da düzenlenen "53. Uluslararası Antalya Film Festivali'nin Ulusal Yarışma bölümü filmlerinden Türkiye-Almanya yapımı "Mavi Bisiklet" izleyici ile buluştu.

Antalya Kültür Merkezi (AKM) Aspendos Salonu'ndaki gösterime, filmin yönetmeni ve senaristi Ümit Köreken ile bazı oyuncular katıldı. Filmi, Semih Kaplanoğlu başkanlığındaki Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jüri üyeleri de izledi.

Filmin gösteriminin ardından, gerçekleştirilen söyleşide konuşan Köreken, filmi bugüne kadar bin 500-2 bin kez kadar izlediğini, her izlediğinde farklı bir enerji aldığını belirtti.

Filmde 4 ana olay bulunduğunu ve hepsinin de gerçek olaylar olduğunu anlatan Köreken, "Demiryolunda bulunan ceset benim çocukluğumdan kalan bir hikaye ve yıllardır çözülememiş bir olay. Mavi bisiklet özlemi de benim çocukluğumun hikayesi. Başkanlık hikayesi, senaryo ortağı ve aynı zamanda filmdeki anneyi oynayan eşim Nursen'in hikayesi. Böyle bir mücadele başlatan bir çocuğun gazete haberini bulmamız üzerine, bunların hepsi bir düzleme oturdu ve Mavi Bisiklet oluştu." dedi.

Kendisinin aslında bir tiyatro ve radyo oyun yazarı olduğunu, Mavi Bisiklet'i de 2009 yılında oyun şeklinde yazdığını kaydeden Köreken, oyunu senaryolaştırarak, Kültür ve Turizm Bakanlığına senaryo geliştirme desteği almak için başvurduklarını, 2010 yılında destek çıkınca filmi yapmaya karar verdiklerini anlattı.

Filmde oynayan çocukların Akşehirli olduğunu, filmdeki okul müdürünün de Akşehir'de bir okulda müdürlük yaptığını aktaran Köreken, şunları söyledi:

"2012 yılında filmi memleketim Akşehir'de çekmeye karar verince, o yaz çocuklarla önce kısa bir film çektik. O kısa filmle bir deneme yaptık. Filmi çekmeden bir hafta önce çocuklara sinema, drama, oyunculuk konularında birtakım eğitimler verdik. 2013'te Akşehir'e ara ara giderek bütün ilçeyi, ilçeye bağlı köy ve kasaba okullarını gezerek filmi anlattık, çocuklarla ve aileleriyle görüşmeler yaptık. İki yıl boyunca Akşehir'de 400 kadar çocukla çalıştık. En son ön yapımda bu sayı 100'e kadar düştü. 100 çocuğun hepsi zaten filmde bir şekilde rol aldı. Ana rolleri son 3 gün kala açıkladık. Eşim Nursen ile senaryo üzerinden belirlediğimiz hak, adalet, demokrasi gibi temalar üzerinde çocuklara çalışmalar yaptırdık. Filmdeki afişin dizaynını bile çocuklar kendileri buldular aslında."

Filmin dünya prömiyerinin Berlin'de yapıldığını ve inanılmaz ilgi gördüğünü vurgulayan Köreken, Türkiye'de filmin kasım sonu gibi vizyona girmesini beklediklerini bildirdi.

Köreken, filmi aslında ilkokul ve ortaokuldaki tüm çocukların izlemesini arzu ettiğini belirterek, "Bu filmi yaparken siyasi bir mesajımız yoktu ama ben kişisel olarak demokrasi bilincinin, demokrasi kültürünün çocuk yaşta ciddi şekilde yerleştirilirse o ülkenin her şekilde ileriye gideceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :