5. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi sonuç bildirgesi

5. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi sonuç bildirgesi

İSTANBUL (AA) - 5. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı.Konuya ilişkin açıklamaya göre, bu yıl beşincisi...

İSTANBUL (AA) - 5. Ulusal Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı.

Konuya ilişkin açıklamaya göre, bu yıl beşincisi düzenlenen kongre, 22 Şubat'ta Swiss Hotel İstanbul'da, 395 kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, TOKİ Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanından belediye başkanları ve gayrimenkul sektörünün önde gelen temsilcilerinin konuşmacı ve konuk olarak yer aldığı kongrenin sonuç bildirgesi yayımlandı.

Bildirgede, kentsel dönüşümün hareket noktası ve değer olarak yer alması gereken en temel boyutunun insan olduğu hatırlatılarak, bunun kentsel dönüşümün insanların ve ekonominin gelişimi ve kalkınması için Türkiye'nin en büyük ve önemli projelerinden biri olduğu belirtildi.

Bildirgede, 7,5 milyon riskli yapının her yıl 500 bininin dönüştürülmesinin hedeflendiği ifade edilerek, kentsel dönüşüm ve kentsel yenilenmenin her zaman gündemde tutulması gerektiği vurgulandı.

Türkiye'nin üçte ikisinin deprem riski altında olmasından dolayı kentsel dönüşümün acil bir zorunluluk olduğu kaydedilen bildirgede, kentsel dönüşümün zenginleşme hakkından ziyade kalkınma hakkı olduğu, kamunun yanı sıra özel sektörün de bu projede büyük rolünün olduğu ifade edildi.

Bildirgede, kentsel dönüşümün çok aktörlü ve katılımcı bir süreç olması gerektiği belirtilerek, yeşil alanı, donatısı olmayan, insanların sosyo-psikolojik ihtiyaçlarını gözetmeyen ve gidermeyen projelere kentsel dönüşüm projeleri denilemeyeceği, insan ve toplum sağlığının iyileştirilmesi, yüksek yaşam kalitesi sunan mekanların üretilmesi, yeni iş alanlarının geliştirilmesi, azalan komşuluk ilişkilerinin güçlendirilmesinin kentsel dönüşümün önemli bir boyutunu oluşturduğu bildirildi.

Bildirgede kentsel dönüşüm sürecinde malik, müteahhit ve belediyenin takım olması gerektiğine dikkat çekilerek, otopark ve donatı alanlarını projede çözemeyenlerin ruhsatlarının verilmemesi gerektiği de ifade edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :