5. Ulusal Açık Erişim Konferansı

5. Ulusal Açık Erişim Konferansı

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Arcaklıoğlu:- "Türkiye hem Avrupa Birliği müzakerelerinde hem de diğer uluslararası toplantılarda açık erişim konusunda gerekli adımları atmakta kararlı"

ANKARA (AA) – Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK), Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu (ANKOS), Hacettepe Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü iş birliğiyle yürüttüğü 5. Ulusal Açık Erişim Konferansı başladı.

TÜBİTAK Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, açık eğitim kaynakları, yeni nesil kurumsal arşivler, açık bilime doğru araştırma verilerinin yönetimi ve açık erişim politika önerileri değerlendirildi.

TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Erol Arcaklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, bilgisayar ve haberleşme teknolojilerindeki yeniliklerin birçok değişikliği beraberinde getirdiğini, bu değişimin bir yansıması olarak bilimde de açıklığın öne çıktığını söyledi.

Arcaklıoğlu, açık bilimin ön şartı olarak, açık erişimin artık çok yaygınlaştığını belirterek, Türkiye'nin hem Avrupa Birliği müzakerelerinde hem de diğer uluslararası toplantılarda açık erişim konusunda gerekli adımları atmakta kararlı olduğunu ifade etti.

TÜBİTAK'ın sağladığı imkanlar ve verdiği hizmetlerle açık erişimin önemli bir destekçisi olduğunu ve olmaya devam edeceği anlatan Arcaklıoğlu, "Üniversite ve araştırma kurumlarına sağladığı internet alt yapısıyla internet erişiminde, DergiPark ile akademik yayıncılıkta fırsat eşitliğine katkıda bulunmuştur. Açık erişim konusunda yapılan önemli bir çalışma ve model CERN'deki SCOAP3 girişimidir. Türkiye'deki kurumsal akademik arşivlerin Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi'nde kurulan harmanlama motorunca harmanlanması çalışmalarında önemli bir aşama kaydedilmiştir. Bu portalı yıl sonuna kadar tamamlayacağız. Böylelikle artık tüm Türkiye'deki kurumsal arşivlerin tek noktadan erişimi sağlanmış olacak." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :