"5. UCLG Kongresi Dünya Yerel ve Bölgesel Liderler Zirvesi"

"5. UCLG Kongresi Dünya Yerel ve Bölgesel Liderler Zirvesi"

UCLG-MEWA Dönem Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, Kolombiya'da düzenlenen zirvede sığınmacı sorununu anlattı

GAZİANTEP (AA) - UCLG-MEWA Dönem Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kolombiya'nın başkenti Bogota'da düzenlenen "5. Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı (UCLG) Kongresi ve Dünya Yerel ve Bölgesel Liderler Zirvesi"nde sığınmacı sorununu anlattı.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, dünyanın değişik ülkelerinden ilçe, şehir, büyükşehir belediyesi, bölge, sivil toplum, iş dünyası ve akademik dünyadan temsilciler olmak üzere ortalama 3 binin üzerinde katılımcı çeşitli konuları görüşmek üzere zirvede bir araya geldi.

Zirvede, "Göç ve Hareketlilik" konusuna ilişkin bir konuşma yapan Şahin, Gaziantep ve bölge hakkında bilgiler verdi.

Konuşmasında "Göçten en çok etkilenen belediye başkanlarıyla buradayız" ifadesini kullanan Şahin, dünyanın büyük bir sınavdan geçtiğini, özellikle 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük göç hareketiyle karşı karşıya olunduğunu kaydetti.

Milyonlarca insanın yurdundan, yuvasından vatanından ve toprağından olduğuna dikkati çeken Şahin, "Sorumluluk makamındaki başkanlar olarak çocuklarımızın daha iyi yaşayacağı bir dünya için, dünya ve Ortadoğu barışına, huzuruna katkı sağlamamız lazım. Ortadoğu’daki bu göçün durmasını hızlı bir şekilde sağlamamız gerekiyor. Bütün sınırların kalktığı küreselleşmenin yaşandığı, dünya vatandaşlığının konuşulduğu bu zamanda, benim coğrafyamda değil, bana hiçbir şey olmaz diyenlerin de bu göçten sorumlu olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- "İftihar ediyoruz"

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine değinen Şahin, şöyle devam etti:

"İnsanların dini duygularını kullanarak, 'altın nesil' yetiştireceğiz diye çıkan bir grubun kendi silahı ve tankıyla kendi insanlarını öldürdüğü bir gece yaşadık. AB ülkelerinin kuruluş amacı olan demokrasi ve insan hakları konusunda ne kadar duyarsız olduğunu, bir ay sonra liderlerin 'Geçmiş olsun' diye ülkemizdeki liderleri aradığına şahit olduk. 79 milyon o gün darbeye darbe yaptı ve egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğunu gösterdi. Fransız ihtilalinde, Fransızlar nasıl bedel ödediklerinden dolayı mutlu ve gururluysalar biz de 15 Temmuz akşamı mutlu ve gururluyuz, iftihar ediyoruz. Liderimizin cesaretiyle o gece darbeye darbe yaptık ve hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Türkiye bir hukuk devletidir, bunu yapanlar hukuk devleti yasalarında cezalarını çekecekler."

- "Bir şehrin yükü bir Avrupa'nın yükünden çok daha ağırdır"

Türkiye'de bugün 3,5 milyon sığınmacının yaşadığını, sadece Gaziantep’te 350 bin sığınmacı bulunduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"Bu, bütün Avrupa’nın aldığı sayıdan çok daha yüksektir. Bir şehrin yükü bir Avrupa’nın yükünden çok daha ağırdır. Bir insanın yaşaması için önce acil ihtiyaçlarını, karnının doymasını, barınmasını, kılığını kıyafetini ayarlamamız gerekiyordu. 2 milyonluk şehrimde acil durum ilan ettik ve herkes gelen mültecilere insanca yaşaması için elinden gelen gayreti ve yardımı yaptı. Orta vadede bu işin uzun olacağı anlaşılınca bir neslin kaybolmaması ve özellikle çocuklar bizim için çok önemliydi. Suriye’de barışı beklerken onlar eğitimsiz kalmamalıydı. Sağlıkta kendi ülkemde ve şehrimde kendi çocuklarımıza ne veriyorsak aynısını mülteci çocuklarını da vermemiz gerekiyordu."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :