5. İstanbul Finans Zirvesi

5. İstanbul Finans Zirvesi

Maliye Bakanı Şimşek, soruları yanıtladı: (2)

İSTANBUL (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Çok kritik reformlar muhtemelen 2015 yılının haziran ayı sonrasına kalacak. Bunu söylemek beni üzüyor ama seçime sınırlı bir süre kaldı" dedi.

Şimşek, Anadolu Ajansı'nın üst üste ikinci defa global iletişim ortağı olduğu, küresel finansın liderlerini buluşturan "5. İstanbul Finans Zirvesi"nin (IFS) ikinci gününde konuşmasının ardından soruları cevapladı. 

İstihdama yönelik soru üzerine Şimşek, gelecek dönemin bu anlamda daha zor olacağını belirterek, "Biz tasarrufu düşük olan bir ülkeyiz. Büyüme için bu tasarrufların düşüklüğü bir hız limiti. Türkiye'de büyüme iştahı çok yüksek. Ama bu büyümeyi sürdürecek tasarrufa sahip değiliz. Biz yatırımlardan ödün vererek büyüyemeyiz. Yatırımların yüksek kalması lazım. Biz tasarrufları artırarak büyüyeceğiz" diye konuştu.

Şimşek, Türkiye'de iş gücü piyasası reformunun yapılması halinde istihdamın artacağını, istihdam artarsa gelirin yükseleceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de bağımlılık oranı düşecek ve tasarruflar artacak. Basit. Buna engel ne? Buna engel OECD ülkeleri arasında en katı iş gücü piyasası rejimi bu ülkede. Bunu görüp tartışmamız lazım. Dolayısıyla biz bunu aşarız. Düşük büyüme ile de Türkiye istihdam oluşturabilir. Bunu da gösterdik. Ama bunun sürdürülebilir olması için yatırım ayağının güçlü olması lazım. İmalat sanayinin güçlü şekilde desteklenmesi lazım. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. İstihdamın artışı, tasarrufların, verimlilik artışı gibi bunlar birer dönüşüm alanlarıdır. Bunun gibi 25 ayrı ekonomide dönüşüm alanı noktasında harıl harıl çalışma var. 1200'ün üzerinde tedbirden bahsediyorum. Aslında heyecan veriyor."

Tasarrufları rahat bir şekilde yüzde 20'lerin üzerine çıkarabileceklerini anlatan Şimşek, bununla ilgili plan ve programın bulunduğunu ve üzerinde çalıştıklarını söyledi. 

Şimşek, 25 alan ve bin 200'ün üzerindeki dönüşümün nasıl planlandığına ilişkin soru üzerine, daha hazırlık aşamasında olduklarını söyledi. Şimşek, şöyle devam etti:

"Çok kritik reformlar muhtemelen 2015 yılının haziran ayı sonrasına kalacak. Bunu söylemek beni üzüyor ama seçime sınırlı bir süre kaldı. Önümüzdeki 2-3 ayı bütçe ile geçireceğiz. Sonra da seçime birkaç ay kalacak. Burada gerçekçi bir analiz yapıyorum. 2015-2019 arasında seçim yok. O zaman çok güçlü reformlar yapacağız. Türkiye bu dönemde 2002-2007 arasında olduğu gibi yüzde 6-7'ler büyüme ile hedeflerine ulaşacak" dedi.

Torba kanunda yer alan vergi cezaları ilişkin düzenlemeyle ilgili olarak Şimşek, şunları kaydetti:

"Cezaların affına engel olduğum için mutluyum. Bir daha böyle bir beklentinin olmaması, vergide uyumun sağlıklı ve sağlam bir şekilde olması gerekiyor. 76 milyonun hakkını, hukukunu korumamız lazım. Af kelimesini uygulamada dahi görmek istemiyorum. Bazı unsurlarıyla var ama genel itibariyle bu tür yapılandırmaların artık af olmadığı, bir daha da olmayacağını bir tarafa not alalım. Herkes vergisini hakkıyla zamanında ödesin."

Şirketlere Ar-Ge desteği konusunda çok cömert davrandıklarını anlatan Şimşek, sorunun kamunun Ar-Ge destekleri olmadığını ve özel sektörün Ar-Ge konusunda  hassasiyetlerini artırmaları gerektiğini söyledi.

Dünyada rekabetin giderek arttığını ve kar marjının geleneksel ürünlerde daraldığını vurgulayan Şimşek, "Bizim çok hızlı bir şekilde Ar-Ge ve inovasyon için gerekli ortamı, gerekli kaynakları oluşturmamız lazım. Maliye Bakanlığı olarak neredeyse açık çek veriyoruz ve şu anda çok güçlü destekler veriyoruz. Ama arzuladığımız noktada değiliz. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı son on yılda 2 katına çıktı. 2018'e kadar tekrar 2 katına katlamayı ve 2023 yılına kadar da bu seviyeden 3'e katlamayı hedefliyoruz. Bunu başarırsak Türkiye katma değer zincirinde yukarı çıkacak" dedi.

- "Fed ve ECB'nin sekronize bir parasal sıkılaştırma içinde olmayacağını düşünüyoruz"

ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) alacağı kararların gelişmekte olan ülke piyasaları ve Türkiye'ye muhtemel etkileri hakkında değerlendirmelerde bulunan Şimşek, "Fed ve ECB'nin sekronize bir parasal sıkılaştırma içinde olmayacağını düşünüyoruz. Biz bu süreç içinde yapısal reformlarımızı desteklemeye devam edeceğiz. Bu sayede enflasyon oranlarımızı daha iyi noktalara getireceğiz, cari açığımızı aşağıya çekerek daha iyi büyümeyi sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

(Son)

Kaynak:Haber Kaynağı