5. Hayvan Hakları Kurultayı

5. Hayvan Hakları Kurultayı

Aydın Barosu'nun ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Baroları 5. Hayvan Hakları Kurultayı Kuşadası'nda başladı

AYDIN (AA) - Türkiye Baroları nezdinde kurulmuş hayvan hakları komisyonlarının çalışmalarının görüşülüp değerlendirilmesi ve yeni projelerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Türkiye Baroları 5. Hayvan Hakları Kurultayı Kuşadası'nda başladı.

Aydın Barosu'nun ev sapipliği yaptığı kurultaya, Türkiye'deki 28 baronun, Barolar Birliği Hayvan Hakları temsilcileri katıldı. 

Kurultayın amacına ilişkin bilgiler veren Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt, insanın başka canlı türlerine verdiği önem ve duyduğu saygının, toplumun çok önemli bir kesimi olan hukukçular tarafından ifade edilmesi için toplandıklarını belirtti.

Mevzuatın değiştirilmesi hususunda baroların katkısı, gerektiğinde hazırlanacak yasaya katkı sunabilecek çalışmaların yapılacağını ifade eden Bozkurt, "Toplumlar, kendi dinamikleri olan, kendisini oluşturan bireylerin vicdan, ahlak, merhamet, adalet, medeniyet değerlerinin bütününü yansıtırlar. Toplumda bireyler ne kadar vicdanlı ve duyarlı ise toplumda bundan aynı ölçüde etkilenir. Bireylerin adalet hassasiyeti ne kadar fazla ise toplumun adalet arayışı o ölçüde gelişir ve iyi yasalarla yönetilir. Yeryüzünün sadece insanlara ait olmadığı, her canlının başta yaşam hakkı olmak üzere haklara sahip olduğuna inancımız bizleri bir araya getirdi" dedi.

 Bozkurt, "Hukukçular olarak hepimiz bilmekteyiz ki var olmak haktır. Ve bunu dünyadaki egemen canlı türü olmadığı için insanın dışındaki canlardan soyutlamak, 'herşey insan içindir' gibi artık modern dünyada yeri olmayan bir kavrama sığınmak, biz hukukçuların asla kabul edemeyeceği bir anlayıştır" diye konuştu.

- "Hayvan hakları konusunda üç maymunu oynuyoruz"

Aydın Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Ayça Öztürk de "Hepimiz bugüne kadar pek çok acıya, sessiz dökülen gözyaşına ve hayvanlara yapılan eziyetlere tanıklık ederek geldik. Uzun zamandır 'olan bitenin tanımlaması tam da bu olmalı' diyorum kendi kendime. Gözlerini, kulaklarını ve ağızlarını kapatan maymun figürlerinin durumu anlatmama çare olması oldukça ironik aslında. Hayvan hakları konusunda üç maymunu oynuyoruz. Görmüyoruz, duymuyoruz, konuşmuyoruz" ifadelerini kullandı.

Kurultay, yarın yayımlanacak sonuç bildirisiyle sona erecek.

Kaynak:Haber Kaynağı