5. Gençlik Kurultayı

5. Gençlik Kurultayı

AÜ ve Türk Ocağı Eskişehir Şubesi iş birliğiyle düzenlenen ve 30 ilden öğrencilerin katılımıyla düzenlenen 5. Gençlik Kurultayı sona erdi - Sonuç bildirgesinden: "Türkiye ile bağımsız Türk Cumhuriyetleri ve henüz bağımsızlığını kazanamamış Türk toplulukla

ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve Türk Ocağı Eskişehir Şubesi organizasyonunda 30 ilden öğrencilerin katılımıyla düzenlenen 5. Gençlik Kurultayı tamamlandı.

Türk Ocağı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Dilde, fikirde, işte birlik yolunda Türk dünyasının çeyrek asrı" temasıyla AÜ Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen kurultayın sonuç bildirisinde, kurultayda sunulan bütün bildirilerde, kurultayın konusu yapılan ve Türk dünyasının geçmişte olduğu gibi, bugün de en çok ihtiyaç duyduğu "Dilde, fikirde, işte birlik" düsturunun dile getirildiği ifade edildi.

Bazı bildirilerin, Türk dünyasının son yüz yıl içindeki gelişmelerine ışık tutarken bazı bildirilerin de özellikle 1991 yılından itibaren bağımsızlıklarını kazanan Türk Cumhuriyetlerinin ve topluluklarının son çeyrek yüzyıldaki siyasi, sosyal, kültürel, iktisadi, hukuki alanlarda yaşadıkları süreci değerlendirdiği ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Kurultayın, düzenlenme gayesine uygun bir şekilde, müşterek duygu ve düşüncelere sahip gençlerimizin tanışıp, kaynaşmalarını sağlama ve onları bilimsel çalışmalarda bulunmaya teşvik etme amaçlarına hizmet ettiği sonucuna varılmıştır. Türk insanının henüz tam manasıyla Türk dünyasını idrak edemediği görüldüğünden, Türkiye Cumhuriyeti devletinin enerjisini daha çok Türk dünyasına dönük kullanması, karşılıklı temasların artırılması, ortak projelerle gidiş-gelişlerin daha fazla yapılabilmesi tavsiye edilmektedir. Son dönemde Kazakistan ve Azerbaycan’da ortaya çıkan gelişmeler heyecan verici karşılanmış, Türk dünyasının birliğini sağlayabilmek amacıyla benzer gelişmelerin diğer Türk Cumhuriyetleri ve henüz bağımsızlığını kazanamamış Türk topluluklarında da gerçekleşmesi için çaba sarf edilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır. 2009 yılında imzalanan Nahçıvan Deklarasyonu ile Türk dili konuşan ülkeler arasında iş birliğini sağlamak amacıyla kurulan Türk Keneşi'nin ve Uluslararası Türk Akademisi'nin daha etkili bir şekilde yararlanabilmesinin önü açılmalı, böylece Türkiye ile bağımsız Türk Cumhuriyetleri ve henüz bağımsızlığını kazanamamış Türk toplulukları arasındaki siyasi, iktisadi, kültürel bağlar arttırılmalıdır."

Bildirgede, Nahçıvan Deklarasyonu'nu imzalayan ülkelerin ortak kültürel ve tarihi değerlerini bir araya getirebilecek Türk dünyasının ortak tarih ders kitabının yazılması projesinin uygulanmasına daha fazla önem verilmesi gerektiği kanaati oluştuğuna yer verildi.

-"Saygılı nesillerin yetişmesi için milli bir eğitim sistemi oluşturulmalıdır"

Ortak tarih ders kitabının yazılmasının önemli olduğu kadar, yazılan ders kitabının bütün Türk dünyasında okunabilmesi ve anlaşılmasının da son derece önemli olduğu vurgulanan bildirgede, şunlar kaydedildi:

"Bu kapsamda Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in yakın zamanda Kazakistan'ın Latin alfabesine geçeceğine dair aldığı karar bütün Türk dünyası tarafından desteklenmelidir. Bu doğrultuda, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen 2017 Türk Dili Yılı etkinlikleri kapsamında yeni projelerin geliştirilmesi ve uygulanmasında Türk Ocakları ve Türk Ocaklılara büyük sorumluluk düşmektedir. Köklü mazisinin farkında olan, bu farkındalıkla Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Türk dünyasının geleceğine yön verebilecek, Türk dünyasının sorunlarına çözüm üretebilecek, yer aldığı her görev ve sorumlulukta bütün insanlığa huzur, adalet, refah ve emniyet sağlamayı ilke edinecek, bilgili, milli ve manevi değerlerine saygılı nesillerin yetişmesi için milli bir eğitim sistemi oluşturulmalıdır. Türk dünyasının ve bütün insanlığın huzur ve sükunu için Türk milletinin yeniden cihanşümul bir güç olması gerektiğine olan inanç, milletimizi ve tarihimizi tanıyan çevrelerde her geçen gün biraz daha kuvvetlenmektedir. Bütün bu ilke ve görüşler doğrultusunda geleceği inşa edebilecek gençlerin yetişmesi için 2007 yılından bu yana sürdürülen gençlik kurultaylarının aksatılmadan devam ettirilmesi temenni edilmektedir. "

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :