5. Dünya Türk Forumu

5. Dünya Türk Forumu

TASAM Başkanı Şensoy:- "Türk dünyasında entegrasyonlar konusunda daha güçlü çalışmalar yapılmalıdır"

İSTANBUL (AA) - Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Süleyman Şensoy, Türk dünyasında entegrasyonlar konusunda daha güçlü çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

TASAM tarafından "Stratejik İletişim: Referans Değerler, Kurumlar, Kişiler" ve "Türk Diasporası Vizyonu, Stratejik İletişim ve Yönetişimi" ana temalarıyla düzenlenen 5. Dünya Türk Forumu'nda konuşan Şensoy, dünyadaki gelişmelere gerçekçi yaklaşımlarda bulunulması gerektiğini söyledi.

Dünyada AB modeli alan yeni entegrasyonlar yapıldığını anlatan Şensoy, "Afrika ve Amerika kıtalarında bunun örnekleri var. Entegrasyon hızla şekilleniyor. Türk dünyasında entegrasyonlar konusunda daha güçlü çalışmalar yapılmalıdır. Türklerin yaşadığı topraklarda tarihin ilk entegrasyon projesi İpek Yolu bulunmakta ve Çin'in 2049 hedefli çalışmaları bu yöndedir." dedi.

Doğal zenginliklere sahip ülkelerin bunu koruyacak güce sahip olmaması halinde istikrarsızlık ortaya çıktığına dikkati çeken Şensoy, Dünya Türk Forumu olarak ileriye yönelik yapacakları çalışmaları aktardı.

- Alfabe ve dil birliğinin önemi

Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) Genel Sekreteri Jandos Asanov, asamblenin kuruluşu hakkında bilgi verdi.

Asanov, 2001'de ilk defa Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in, Türk Dili Konuşan Ülkeler Cumhurbaşkanları Zirvesi'nde, Türk Dünyası Parlamenter Asamblesi'nin oluşturulması fikrini dile getirdiğini, 2006'da bir sonraki zirve toplantısında bu fikri tekrarladığını hatırlattı.

İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda dört ülkenin parlamento başkanlarının 2008'de İstanbul Anlaşması'nı imzalayarak, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'nin kurumsal parlamentolar arası iş birliğini başlattığını kaydeden Asanov, 2009'da Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de TÜRKPA 1. Genel Kurulu düzenlenerek asamblenin sekretaryasının kurulduğunu aktardı.

Hem Türk Keneşi hem de TÜRKPA'nın Türk dili konuşan devletler arasında iş birliğinin genişletilmesi koordinasyonunu yapan temel kurumlar olduğunu belirten Asanov, TÜRKPA'nın hedefleri ve görevlerini anlattı.

Dünya Türk Forumu Akil Kişiler Kurulu Temsilcisi Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Türk dünyası için alfabe ve dil birliğinin önemi hakkında sunum yaptı.

- Kızıl Elma 11 kategoride verilecek

Forum kapsamında Türk Dünyası Kızıl Elma Ödülleri, "özel", "devlet", "diplomasi", "iş", "bilim", "kültür", "sanat", "teknoloji", "strateji", "spor", "kamu diplomasisi" kategorilerinde sahiplerini bulacak. Törende Nogay Türkü, halk müziği sanatçısı ve ozanı Arslanbek Sultanbekov konseri ve Kazakistan Hanum Ajansı'nın sunacağı bir defile gerçekleştirilecek.

Ressam Alibek Koylakaev'in "Sessiz Söz", ressam Murat Erkan'ın "Anadolu’nun Altın Çağı; Selçuklu'nun Altın Yüzü" temalı sergileri de sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :