5. Akdeniz Kent Araştırmaları Kolokyumu başladı

5. Akdeniz Kent Araştırmaları Kolokyumu başladı

Mersin Üniversitesi Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikte "Akdeniz Kentlerinin Dönüşümü: 19. ve 20. yüzyıllar" teması ele alınıyor

MERSİN (AA) - Mersin Üniversitesi (MEÜ), Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Akdeniz Kent Araştırmaları Kolokyumu'nda, liman kentlerinin 19. ve 20. yüzyıllardaki dönüşümü tartışılacak.

 "Akdeniz Kentlerinin Dönüşümü: 19. ve 20. yüzyıllar" başlığıyla düzenlenen kolokyumun açılışı, üniversite yerleşkesindeki Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tolga Ünlü, açılışta yaptığı konuşmada, merkezin, Akdeniz coğrafyası başta olmak üzere ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yaparak bilgi ve belge birikimini sağlamayı amaçladığını, bunun yanı sıra bilimsel araştırma programlarıyla ilgili kurumlarla ve yerel yönetimlerle işbirliğini hedeflediğini anlattı. 

Ünlü, ilkini 2002 yılında gerçekleştirdikleri kolokyumun, beşincisini kentlerin dönüşümü temasıyla düzenlediklerini ifade ederek "Etkinliğimiz, isim olarak değişim ve dönüşümün tartışılmasını, alt tema olarak Akdeniz ülkelerinin modernleşme süresince, özellikle 19. ve 20. yüzyılda yaşanan değişim ve dönüşümü ortaya koymayı hedefliyor" dedi.

Liman kentlerinin sadece mekansal değişimlerinin değil, ekonomik ve sosyal yönden de ele alınacağını vurgulayan Ünlü, "İki gün boyunca devam edecek kolokyumda, Lizbon, Barselona, Cenova, İskenderiye, Selanik, İzmir ve tabi ki Mersin gibi liman kentleriyle ilgili sunumlar olacak. Bu sunumlarda, kentlerin dönüşümü hakkında ortaklıkları, farklılıkları öne çıkarıp, bir sonuca ulaşacağımızı düşünüyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, bazı akademisyenlere "Kent Tarihine Katkı' ödülleri verildi. 

İki gün sürecek kolokyumda, aralarında yabancı akademisyenlerin de bulunduğu uzmanların katılacağı 5 oturum ve bir panel düzenlenecek. 

Kaynak:Haber Kaynağı