40 yılda 60 bine yakın bebeği dünyaya getirdi

40 yılda 60 bine yakın bebeği dünyaya getirdi

Bosnalı emekli ebe Ceric:- "Doğum, hiç bitmeyen bir aşkın başlangıcıdır"

BANJA LUKA (AA) - GORANA JAKOVLJEVİC - Bosna Hersek'in Banja Luka şehrinde yaşayan Nimeta Ceric, 40 yıllık ebelik hayatı boyunca 60 bine yakın bebeği dünyaya getirdi.

Şehrin "en ünlü ebesi" olan 78 yaşındaki Ceric, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ebeliğe 1960 yılında başladığını belirterek, "O zamanlarda kadınlar genç yaşlarda evlenirdi. Onların bebeklerini dünyaya getirdikten sonra, bu kez torunlarını da dünyaya getirmem için yanıma gelirlerdi." dedi.

Ebeliğini yaptığı birçok kişinin Bosna'daki savaşta yurtdışına göç ettiğini aktaran Ceric, "1999 yılında New York'a kız kardeşimi ziyaret etmeye gittim. Doğumlarında bulunduğum 21 kadın beni karşılamaya geldi. Çok şaşırmıştım. Geleceğimi duyan kadınlar beni görmeye gelmişti." ifadelerini kullandı.

Ceric, 40 yıllık ebelik hayatı boyunca yaklaşık 60 bin bebeğin doğumunda bulunduğunu belirterek, "Bir gün pazarda yanıma bir adam geldi. Oğlunu dünyaya getirdiğim için bana teşekkür etti. Beni nasıl tanıdığını sordum. Eşinin beni televizyonda gördüğünü ve oğullarını benim dünyaya getirdiğimi söylediğini anlattı." diyerek ilginç anılarından birini paylaştı.

Ebelik mesleğini isteyerek seçtiğini ve severek yaptığını söyleyen Ceric, dünyaya getirdiği her bebekte son derece mutlu hissettiğini ifade etti.

- "Doğum, hiç bitmeyen bir aşkın başlangıcıdır"

Meslek hayatındaki ilginç deneyimlerini anlatmaya devam eden Ceric, altı annenin ikiz ve üçüz doğumunda da ebelik yaptığını belirterek, "Bu doğumları hiç unutamam. İlk üçüz annesi Sanski, Most'dan gelmişti. Üçüz bebek taşıdığını bilmiyordu. Tabii o zamanlarda bugünkü teknoloji yoktu. Bebeklerini görünce ağlamaya başladı. Evde iki çocuğu vardı ve sayı birden beş oluvermişti." diye konuştu.

Son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle doğumlara birden çok ebenin girdiğini dile getiren Ceric, çok ebenin olduğu bir ortamda doğan çocukların, korkak olduğuna inandığı değerlendirmesinde bulundu.

Ceric, doğuma giren bir ebenin gülümsemesinin, doğum yapan anneye en büyük destek olduğuna dikkati çekerek, "Çalışma hayatım boyunca çok fazla anı biriktirdim. Üç gün sancı çeken annelerden ben gelmeden doğum yapmak istemeyenlere kadar. Doğumun kendisi, son derece özel bir andır. Doğum, hiç bitmeyen bir aşkın başlangıcıdır." ifadelerini kullandı.

Bir annenin çocuğuna olan sevgisinin doğumdan ölüme kadar hiç eksilmeden devam eden yegane aşk olduğunun altını çizen Ceric, İstanbul doğumlu annesi Emina Djumisic'in, 1947 yılında Banja Luka'daki ilk çocuk hastanesini inşa ettirdiğini söyledi.

Ceric, yaklaşık 20 yıldır emekli olduğu ve mesleğini özlemle anımsadığını belirterek, ebe olmaktan "bir an bile pişman olmadığını" sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :