4. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu

4. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu

KDK Başdenetçisi Malkoç:- "Sempozyumdaki amacımız, Akdeniz ve Ege'de yükselen çığlıklara, sınırları geçmek için çekilen ızdıraplara kulak vermek ve insan hakları konusunda duyarlı olan kurum ve insanları harekete geçirmektir"

ANKARA (AA) - Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç, Akdeniz ve Ege'de yükselen çığlıklara, sınırları geçmek için çekilen ızdıraplara kulak vermek ve insan hakları konusunda duyarlı kurum ve insanları harekete geçirmek amacıyla 4. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu'nu düzenlediklerini söyledi.

Malkoç, kent merkezindeki otelde düzenlenen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, dünyada insan hakları konusunda sıkıntıların yaşandığı ve seçimler münasebetiyle Avrupa'da popülizmin, ırkçılığın, yabancı ve İslam karşıtlığının yükseldiği dönemde böyle bir sempozyum düzenlemenin çok anlamlı olduğunu anlattı.

Sempozyuma 34 ülkeden 50 ombudsman ve yardımcısının katıldığını belirten Malkoç, KDK'nın bu etkinliği kurulduğu 2012'den bu yana her yıl düzenlediğini ifade etti.

Malkoç, bu yılki sempozyumun ana konusunun "göç ve mülteciler" olduğunu kaydederek, "Sempozyumdaki amacımız, Akdeniz ve Ege'de yükselen çığlıklara, sınırları geçmek için çekilen ızdıraplara kulak vermek ve insan hakları konusunda duyarlı olan kurum ve insanları harekete geçirmektir." diye konuştu.

Etkinliğe Avrupa Birliği'nin de destek verdiğini dile getiren Malkoç, Türkiye'nin stratejik konumu dolayısıyla pek çok savaş ve göç olayına tanık olunduğunu söyledi.

- 185 bin mülteci boğulmaktan kurtarıldı

Malkoç, Türkiye'nin bugün Suriye'de olduğu gibi geçmişte Balkanlar ve Kafkasya'da gerçekleşen göçe de tanık olduğunu vurguladı.

"Türkiye'de yaklaşık 4 milyon mülteci var." diyen Malkoç, şunları kaydetti:

"Bu mültecilerden 3 milyonu Suriyeli. Suriyeli mültecilere her gün geçimlerini temin etmek için çeşitli olanaklar sağlanıyor. Bunun yanında sağlık ve barınma gibi ihtiyaçlar da karşılanıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığımız, Ege Denizi'nden bu 6 yıl boyunca 185 bin mülteciyi boğulmaktan kurtarmıştır. 500 bin Suriyeli çocuk, ilk ve ortaöğretim kurumlarında okumaktadır. Bu süre zarfında doğan Suriyeli çocukların sayısı 200 bini geçmiştir."

Sempozyumun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki konuşmasıyla devam edeceğini belirten Malkoç, etkinliğin yarın düzenlenecek üç oturumla sona ereceği bilgisini paylaştı.

Etkinliğe AB Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Büyükelçi Christian Berger ile Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanvekili Emine Döğer de katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :