4. Uluslararası Öğrenci Gençlik Çalıştayı

4. Uluslararası Öğrenci Gençlik Çalıştayı

KADEM Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu:- "Herkesin birbirinden kopup dijital oyuncaklarla uyuştuğu ya da kötü alışkanlıkların elinde esiri olduğu bir çağda, çevresindeki yanlışlara 'dur' diyen, eksiklikleri tamamlamaya çalışan, sağlam bir irade ve der

İSTANBUL (AA) - Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, "Herkesin birbirinden kopup dijital oyuncaklarla uyuştuğu ya da kötü alışkanlıkların elinde esiri olduğu bir çağda, çevresindeki yanlışlara 'dur' diyen, eksiklikleri tamamlamaya çalışan, sağlam bir irade ve derin bir farkındalıkla hareket eden gençler bizim en kıymetli hazinemizdir." dedi.

Gümrükçüoğlu, KADEM Gençlik Komisyonu tarafından Sheraton Grand Otel İstanbul Ataşehir'de "Sürdürülebilirlik" temasıyla düzenlenen 4. Uluslararası Öğrenci Gençlik Çalıştayı'nın açılışında, dünyanın dört bir yanından gelen gençleri ağırlamanın mutluluğunu, Nijerya'dan Afganistan'a, Filistin'den Senegal'e, Suriye'den Fil Dişi sahillerine kadar geniş bir coğrafyada seslerini duyurmanın heyecanını paylaştıklarını ifade etti.

Dünyadaki gelişmeleri iyi okuyan hatta yeniliklerin öncüsü olan gençleri desteklemek ve onlara hayallerini gerçekleştirme yolunda omuz vermek için burada olduklarını dile getiren Gümrükçüoğlu, KADEM olarak cinsiyet adaletinin sağlanmasına yönelik çalışmaların ancak gençlerin farkındalığı ve desteği ile hedefledikleri noktaya geleceğinin bilincinde olduklarını belirtti.

Kadını ve aileyi güçlendirmeyi misyon edinen KADEM'in, kadınların yaşadıkları ayrımcılık ve haksız uygulamaların önüne geçilmesi ve dengeli bir toplumsal katılım oluşması adına çaba sarf ettiğini vurgulayan Gümrükçüoğlu, "Ülkemizin pek çok şehrine taşıdığımız temsilciliklerimizle yaşanan sorunlara yerinde çözüm üretmeye çalışıyoruz. Vakıf bünyemizde ise açtığımız yurtlarla üniversiteye giden kız öğrencilerimize güvenli bir yuva olma ve eğitim süreçlerini destekleme gayretindeyiz." diye konuştu.

Gençlerle bağlarının yurtlarla sınırlı olmadığına işaret eden Gümrükçüoğlu, derneğin göz bebeği olan Genç KADEM yapılanması ile her zaman gençlerin kendilerini keşfedecekleri, yeteneklerini geliştirebilecekleri ve hayatlarına yön verebilecekleri bir mecra oluşturma çabasıyla hareket ettiklerini söyledi.

Gümrükçüoğlu, "Bugün gözlerinizdeki ışığı görünce çabamızın boşa gitmediğini, sevgiyle ektiğimiz tohumların çiçek açtığını görüyoruz. Gençler, KADEM'de yaptıkları faaliyetlerle hem seslerini duyurabilme imkanı buluyor hem de arkadaşlarıyla bir araya gelerek güzel dostluklar kuruyor." ifadelerini kullandı.

- "Adil paylaşılmayan her nimet insanlık için zorlu bir imtihana dönüşüyor"

Yerel projelerin yanı sıra geniş bir katılım ve pek çok bakış açısıyla zenginleşen öğrenci çalıştayının çok özel bir yeri olduğunu belirten Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlkini 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz buluşmamızda, yaşadığımız çağın gençlerini konuştuk, hayalleri, hedefleri ve sorunlarını gündemimize taşıdık. 2017 yılında yeniden bir araya geldiğimizde gençlerin gözüyle dünyada yaşanan sorunlara çözüm önerileri geliştirmeye çalıştık. 2018'de hayatın dönüşüm hızını yakalamaya ve 21. yüzyılda daha mutlu bir hayat inşa etmek için neler yapabileceğimizi konuştuk. Her bir araya gelişimiz, yüksek bir sinerji kaynağı oldu ve geleceğe dair ümidimizi artırdı. Bu yıl ise ana temamızı 'sürdürülebilirlik' olarak belirledik. Amacımız, öncelikle insanoğluna verilmiş bütün imkanların birer emanet olduğuna dikkat çekmektir. Bununla birlikte yerinde kullanılmayan ve adil paylaşılmayan her nimetin zaman içinde insanlık için zorlu bir imtihana dönüştüğünün de altını çizmek isteriz."

Gümrükçüoğlu, çalıştaya Türkiye'den ve dünyadan, farklı alanlarda eğitim görmekte olan 500'e yakın gencin başvurduğunu, yapılan titiz değerlendirmeler sonucu başvurular arasından 110 genci misafir etme şansına eriştiklerini ifade etti.

Katılımcıların "sürdürülebilirlik" ana teması altında belirlenen "yoksulluğa son", "sağlıklı bireyler", "nitelikli eğitim",
"toplumsal cinsiyet adaleti", "temiz enerji", "ekonomik büyüme", "yenilikçilik ve altyapı", "şehir ve yaşam alanları, "iklim eylemi", "barış, adalet ve güçlü kurumlar" gibi başlıkları kendi kültürleri ve dünya görüşleri üzerinden tartışacaklarını aktaran Gümrükçüoğlu, "Tespit ettikleri sorunlar için geliştirdikleri çözüm önerilerini sunma ve tasavvur ettikleri hayatı dile getirme imkanı yakalayacaklar. Aynı zamanda ulaşılan sonuçlar ile bu alandaki literatüre de önemli katkılar sağlanacağını düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

- "Sağlam bir irade ile hareket eden gençler en kıymetli hazinemizdir"

Bu çalıştaylar aracılığıyla bütün söylemlerinde, dengeli toplumsal katılımın oluşmasında gençleri de aktif rol almaya davet eden Gümrükçüoğlu, şöyle konuştu:

"Şahsım adına ben sizlerin küreselleşen dünyada, insani ve ahlaki değerlere sahip çıkan, hayata dair meselelere duyarlı, merhametli ve gerektiğinde elini taşın altına koymaya hazır gençler olduğunuza inanıyorum. Ne kadar gayretli ve cesur olduğunuzu gözlerinizden okuyorum. Herkesin birbirinden kopup dijital oyuncaklarla uyuştuğu ya da kötü alışkanlıkların elinde esiri olduğu bir çağda, çevresindeki yanlışlara 'dur' diyen, eksiklikleri tamamlamaya çalışan, sağlam bir irade ve derin bir farkındalıkla hareket eden gençler bizim en kıymetli hazinemizdir. Başka bir ifadeyle 'kim var' diye seslendiğimizde sağına soluna bakmadan 'Ben varım' diyebilen, kendinden emin, donanımlı ve yaptığı her işin hakkını veren bir gençlik görmek hepimizin hayali."

KADEM Başkanı Gümrükçüoğlu, kadın-erkek, genç-yetişkin, adaletin hakim olduğu bir hayatı ancak birlikte inşa edebileceklerine inandıklarını dile getirdi.

Güçlünün zayıfı koruyup desteklediği, insanlar arasında sevgi ve merhametin galip geldiği bir ideale hep birlikte hizmet etmenin coşkusunu yaşadıklarını ifade eden Gümrükçüoğlu, sözlerini, "Dilerim bu iştiyakınız daim olur ve sizlerden dalga dalga yayılarak bütün kardeşlerimizin kalplerine ulaşır. Şunu bilmenizi isterim ki biz her zaman sizin yanınızdayız, siz yeter ki okumaktan, üretmekten ve bizimle hayallerinizi paylaşmaktan vazgeçmeyin." diyerek tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından, katılımcılarla aile fotoğrafı çekildi.

Çalıştay, daha sonra basına kapalı devam etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :