4. Uluslararası İnsani Forumu

4. Uluslararası İnsani Forumu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev:

BAKÜ (AA) – Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İslam dünyasında yaşanan çatışmalardan ve Avrupa'da artan ırkçılıktan tedirgin olduklarını belirterek, buna kayıtsız kalınmaması gerektiğini bildirdi.

4. Bakü Uluslararası İnsani Forumu'nun açılışında konuşan Aliyev, Azerbaycan'ın bulunduğu konum dolayısıyla hem Avrupa'yı hem de İslam dünyasını çok iyi tanıdıklarını ifade ederek, medeniyetler arası diyaloğun gelişmesi için katkı yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Azerbaycan'ın İslam aleminin bir parçası olduğunu hatırlatan Aliyev, "İslam dünyasında yaşanan gelişmeler bizi tedirgin ediyor. Çatışmalar, savaşlar ülkeleri tahrip ediyor. Buna kayıtsız kalamayız. Avrupa'da da göçmenlere karşı tutum değişiyor ve ırkçılık giderek artıyor. Bu durumdan da tedirginiz" dedi.

Çok kültürlülüğe saygıyla yaklaşılan Azerbaycan'da, tüm halkların dostluk ve kardeşlik içinde yaşadığını vurgulayan Aliyev, “Bu, tarihimizden gelen bir özellik. Ülkemde hiçbir zaman dini ve milli çatışma yaşanmadı, bu da bizim servetimizdir” diye konuştu.

- "Azerbaycan'a karşı çifte standart uygulanıyor"

Azerbaycan-Ermenistan arasındaki sorunları da hatırlatan Aliyev, iki ülke arasındaki çatışmanın bölgenin geleceği için tehlike oluşturduğunu kaydetti.

Hocalı'da Azerbaycanlılara karşı “soykırım” yapıldığnı hatırlatan Aliyev, Azerbaycan topraklarının işgal edildiğini ve bir milyondan fazla insanın topraklarını terketmek zorunda kaldığını dile getirdi.

Aliyev, şöyle konuştu:

“Uluslararası kurumların işgalin sonlandırılmasına yönelik çok sayıda kararı bulunuyor. Ermenistan ise bu kararları hiçe sayıyor. Azerbaycan'a karşı çifte standart uygulanıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) bazı kararları saatler içerisinde uygulanırken, konu Azerbaycan olunca 20 yıldır bekliyorlar ve Ermenistan'a yaptırım uygulamıyorlar." 

Forum kapsamında “Çok kültürlülüğün kıyaslamalı uygulanması”, “Digital zamanda medyanın transformasyonu”, “Araştırmacı gelişimde bilimler arasındaki entegrasyonun rolü”, “21. Yüzyılda moleküler biyoloji” gibi konularda yuvarlak masa toplantıları yapılacak. 

60 ülkeden 500'den fazla siyasetçi ve  akademisyenin katıldığı forum, yarın da devam edecek.

Kaynak:Haber Kaynağı