4. Kastamonu Ahşap Fuarı

4. Kastamonu Ahşap Fuarı

TİM Yönetim Kurulu Üyesi Güleç:

KASTAMONU (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Güleç, "Türkiye, mobilya ihracat sıralamasında dünyada 13. sıraya yükseldi. Demek ki biz rakiplerimize göre önde gidiyoruz ve geçen sene Çin’den sonra ihracatımızı en çok artıran ülke olduk" dedi.

Güleç, Kastamonu Valiliği tarafından Kuzeykent Toplu İş Merkezi yanında düzenlenen "4. Kastamonu Ahşap Fuarı"nda yaptığı konuşmada, mobilyanın, Türkiye’nin son yıllardaki en önemli sektörlerinden birisi olduğunu söyledi.

''Bir işte başarılı olunması için ilk önce o işi yapanların başarılı olmaları ve daha sonra o işi muhataplarına tanıtması gerekir'' ifadesini kullanan Güleç, şöyle konuştu:

"Kastamonu'nun bu fuarı organize etmesi, kendisine inanıyor olması demektir. Fuarcılığın zor bir iş olduğunu biliyorum. Çünkü, yaklaşık 20 yıldır dünyada mobilya fuarlarını dolaşıyorum. Türkiye’nin en iyi mobilya fuarı, Avrupa’nın ikinci, dünyanın üçüncü mobilya fuarı İstanbul Mobilya Fuarı’nı da (İSMOB) bizzat yönlendiriyorum. Valiliğimizi gerçekten kutluyorum, büyük bir başarıdır bu. Ülkelerin aslında bir hikayesi var. Örneğin, Almanya’ya baktığımız vakit, makinesi, otomotivi aklımıza geliyor. Bir Belçika çikolatası, bir İsviçre’nin saati her yerde görülüyor. Bu iş artık ülkelerden şehirlere kaydı. Şehirlerin de bir hikayesi olup diğer şehirlerle rekabet etmek bir unsur oldu. Kastamonu’nun da nitelikli iş gücü, ustalığı, bu zengin orman ve ağaç yapısıyla birleştirildiğinde, neler yapabileceğini hepimiz yakından görebiliyoruz."

-"Mobilya sektörü dış ticaret fazlası veriyor"-

Güleç, yaklaşık 20 yıldır mobilya sektörünü ve geleceğini tartıştıklarını anımsatarak, 2000 yılında mobilyanın, diğer klasik sektörler gibi dış ticaret açığı verdiğini dile getirdi.

Yaklaşık 180 milyon dolarlık ihracat, 200 milyon dolarlık ithalat yapıldığına dikkati çeken Güleç, "Yani, 20 milyon dolar açık veriyorduk. Bu şekilde yolumuza devam ediyorduk. Sonradan baktık ki, son yıl 2 milyar 180 milyon dolar ihracat yaptık. 800 milyon dolar ithalat yaptık, yani dış ticaret fazlası verdi. Bu nasıl oldu? Son 10 yılda yaklaşık 8 kat büyüdü. Her yıl dış ticaret fazlasını da artırdı. İhracatımızı en çok artıran dünyanın 2. ülkesi oluyoruz" diye konuştu.

Güleç, Kastamonu gibi şehirlere güvendiklerini belirterek, hedeflerine dünya beşinciliğini koyduklarını bildirdi.

Dünya ihracat sıralamasında 23. sırada olunduğunu hatırlatan Güleç, şöyle devam etti:

"Dünyaca saygınlığı kabul edilen bir rapor, 31 Temmuz'da açıklandı. Türkiye mobilya ihracat sıralamasında dünyada 13. sıraya yükseldi. Demek ki biz rakiplerimize göre önde gidiyoruz ve geçen sene Çin’den sonra ihracatımızı en çok artıran ülke olduk. İhracatını en çok artıran dünyanın ikinci ülkesi oluyoruz. Dolayısıyla mobilyanın ve ahşabın geleceği var, bir şehri geliştirebilir, yönetebilir. Türkiye için de çok önemli. Özellikle de çınarların, evliyaların arkasında yürüdüğü, ahşabın yüzlerce yıl manevi duyguları sakladığı Şeyh Şaban-ı Veli’ye ev sahipliği yapan bu güzel ilimizde gerçekleşen bu fuarın çok bereketli olacağına ve yıllarca devam edeceğine inanıyorum. Fuarcılarımıza bolluk ve bereket diliyorum. Fuarda emeği geçenlere teşekkür ederim.''

Güleç, daha sonra stantları gezerek, yetkililerden bilgi aldı. 

Etkinliğe, Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, mülki idare amirleri, belediye başkanları, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler, işadamları ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı