4. Irak Büyükelçileri Kongresi

4. Irak Büyükelçileri Kongresi

Irak Cumhurbaşkanı Masum:

BAĞDAT (AA) - Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, Suudi Arabistan öncülüğünde başlatılan "Kararlılık Fırtınası" operasyonuna ilişkin, "Yemen'e askeri müdahale sorunları daha çok zorlaştıracak" dedi.

Başkent Bağdat'ta düzenlenen 4. Irak Büyükelçileri Kongresi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Masum, "Yemen'de krizin çözülmesi için ilgili tüm tarafları, ülkeyi silahlı çekişmeler ve savaş belasından kurtaracak barışçıl çözümler bulmaya çağırıyoruz" dedi.

Irak'ın Yemen'de taraf tutmadığını söyleyen Masum, "Yemen'e askeri müdahale sorunları daha çok zorlaştıracak" değerlendirmesinde bulundu.

Suriye'deki krizin siyasi yollarla çözülmesi ve halkın talepleri olan barışçıl demokrasinin gerçekleşmesi için taraflara seslenen Masum, "Irak 2 milyon mültecinin sıkıntılarını çekiyor. Bu bağlamda İslam İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nin yanı sıra Çin ile Rusya'nın katılımıyla Irak'ta uluslararası bir kongre düzenleme ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

- "İran'la hemfikir değiliz"

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de konuşmasında, uluslararası koalisyon güçlerinin terör örgütü DAEŞ'e karşı Irak'a verdiği destek konusunda İran'la hemfikir olmadıklarını söyledi.

İbadi, "Bizler, DAEŞ örgütüyle mücadelede Irak'a yardımlar takdim eden uluslararası koalisyon güçleriyle çalışıyoruz. Ancak İran, koalisyon güçlerine karşıdır. Dolayısıyla bu konuda İran ile hemfikir değiliz. Halkın çıkarı gereği Irak'a yapılacak yardımları kabul ediyoruz" şeklinde konuştu.

İbadi, "Irak hükümetine askeri danışmanlık hizmetlerini veren yüzlerce Amerikalı danışmanın yanı sıra savaş tecrübesi olan İranlı danışmanlar da var" dedi.

Siyasi alanda gizledikleri hiçbir şeyin olmadığını dile getiren İbadi, "Bize karşı kampanya başlatılmış ve bizleri belli bir eksende kutuplaştırmaya çalışıyorlar" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı