"4. Heritage İstanbul"da İstanbul'un yeni müzeleri ele alındı

"4. Heritage İstanbul"da İstanbul'un yeni müzeleri ele alındı

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Heritage İstanbul" kapsamında "İstanbul Kültür Yöneticileri" başlıklı panelde "Yeni Müzeler ve Yeni Yaklaşımlar" konusu ele alındı- Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altun

İSTANBUL (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altunel, "Müzeler konusunda envanter çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Bunun ötesinde bazı müzelerimizde teşhirlerin yenilenmesi hususunda bir çalışma yapıyoruz. Ayrıca depolarımızda olan ya da yeni depolarımıza gelen birçok eseri ziyaretçilerin beğenisine sunacağız." dedi.

Restorasyon, arkeoloji ve müzecilik teknolojilerini aynı çatı altında buluşturan ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen "Heritage İstanbul" kapsamında "İstanbul Kültür Yöneticileri" başlıklı panel gerçekleştirildi.

Oturum başkanlığını mimar Sinan Genim'in üstlendiği, Hilton İstanbul Convention & Exhibition Center'da gerçekleştirilen panelde "Yeni Müzeler ve Yeni Yaklaşımlar" konusu ele alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Altunel, müzelerin bugün eski mevzuatlara göre yönetildiğini, fakat güncellenmiş bir mevzuatın ve yeni sıkıntıların ele alındığı yeni bir dönem içerisinde olduklarını söyledi.

- "30 müzemiz yenilenme süreci itibariyle bugün kapalı"

Altunel, yerel konseptteki müzelerin dönemin mimari yapılarıyla ve kültürel eserleriyle öne çıkarılması adına önemli çalışmalara imza attıklarını belirterek, "Bundan sonraki süreçte artık müzelerimize gelen eserler artık ciddi manada güven içinde alınmış olacak. Müzelerde çalışmalarımız devam ediyor. 30 tane müzemiz bugün itibariyle kapalı ama kapalı olmalarının sebebi yenilenmeye gidilmesi, eserlerin daha güvenli ve teşhir edilirken de daha düzenli bir biçimde olmasıdır." dedi.

Bakanlığa bağlı bugün 12 ören yerinin ve 15 türbenin de restorasyon amacı ile kapatıldığını aktaran Altunel, şöyle devam etti:

"Müzeler konusunda envanter çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor. Bunun ötesinde bazı müzelerimizde teşhirlerin yenilenmesi hususunda bir çalışma yapıyoruz. Ayrıca depolarımızda olan ya da yeni depolarımıza gelen birçok eseri ziyaretçilerin beğenisine sunacağız. Müzecilik alanında nitelikli personel konusunda bazı açmazlarımızın olduğunu da itiraf edebiliriz ama nihayetinde Türkiye'de müzecilik ve arkeolojik alanında eğitim sürecinin yeni olmadığını söyleyebiliriz."

- Eyüp'te mezar taşlarının sergilendiği bir müze açılacak

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı da kurum olarak İstanbul'daki birçok müzede yenileme çalışmaları sürdürdüklerini aktararak, "2011 yılında halı ve kilim müzemizi Ayasofya İmaretinde faaliyete açtık. Bunun dışında Beyazıt Camisi yanında olan hat sanatları müzemizin camiyle birlikte restorasyonunu geçmiş yıllarda başladı ve devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Nusretiye Camimizin restorasyonu bitti ve açıldı. Bu cami altına da bir müze açma çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

Sarı, Süleymaniye İmareti altındaki mekanın da restorasyon çalışmasını yaptıklarını söyleyerek, şunları anlattı:

"Burada sergileme ünitelerinin yapımı ile projelendirmelerimiz devam ediyor. İnşallah orada da bir müze açmış olacağız. Ayrıca eserlerimizin konservasyonlarını yapabilmek adına planlama çalışmaları tamamlanan Eyüp'teki bir mekanda mezar taşları gibi birtakım eserlerin açık alanda da sergilendiği, modern manada depolama alanlarının oluşturulduğu bir müze çalışmamız olacak. Bunun yanında taşınır kültür varlıklarımızın restorasyonu da Sultanahmet'te atölye haline getirilen bir mekanda devam etmekte."

- "İstanbul Müzesi, bu şehrin bir cazibe merkezi olacak"

Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner de konuşmasında Kültür AŞ'ye bağlı olan müzeler hakkında bilgi verdi.

Kaptaner, Yerebatan Sarnıcı'nda bir yıldır restorasyon çalışmalarının devam ettiğini hatırlatarak, "Yerebatan Sarnıcı'nın restorasyonunun ardından hemen çalışmaları tamamlanan Şerefiye Sarnıcı'nın işletmesini kurum olarak aldık. Tarihi yarım adanın merkezinde bin 600 yıllık bir sarnıç ve Yerebatan Sarnıcı'nın yaklaşık 3'te bir büyüklüğünde. Son 1 yıldır çok büyük ilgi gördü ve 8 ayda yaklaşık 70 bin kişi sarnıcı gezdi. Bu yıl 100 bin ziyaretçi sayısını hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yakın bir zamanda Tekfur Sarayı'nın da hizmete gireceğini belirten Kaptaner, şunları kaydetti:

"Tekfur Sarayı Müzesi, Edirnekapı surlarının Kariye'nin hemen yakınında bir Bizans Sarayı. Osmanlı döneminde çini imalatı için kullanmış. Restorasyonu şu an bitti, içi de hazır. Yakın zamanda açılışını yapacağız. Hemen yakınında da Anemas Zindanı var. Çoğunlukla Kara Murat, Malkoçoğlu gibi birçok tarihi filmin çekildiği bu zindanları yakın zamanda sizler de ziyaret edeceksiniz. Yine çok yakında Cerrahpaşa Hastanesinin girişindeki Cerrahpaşa Tıp Tarihi Müzesinin restorasyonu bitti. Yine Topkapı surlarının hemen yakınında modern mimarı yapısıyla ve şık sergileme ilkeleriyle İstanbul Müzesi, bu şehrin bir cazibe merkezi olacak."

- "15 Temmuz Müzesi yakın zamanda İstanbulluların hizmetine açılacak"

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Hüseyin Tok da Türkiye'de kamuya ait müzelerin işletmeyle alakalı bir hamle yapması gerektiğine dikkati çekerek, "Buradan hareketle eğitimin ve koleksiyon yönetiminin gündeme gelmesi gerekiyor ki, müzelerin sürekli yaşayabilir halde, canlı tutulması kavramı karşımıza çıkıyor. Aksi takdirde müzeler bir kez ziyarete ediliyor." dedi.

Tok, konuşmasında İBB'nin yürütmüş olduğu Haliç Tersanesi'nde bilim ve teknoloji merkezi kurulmasına yönelik projeden de bahsederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Proje tamamlandı ve yapım süreci başladı. 15 Temmuz şehitleri anısına gerçekleştirilecek olan 15 Temmuz Müzesi'nin de inşaatı tamamlandı. Yakın zamanda ümit ediyorum İstanbulluların ziyaretine açılacak. Bir sonraki İstanbul Müzesi bizim en çok vaktimizi alan bir proje. Çünkü konusu İstanbul, içeriğiyle ilgili bilimsel heyetlerle çalışmalar sürüyor. Beni en heyecanlandıran ise Tekfur Sarayı, elinde envanteri olmayan ama sonra Bakanlığın desteğiyle envanterine kavuşmuş Bizans'ın İstanbul'da kalan tek sarayı. Yakın zamanda açmayı planlıyoruz. Feshane'de de açılması planlanan Tasavvuf ve Osmanlı Kıyafetleri Müzesi de İBB'nin koleksiyonunda var olan eserlerden yola çıkıldı."

Yaklaşık bir buçuk saat süren panelde İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürü Olcay Aydemir de bir konuşma yaptı.


Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :