4. Afrika Güvenlik Ve Barış Forumu

4. Afrika Güvenlik Ve Barış Forumu

Etiyopya Başbakanı Desalegn:- "İnançların siyasete alet edilmesinden kaynaklanan krizlerle mücadelede ortak hareket edilmesi gerekiyor"- Eski Nijerya Devlet Başkanı Obasanjo:- "Harcanan tüm çabalara rağmen ne yazık ki fakirlik, barış ve güvenliği tehdit e

ADDİS ABABA (AA) - Afrika ülkelerinden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen 4. Afrika Güvenlik ve Barış Forumu, Etiyopya'nın Bahar Dar kentinde başladı.

"Afrika'da Dinin Siyasallaştırılması ve Laik Devlet" başlığı altında düzenlenen forumun açılışında konuşan Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn, "Afrika'da terör ve radikalizmle nasıl mücadele edileceğinin belirlenmesi ve kıtanın karşılaştığı zorluklarla mücadeleye yönelik kararların alınması gerektiğini" vurguladı.

Kenya ve Mali devlet başkanlarının toplantıya ilk kez katıldığına işaret eden Desalegn, Afrika'yı ilgilendiren konulara yönelik hassasiyetten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Desalegn konuşmasında, Afrika'da son zamanlarda laikliği tehdit eden unsurların ortaya çıktığına dikkati çekerek, "İnançların siyasete alet edilmesinden kaynaklanan krizlerle mücadelede ortak hareket edilmesi gerekiyor" dedi. 

Eski Nijerya Devlet Başkanı Olusegun Obasanjo da Afrika'da dinin siyasallaştırılması ve laiklik arasındaki "gerginliklere" çözüm bulunmasına yönelik forumun zamanlamasının doğruluğuna değinerek, radikalizm ve teröre zemin hazırlayan temel faktörün fakirlik olduğunu ifade etti. 

Afrika'daki "tehlike haritasının" hızla değiştiğine işaret eden Obasanjo, şunları kaydetti:

"Harcanan tüm çabalara rağmen ne yazık ki fakirlik, barış ve güvenliği tehdit eden ana unsur halini aldı. Terör grupları, daha önce varlığını göstermediği Kahire, Nairobi, Tunus, Mogadişu ve farklı yerlerde yayılmaya başladı. Söz konusu olguyla mücadele için ortak hareket etmemiz lazım."

"Afrika'da Dinin Siyasallaştırılması ve Laik Devlet" başlığı altında düzenlenen  toplantıya, Uganda, Etiyopya, Ruanda, Mali, Kenya, Somali Puntland devlet başkanları ile Güney Sudan ve Somali'den üst düzey yetkililer katılıyor.

 İki gün devam etmesi beklenen forumda terörle mücadele ve Afrika kıtasının karşı karşıya kaldığı güvenlik sorunları ele alınacak. 

4. Afrika Güvenlik Ve Barış Forumu

4. Afrika Güvenlik Ve Barış Forumu

Kaynak:Haber Kaynağı