37. Körfez İşbirliği Konseyi Liderler Zirvesi

37. Körfez İşbirliği Konseyi Liderler Zirvesi

KİK ülkeleri ile İngiltere, İran'ın bölgenin istikrarını sarsan faaliyetlerine karşı koyma konusunda anlaştı

MANAMA (AA) - Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ile İngiltere'nin, "İran'ın bölgenin istikrarını sarsan faaliyetlerine karşı koyma" konusunda anlaştığı bildirildi.

KİK ülkeleri ile İngiltere Başbakanı Theresa May'in Bahreyn'in başkenti Manama'da gerçekleştirilen 37. KİK Liderler Zirvesi kapsamında bir toplantı düzenlediği belirtildi.

Toplantının arından yapılan yazılı açıklamada, tarafların Körfez bölgesinin güvenliği konusunda ortak çıkarlara bağlı kalacağı vurgulanarak, bunun KİK ve İngiltere arasında herhangi bir dış saldırıyı püskürtmek için yapılan yeni stratejik ortaklıkla gerçekleştirileceği kaydedildi.

Güvenlik ve savunma alanlarında teknik, eğitim ve yardımlaşma yoluyla ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğine değinilen açıklamada, tarafların barış ve refahın hakim olduğu bir bölge temennisinin yanı sıra bölgede geciktirilmesi mümkün olmayan meselelerin çözüme kavuşturulması, terör örgütü DEAŞ'ın ortadan kaldırılması ve İran'ın bölgenin istikrarını sarsan faaliyetlerine karşı koymada anlaştığı bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, İran'ın "iyi komşuluk, içişlerine müdahale etmeme, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gösterme" ilkelerine uygun şekilde bölgede iş birliği yapması gerektiği ifade edildi.

- Suriye

Suriye krizinde de tarafların, sürdürülebilir bir siyasi çözüme ulaşma konusunda bağlılıkları vurgulanan açıklamada, Beşşar Esed'in meşruiyetini kaybettiği ve Suriye'nin geleceğinde bir rolü olmadığı aktarıldı.

Uluslararası toplumun, Esed rejimi ile onun İran ve Rusya gibi destekçilerini, şiddetin sonlandırılması ve toplumdaki tüm bileşenleri kapsayan gerçek siyasi sürece destek olmaya çağrılması konusunda birlik olması gerektiği kaydedilen açıklamada, liderlerin, Esed rejimi ve destekçilerine yönelik bölgesel baskının artırılması ile görüşmelerde yüksek komiteyi temsil eden Suriyeli muhalifler ile onların geçiş hükümeti vizyonunun desteklenmesi konusunda hemfikir olduğuna işaret edildi.

- Lübnan, Yemen ve Libya

Açıklamada, ayrıca Lübnan topraklarında faaliyet gösteren, ülkenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden tüm terör gruplarıyla mücadeleye dikkat çekilerek, Yemen'deki krizin ise Körfez Girişimi, ulusal diyalog görüşmeleri ile Birleşmiş Milletlerin (BM) 2216 sayılı kararına uygun olarak BM gözetimdeki diyalog ve görüşmelerle barışçıl yollarla çözülmesi gerektiği bildirildi.

Libya'da, BM önerileri ile Suheyrat anlaşmasına uygun şekilde yönetimin, toplumun tüm kesimleri arasında taksim edildiği ve kabul gören bir anlaşma için tarafların ikna edilmesi yönünde karar alındığı duyuruldu.

Tarafların ayrıca sınır bölgeleri ve karasularında düzenlenecek ortak askeri tatbikatlar ile mevcut tehditlerle mücadele ve savunmanın güçlendirilmesi için askeri dayanışmanın artırılması konusunda anlaştığı, bu durumun merkezi Dubai olacak bölgesel bir İngiliz savunma heyeti aracılığıyla Körfez ülkeleriyle koordinasyon içinde İngiltere'nin tüm KİK ülkeleri topraklarında bulunmasını kapsadığı bilgisi verildi.

- İnsani ve ekonomik alandaki anlaşmalar

İnsani bağlamda ise öncekiler tarzında Suriye konusunda bir konferans düzenlenmesi gerektiği belirtilen açıklamada, ekonomik bakımdan da KİK ülkeleri ile İngiltere arasındaki ticaret hacminin geçen sene yaklaşık 30 milyar İngiliz sterlinine ulaştığı hatırlatarak bu alandaki dayanışmanın zaruretine dikkat çekildi.

KİK ülkeleri ile İngiltere arasında özel ve kamu sektörü çerçevesinde ulusal geçiş planları ve KİK ülkelerinin ekonomik çeşitliliği kapsamında gelecek senenin ilk çeyreğinde Londra'da "İngiltere-KİK konferansı" yapılmasının kararlaştığı aktarılan açıklamada, ayrıca tarafların, üst düzey yetkililerin katılımıyla her sene toplantı düzenlenmesi yönünde fikir birliğine vardığı belirtildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :