36. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı açıldı

36. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı açıldı

Beyazıt Meydanı'nda 200'e yakın yayınevinin kitaplarını okuyucuyla buluşturduğu fuar 21 Haziran'a kadar devam edecek

İSTANBUL (AA) - Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen "36.Kitap ve Kültür Fuarı" Beyazıt Meydanı'nda ziyarete açıldı.

Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan açılış törenine katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Nevzat Kütük, kitabın ticari bir meta olmaktan öte, insan düşüncesini, fikrini ve inancını doğru yöne ulaştıran bir vasıta olduğunu söyledi.

Kütük, kitapları en güzel şekilde yayınlamak ve yaygınlaştırmak amacıyla çalıştıklarını belirterek, "İstanbul Yayıncılar Birliği, Türkiye Basın Yayın Birliği, Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED), Kültür AŞ, belediye, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü gibi yayımcı veya kültürel kuruluşlar, bu kültürel faaliyetler vasıtasıyla, insanımızı en iyiye, güzele, doğruya ulaştırma çabasıyla çeşitli kültürel ve edebi kitaplar yayınlamak durumundalar." dedi.

Fuarın ilk yıllarında, "İstanbul Dini Yayınlar Fuarı" adına sahip olduğunu hatırlatan Kütük, şöyle devam etti:

"Günümüzde, İstanbul Kitap ve Kültür Fuarı'na dönüşmüş. Bugün de 36.sını açma şerefine nail olacağız. Bu anlamda Türkiye Diyanet Vakfı'na, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ve bütün yayımcı kuruluşlara teşekkür ediyorum. Bu fuarın özellikle Beyazıt'ta İstanbul Üniversitesi'nin bitişiğinde ve Beyazıt Camisi'nin yanında olması ayrıca bir mana ve anlam ifade ediyor. Bizler bu mananın farkındayız ve bunu diğer insanlarımızın anlamasını da ümit ediyoruz. Görevimiz bu fuarların dünya çapında, uluslararası kitlelere ulaşabilecek hale gelmesidir."

Etkinlikte, Basın Yayın Birliği adına konuşan yönetim kurulu üyesi Mustafa Doğru da kurum olarak, Türkiye'de yayımcılığın gelişmesi için her türlü çabayı ortaya koyduklarını dile getirdi.

Doğru, Türkiye'de yılda 60 bin yeni eser üretildiğine dikkati çekerek, "(Türkiye'de yayıncılık) Yılda 500 milyon tiraja ulaşmış durumda. Bunun rakamsal büyüklüğü de 2 buçuk milyar dolar civarında ve biz diyoruz ki bu derecede bir büyüklükle dünyada on birinci ülkeyiz." ifadelerini kullandı.

Türk eserlerini uluslararası alanda tanıtmak üzere Basın Yayın Birliği adına çalışmalar gerçekleştirdiklerinin altını çizen Doğru, şunları kaydetti:

"Dünyada on birinci sırada olmamız, kitap ve kültürle alakalı sorumluluğumuzun kültürel alanda da artmasını ortaya çıkartıyor. Biz Türkiye'de daha fazla ülkeyle işbirliği yapabileceğimizi düşünüyoruz. Bu vesileyle Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, İstanbul Kalkınma Ajansı ve Basın Yayın Birliği olarak iki yıldır 'Fellowship' programı düzenliyoruz ve 14 Arap ülkesinde yaklaşık 72 yayıncıyı İstanbul'daki kitap fuarlarına davet ediyoruz. İsteğimiz, Türkiye'deki yayımcıların bu ülkelere de gitmesi, aynı zamanda o ülkelerden alacağımız yayımların bize ulaştırılması."

Doğru, kitabın sadece mürekkep ve kağıttan oluşmadığını vurgulayarak "(Kitap) Kültürlerin ve fikirlerin yayılması adına çok büyük bir imkan. Bu imkanı uluslararası en üst düzeyde kullanmamız gerektiğini düşünüyoruz. İnşallah Türkiye Diyanet Vakfının 36 yıldır devam eden kitap fuarı uluslararası düzeye kavuşur. Biz de elimizde geleni yapmaya hazırız." diye konuştu.

Fuar Koordinatörü Sadrettin Yüce de AA muhabirine yaptığı açıklamada, fuarda 200'e yakın yayıncı olduğunu belirterek, 50 ayrı başlıkta kitap çeşidinin okura ulaştığını söyledi.

Etkinliğin 28 yıl Sultanahmet Meydanı'nda gerçekleştirildiğine işaret eden Yüce, "Fuar, 7-8 yıldır Beyazıt Meydanı'nda yapılıyor. Her yıl olduğu gibi geleneksel hale gelen ramazan sohbetlerimiz de devam ediyor. Birbirinden kıymetli yazarlarımız Kadir Gecesi'ne kadar her gün sohbetlerini yapacak. Ayrıca birbirinden değerli yazarlarımız da fuarda okurlarıyla buluşacak." dedi.

İstanbul İl Müftü Yardımcısı Bünyamin Kahraman'ın da katıldığı törenin ardından, ziyaretçiler fuarı gezdi.

Fuar, 21 Haziran'a kadar ziyarete açık olacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :