33. Uluslararası Fecr Film Festivali

33. Uluslararası Fecr Film Festivali

İran sinemasının yeni yılı İslam peygamberinin adı ile başladı

TAHRAN (AA) – İran sinemasında yeni yıl başlangıcı olarak kabul edilen Uluslararası Fecr Film Festivali’nin 33’üncüsü başladı.

Başkent Tahran’daki Milad Kulesi’nde düzenlenen açılış törenine İran Kültür ve İrşad Bakanı Ali Cenneti ile Kooperatif, Çalışma ve Sosyal Refah Bakanı Ali Rabii’nin yanı sıra ülke sinemasının tanınmış simaları katıldı.

Festivalin Genel Koordinatörü Ali Rıza Rızadad, açılışta yaptığı konuşmada, İranlı sanatçılar olarak Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun İslam Peygamberi Hazreti Muhammed’i hedef alan saygısızlığını kınadıklarını dile getirdi.

Öte yandan İran edebiyatının önde gelen yazarlarından Seyyid Mehdi Şucai, Hazreti Muhammed’in doğumu, çocukluğu ve peygamberliğini konu alan bir eser okudu. Ses sanatçısı Ferhad Mihrad de Hazreti Muhammed için yazdığı methiyeyi icra etti.

Ayrıca, törene katılan İran sinemasından birçok oyuncu, yönetmen ve emektar, festival koordinatörleri tarafından yayınlanan kınama bildirisini imzaladı.

Kültür ve İrşad Bakanı Cenneti, konuşmasında, törende hazır bulunan Çalışma ve Sosyal Refah Bakanı Rabii’den sinema sektöründe çalışanların sosyal güvencelerin sağlanmasını ve özellikle işsizlik sigortası kapsamına alınmalarını talep etti.

Festivalin bu yılki jüri heyetine başkanlık eden İranlı ünlü yönetmen Mecid Mecidi’nin ise Hazreti Muhammed’in hayatını konu edindiği "Muhammed" isimli sinema filminin son rötuşlarını tamamlamak için Almanya’da olduğundan açılış törenine katılmadığı belirtildi.

Geçmiş yıllardan farklı olarak bu sene ilk defa yerli ve yabancı film bölümleri ayrı olarak düzenlenen festivalde, İran Sineması, İlk Film, Belgesel ve Sanatsal-Deneysel Sinema olmak üzere dört bölümde 58 yerli film yarışacak.

Festival, 1-11 Şubat tarihlerinde başkent Tahran’daki 29 sinema salonunda devam edecek.

Kaynak:Haber Kaynağı