32. Siyah Beyaz Bienali Sergisi açıldı

32. Siyah Beyaz Bienali Sergisi açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik:

ANKARA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, "Hedefimiz, dijital ve sosyal medya platformlarını en başarılı kullanan ülke olarak bilinmektir" dedi.

Çelik, Marriott Otelde Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonunca (FIAP) gerçekleştirilen 32. Siyah Beyaz Bienali Sergisi'nin açılışına katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Mevlana'nın, "Aynı dili konuşanlar değil aynı duyguları paylaşan insanlar anlaşabilir" sözünü aktaran Çelik, fotoğraf sanatının da özgün ve sürekli gelişen zenginleşen evrensel bir dil oluşturduğunu söyledi.

Çelik, fotoğrafçıların önemini vurgulayarak "Bugünlerde insanlığın yaşadığı büyük dramlarda, sözün bittiği yerde, örneğin Gazze'de, Halep'te Myanmar'da ne olup bittiğinin bir fotoğrafçının tek bir karesi bütün insanlara iletmektedir. Bu açıdan fotoğraf sanatçısı barışı, savaşı, vatanı, hasreti, bir çiftçiyi, avına koşan bir hayvanın kalp ritmini, rengi, ışığı, suyu, kuraklığı ya da bolluğu tasvir eden, doğayı tarihin bize bıraktığı mirası, şehrin sükunetini ve karmaşasını gerçekliğin içinden bize yansıtmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğrafı herkesin çekebileceğini ancak sadece estetik bakış açısına sahip olanların fotoğrafçı olabileceğini kaydeden Çelik, siyah beyaz fotoğrafın ise bu sanatta ayrı bir yeri bulunduğunu  ifade etti.

"Bir kişiyi siyah beyaz fotoğrafladığınızda o kişinin ruhunu çekmiş olursunuz" diyen Bakan Çelik, bu açıdan bugünkü sergiyi önemsediğini dile getirdi.

Ömer Çelik, Bakanlığın fotoğraf sanatına ilişkin çalışmaları hakkında da bilgi vererek Türk fotoğraf sanatının gelişmesi, yaygınlaşmasını sağlamak, sanatçıları desteklemek, uluslararası alanda Türkiye'yi temsil edecek sergiler açmak amacıyla Devlet Fotoğraf Yarışması düzenlediklerini hatırlattı.

İletişimin tüm dünyada görsel ile gerçekleştiğine dikkati çeken Çelik, Bakanlığın da bu nedenle ülke tanıtım kaynaklarını ağırlıklı olarak dijital ve sosyal mecralara kaydırdığını kaydetti.

Çelik, Bakanlık olarak bu yıl ilk kez tüm sosyal ve dijital mecraları kapsayan global bir imaj kampanyasına başladıklarına değinerek "Hedefimiz, dijital ve sosyal medya platfor en başarılı kullanan ülke olarak bilinmek ve uzun vadede ise yeni trendleri takip ederek tanıtım stratejimize temel oluşturacak yeni veriler üretmektir" diye konuştu.

-"Çocukken fotoğrafçıda çalıştım"-

Çelik, konuşmasının ardından en son ne zaman fotoğraf çektiğinin sorulması üzerine ise şunları söyledi:

"Size bir sır vereceğim. Ben çocukluğum boyunca yazları kendi harçlığımı çıkarmak için 4-5 yaz bir fotoğrafçıda çalıştım. Çocukken fotoğraf yapmayı öğrendim. O zamanlar Jüpiter-2 diye bir makine vardı, karanlık odada fotoğraf yaptım, çeşmede yıkadım, o zaman şimdiki gibi teknoloji yoktu kurutmak için fotoğrafları iplere astım. Hatta fotoğrafları hızlı üretmek gerektiğinde vantilatör önüne asıyorduk. Dolayısıyla 'En son ne zaman fotoğraf çektin' sorusuna çok daha derinden, çocukluktan fotoğraf çekmiş biri olarak cevap vermiş oldum."

-"Güzellik ve geleneğin buluştuğu sihir ülkesi"-

FIAP Başkanı Riccardo Busi ise "41 ülkeden 250'den fazla yarışmacı binlerce mil katederek sadece bu güzellik ve geleneğin buluştuğu sihir ülkesine seyahat etmek için geldi" ifadesini kullandı.

Busi, sanatçıların 1-7 Eylül arasında Ankara ve Kapadokya'da gerçekleştirilecek kongre kapsamında önemli tarihi, turistik, kültürel ve sosyal mekanları fotoğraflayacaklarını belirtti.

Fotoğrafın dil engeli olmadan insanları bir araya getirdiğini belirten Busi, Türkiye'nin ev sahipliğinde fotoğraf çeken sanatçıların, buranın izlenimlerini, görüntülerini, kokularını dostane duygularla beraberlerinde götüreceklerini anlattı.

Öte yandan bienalde altın madalya Avusturya'dan, gümüş madalya Vietnam'dan, bronz madalya da İngiltere'den katılan sanatçılara verildi. Siyah Beyaz Bineali Dünya Kupası ödülü ise Bakan Çelik tarafından Bahreynli sanatçıya verildi.

Kaynak:Haber Kaynağı