31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

Afrika ülkeleri sigara kullanımı azaltmak için yasal düzenlemelerin yanı sıra sigara satışına ilişkin yeni düzenlemeler yapacak

JOHANNESBURG (AA) - Güney Afrika Cumhuriyeti, Kenya ve Uganda, 31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü'nde sigara kullanımını düzenleyen kanunlarını sıkılaştıracaklarını duyurdu.

Güney Afrika Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Aaron Motsoaledi, Güney Afrika Yayın Kuruluşu'na (SABC) yaptığı açıklamada, sigaranın daha sade paketlerde satılacağını, paketlerde marka ismine, renklere ve logolara yer verilmeyeceğini söyledi.

Sigara paketlerinin kahverengi bir zarf içinde, üzerinde sigaranın zararları ile ilgili grafiklerin olacağı şekilde satılacağını kaydeden Motsoaledi, sigara paketlerinin marketlerde görünür yerde satılmasına da yasak getirileceğini belirtti.

Motsoaledi, kamuya açık alanlarda sigara içilmesiyle ilgili kısıtlama getirileceğini ifade etti.

Kenya Sağlık Bakanı Dr. Cleopa Mailu de ülkede her hafta en az 118 kişinin hayatına mal olan sigara kullanımını azaltmak amacıyla sigara paketlerinin sadeleştirileceğini söyledi.

Uganda Sağlıktan Sorumlu Devlet Bakanı Chris Baryomunsi ise Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'nin eylül ayında imzaladığı ve bu ay yürürlüğe giren Tütün Kontrol Yasası'nı hatırlatarak sigara kullanımı sorunuyla yasalar çerçevesinde mücadele edileceğini kaydetti.

Kenya'da 2,7 milyon yetişkinin ve 230 bin çocuğun sigara kullandığı biliniyor.

Dünya çapında yapılan tütün kullanımıyla ilgili araştırmaya göre, Uganda'da yetişkinlerin yüzde 10'u, gençlerin ise yüzde 17'si sigara kullanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :