"31 mayıs dünya sigarasız günü"

"31 mayıs dünya sigarasız günü"

NEÜ’den "31 mayıs dünya sigarasız günü" etkinliği

Sağlık Bakanlığının Konya’daki ilgili birimleri ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı birlikte düzenledikleri etkinliklerle "31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü" kapsamında sigaranın tehlikelerine dikkat çekme ve sigarayı bırakmayla ilgili vatandaşlar bilgilendirildi.

NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek düzenlenen etkinliklerle değerlendirmelerde bulundu. Etkinliklerin bu konuda farkındalık oluşturmak adına anlamlı olduğunu belirten Prof. Dr. Yüksek, “Gelen gönüllülerin sigaradan ne gibi zararlar görmüşler, vücutları ne kadar etkilenmiş, onları test ederek kendilerine bilgi vermek amacıyla burada stantlar oluşturuldu. Sigarayı bırakmayla ilgili çeşitli bilgilendirmelerin faydalı olacağı kanaatini taşıyorum” ifadelerini kullandı.

Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruhuşen Kutlu ise, 1987 yılından itibaren Dünya Sağlık Örgütü tarafından farkındalık yaratması amacıyla 31 Mayıs’ın Dünya Sigarasız Günü olarak kutlandığını belirtti ve ülkemizde de her yıl çeşitli etkinlikler düzenlendiğini söyledi.

Necmettin Erbakan Üniversitesinde, sigara bırakma polikliniğinin 31 Mayıs 2001’de açıldığını kaydeden Kutlu, “O tarihten bu yana da, 15 yıldır bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Bilindiği üzere sigara başta akciğer kanseri olmak üzere, astım, kardiyovasküler kalp hastalıkları gibi pek çok hastalığın önlenebilir olması adına en önemli etken.” dedi.

Dünyada 5 buçuk milyon kişinin sigaraya bağlı bir hastalıktan her yıl hayatını kaybettiğini söyleyen Kutlu, bireylerin bilgilendirilmesinin bu anlamda çok önemli olduğunu belirtti.

Gedavet ve Evliya Çelebi Parklarında açılan statlarda vatandaşlar, uzmanlar tarafından bilgilendiriliyor.