30 yıldır arşiv aşkı bitmedi

30 yıldır arşiv aşkı bitmedi

Konya’da yaşayan 76 yaşındaki Şakir Çelik isimli vatandaş, 30 yılı aşkın Akit gazetesini, hayatının önemli anlarını ve yaptığı bazı işleri arşivliyor

Konya’da yaşayan 76 yaşındaki sıhhi tesisat ustası Şakir Çelik, 30 yıldır abone olduğu Akit Gazetesi’nin ve hayatındaki bazı anları CD’ye alarak arşivliyor. Aslen Çumra Dinek mahallesinden olan Şakir Çelik, 1969 yılında Almanya’ya sıhhi tesisat ustası olarak çalışmaya gitti. 1985 yılında memleketine dönen 4 çocuk sahibi Çelik,  3 oğluna da mesleğini öğretti. Larende Yokuşu civarındaki işletmesinden oğullarıyla birlikte mesleğini sürdüren Çelik, Akit gazetesine abone oldu. Çelik, 1988 yılının sonlarına doğru Akit gazetesini arşivlemeye başladı. İlk abone olduğu gazeteden başlayarak,  günümüz sayısına kadar her günü arşiv yapan Çelik, birlerce gazeteyi evinde saklıyor. Akit gazetesini arşivleyen Çelik bunun yanında, Akit gazetesinde gördüğü önemli yazar, haber ve ekleri de küpür halinde keserek kitaplar oluşturuyor. 30 yılı aşkındır arşivleme işini itina ile yaptığını söyleyen Şakir Çelik, “Ben ülkemi ve milletimi seven bir vatandaşım. Akit gazetesine abone olduğum günden bu yana itina ile arşivleme yapıyorum. Evimin birçok bölümü arşivlerimle dolmuş durumda. Bundan sonraki yaşamımda da arşivlemeye devam edeceğim. İlk zamanlar eşim bu duruma yer kalmadığı gerekçesiyle karşı çıkıyordu. Artık bazı çözümler üreterek yer sıkıntısını çözdüm. Şimdi çocuklarım ve 15 torunum benim yaptığım arşivlerime merakla bakıyorlar” dedi.

akit-(1).jpg

HAYATININ ÖNEMLİ ANLARININ KİTAP VE CD HALİNE GETİRDİ 

Şakir Çelik, Almanya ve Konya’da çalışıp emekli olduktan sonra arşivleme işlerini geliştirdi. Daha önce Almanya’da çalıştığı bazı anları kamera kaydına aldı. Bunun yanında Almanya’da ve Türkiye’de yaşadığı ilginç, önemli, korkulu, heyecanlı anları da günlük tutar gibi bir defterde kayıt altına aldı. Emekli olduktan sonra hayatını, el yazısıyla yazdığı defterde kayıt altına aldığını söyleyen Çelik, “Arşiv işi, bana göre oldukça mantıklı ve keyifli oluyor. Eğer imkanlarım elverseydi, hayatımdaki her anı arşivleyebilirdim. Son zamanlarda hayatımı bir deftere yazdım. Bunun kaybolacağından korktuğum için kamera önünde okuyarak CD haline getirdim. Bu CD’leri ve daha önce Almanya’da kayıt altına aldığım CD’leri arşivimde saklıyorum” diye konuştu.

akit-(5).jpg

Emekli olduktan sonra işini oğullarına bırakan Çelik, halen arşiv aşkının devam ettiğini dile getirdi. Birçok arşiv projesinin de hayata geçirmek istediğini vurgulayan Çelik, bu işi hem hobi hem de tarihi kayıt altına almak için yaptığının altını çizdi.