30 Ağustos Zafer Bayramı

30 Ağustos Zafer Bayramı

Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Komiseri Şarkavi:"Türkiye başarısız darbe girişiminin etkisini geri bıraktı artık Afrika ile bölgedeki liderlik rolü için daha güçlü ve birlik beraberlik içinde"

ADDİS ABABA (AA) - Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Komiseri İsmail eş-Şarkavi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türkiye'deki darbe girişiminin etkilerini aştığını ve artık daha güçlü olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçiliği'nde bazı diplomatlar ile Afrika Birliği yetkililerinin katılımıyla düzenlenen 30 Ağustos Zafer Bayramı resepsiyonunda konuşan Şarkavi, "Türkiye başarısız darbe girişiminin etkisini geride bıraktı. Artık Afrika ile bölgedeki liderlik rolü için daha güçlü ve birlik beraberlik içinde." dedi.

Afrika Birliği'nin, geçen ay yaşanan başarısız darbe girişimiyle mücadelede Türk hükümeti ve halkının yanında yer aldığını ifade eden Şarkavi, birliğin darbelerin karşısında olduğunu vurguladı.

Barış, güvenlik, kalkınma ve ekonomi alanlarında Türkiye'nin birliğin ortağı olduğunu belirten Şarkavi, bu birliğin geliştirilmesi için birliğin çaba sarf edeceğini kaydetti.

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Fatih Ulusoy da Türkiye'nin DAEŞ ve PKK gibi terör örgütleriyle mücadelede eskisinden daha güçlü olduğunu ifade ederek, FÖTE'nün başarısız darbe girişimini planladığını, demokrasiye karşı darbe girişiminde bulunduğunu, sivil devleti parçalamaya çalıştığını, ülkenin ve ordunun kaynaklarını boş yere harcadığını söyledi.

"Türkiye, terör kökünden kazınana kadar çalışmalarına devam edecek" diyen Ulusoy, Türk hükümeti ve halkının başarısız darbe girişimi karşısındaki direnişinden övgüyle söz etti.

Ulusoy, "Halkın tüm kesimi, darbeciler karşısında birlik oldu ve tüm dünyaya tehlikenin boyutu ne olursa olsun demokrasinin nasıl korunması gerektiğine ilişkin ders verdi." dedi.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı Devlet Bakanı Tai Aska Selassie ise o sürede İstanbul'da olduğuna ve halkın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Atatürk Havalimanı'nda karşılamasına tanıklık ettiğine dikkati çekerek, Türk halkı ve demokrasiyi hedef alan başarısız darbe girişimine yönelik kınamalarını tekrarladı.

Tankların karşısında duran Türk halkını takdir eden Selassie, halkın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına karşılık vererek Atatürk Havalimanı'na yöneldiğini ve darbecileri hezimete uğratarak bir mucizeyi başardığını ifade etti.

Etiyopya ile Türkiye arasında uluslararası mahfillerdeki yakın işbirliğine de değinen Selassie, Somali başta olmak üzere Afrika'da istikrar, barış ve kalkınmanın sağlanmasında Türkiye'nin rolüne işaret etti.

Selassie, Etiyopya'da 150'den fazla Türk şirketinin 30 binden fazla kişiye iş imkanı tanıdığını sözlerine ekledi.

Resepsiyonda, Türkiye Büyükelçiliği, darbe girişiminde yaşanan anlar ve olaylarda hayatını kaybeden şehitlere ait fotoğrafların yer aldığı bir sergi düzenledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :