"3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" başladı

"3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" başladı

Farklı ülkelerden 59 yayınevi ile 300 ilim adamı ve yazarın katılacağı organizasyon kapsamında, özel gezilerden sempozyumlara, sergilerden kitap imza günlerine kadar birçok etkinlik gerçekleştirilecek- TYB İstanbul Şubesi Başkanı Bıyıklı:- "Medeniyetimiz

İSTANBUL (AA) - Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi, Halidi Maarif İlim ve Kültür Derneği ile Haşimi Yayınevi'nin Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlediği "3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri" başladı.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'ın da katıldığı açılış programı Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, Veysel Çelikdemir kum sanatıyla 15 Temmuz'u betimledi.

Açılışta konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar'ın bir kültür, sanat, tarih, hoşgörü, ilim ve irfan şehri olduğunu söyledi.

Türkmen, emeği geçenlere teşekkür ederek, "Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri"nin kitapseverler için ayrı bir pencere açacağına inandığını ifade etti.

TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı da etkinliğin, İslam dünyasının en büyük fuarı olması temennisinde bulundu.

Türkiye'de bir zamanlar Arapça kitapların yasaklandığını ve Arapça kitap okuyanların soruşturmaya uğradığını aktaran Bıyıklı, "O günlerden bu günlere geldiysek, bu yeni Türkiye'nin eseridir. Bu da Sayın Cumhurbaşkanımızın eseridir." dedi.

Bıyıklı, Afrin'de operasyona katılan güvenlik güçlerine dua ederek şunları kaydetti:

"Medeniyetimiz kitap medeniyetidir hiç şüphesiz. O yüzden medeniyet düşmanları Endülüs'e saldırdığında ilk olarak kütüphanelere saldırdılar, yüz binlerce kitabımızı meydanlarda yaktılar. Yine medeniyet düşmanları, emperyalist güçler Bağdat'a saldırdığında ilk olarak Bağdat Kütüphanesi'ni yaktılar, kitapları yok ettiler. Yine medeniyet düşmanları DEAŞ kılığına girerek Musul'a saldırdığında kütüphaneyi yaktılar, kitapları yok ettiler. Yine bir medeniyet düşmanı olan PKK, Şırnak'a girdiğinde Şırnak Halk Kütüphanesi'ni yaktı, kitapları yok etti. Dolayısıyla bize vuranlar, bizim düşmanlarımız bizi nereden vuracaklarını iyi biliyor. Biz de nereden dirileceğimizi, yeniden ayağa kalkacağımızı bildiğimiz için bu kitap ve kültür günlerinde bir aradayız."

Halidi Maarif İlim ve Kültür Derneği Başkanı Yakup Alarçin ise İslam dünyasının ortak bir tarih ve kültüre sahip olduğuna vurgu yaparak, "100 yılı aşkın zamandır hafıza kaybı yaşayan bu millet, 15 Temmuz'la birlikte çok ciddi bir şokla kendine gelmiştir. Yine aynı şekilde bu çalışmaları, hafızayı geri getirme çabaları olarak nitelendiriyoruz." diye konuştu.

- "Türkiye'nin, İslam'ın korunmasında büyük etkisi var"

Etkiliğe katılan Arap alimler adına konuşan Faslı Muhammed Hamza Şerif El Kettani de Arap ülkelerinde bu tip etkinliklerin pek yapılmadığını dile getirdi.

El Kettani, Arap alimlerin ve asıl kimliğine dönen Türkiye'nin, İslam'ın korunmasında ve temsil edilmesinde büyük etkisi olduğunu sözlerine ekledi.

Açılışa ayrıca Hattat Hasan Çelebi, yazar İskender Pala, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Metin Külünk ve Nureddin Nebati de katıldı.

Halidi Maarif İlim ve Kültür Derneği Başkanı Yakup Alarçin'in Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ'a Kur'an-ı Kerim takdim ettiği etkinliğin sonunda, Akdağ da Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile Faslı alim Muhammed Hamza Şerif El Kettani'ye Kur'an-ı Kerim hediye etti.

Açılışın ardından davetliler fuardaki stantları ve 15 Temmuz'u konu edinen resim sergisini gezdi.

- "3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri"

Türkiye, Suriye, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan, Ürdün, Mısır, Cezayir, Tunus, Fas, Sudan, Katar ve Kuveyt başta olmak üzere 22 ülkeden 59 yayınevi ile 300 ilim adamı ve yazarın katılacağı organizasyonda, özel gezilerden sempozyumlara, sergilerden kitap imza günlerine kadar birçok etkinlik yapılacak.

Binlerce Arapça kitabı okurlarla buluşturacak "3. Türkiye Arapça Kitap ve Kültür Günleri", "Geçmişin ihyası, geleceğin inşası için medreselerimiz" sloganıyla gerçekleştirilecek.

Anadolu Ajansı'nın katkılarıyla hazırlanan "15 Temmuz Fotoğraf Sergisi"nin de yer alacağı etkinlik, tarih boyunca dönemini aydınlatmış medreseleri konu edinen "Şehrin Kandilleri Medreseler" sergisine de ev sahipliği yapacak.

Kitap ve kültür günleri, 11 Mart'a kadar Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde ziyaret edilebilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :