3. Ortadoğu'da Siyaset ve Toplum Kongresi

3. Ortadoğu'da Siyaset ve Toplum Kongresi

Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İnat:"Çatışmaların engellenmesi, iş birliğinin artırılması açısından bu tür diyalog mekanizmalarının çalıştırılması çok önemli"

SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Ortadoğu Enstitüsü tarafından düzenlenen "3. Ortadoğu'da Siyaset ve Toplum Kongresi" sona erdi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde 3 gün boyunca devam eden kongre hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ortadoğu Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal İnat, Ortadoğu'da bu kadar çatışmanın yaşandığı, silahların hakim olduğu bir dönemde diyaloğu geliştirmeye yönelik böyle bir çalışmanın çok anlamlı olduğunu söyledi.

Kongreye değişik Ortadoğu ülkelerinden çok sayıda katılımcının geldiğini vurgulayan İnat, "Çatışmaların engellenmesi, iş birliğinin artırılması açısından bu tür diyalog mekanizmalarının çalıştırılması çok önemli. Biz de bu kongreyle birlikte 3'üncüsünü gerçekleştirmiş olduk. Daha öncekilere oranla daha az sorunlu, katılımın daha iyi olduğu bir kongre oldu." diye konuştu.

Kemal İnat, kongrede değişik konuların ele alındığını, farklı seslere de yer vermeye çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Batı'dan da katılımcılar geldi. Onlar da Ortadoğu'ya ve Türkiye politikalarına ilişkin kendi fikirlerini söylediler. İran, Irak ve Mısır'dan katılımcılarımız vardı. Herkes kendi bakış açılarını yansıtmaya çalıştı. Bu da önemlidir. Herkesin karşı tarafın ne düşündüğünü onun ağzından dinlemesi oldukça önemli. Keşke bu tür toplantılar daha fazla yapılmış olsa, diyalog mekanizmaları geliştirilmiş olsa. O zaman işte o ortak değerlerimizin keşfi konusunda adım atmış oluruz diye düşünüyorum."

Avrupa ülkelerinin geçmişinin Müslümanlarınkinden çok daha çatışmacı olmasına rağmen her düzeyde güçlü bir diyalog mekanizması kurdukları için çatışmasız bir ilişki geliştirebildiklerine işaret eden Prof. Dr. İnat, "Bugün Avrupa ülkeleri arasında bir çatışma riski söz konusu değil. O yüzden keşke Ortadoğu ülkeleri arasında böyle diyalog mekanizmaları geliştirilebilse. Bizim kongremiz ona hizmet etmeye yönelik bir adımdı. 2 yıl sonra inşallah yenisini yapmayı düşünüyoruz." dedi.

Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, eski Libya Başbakan Yardımcısı Avad el-Barasi ve eski Tunus Dışişleri Bakanı Refik Abdusselam'ın da konuşmacı olarak katıldığı kongrede, Ortadoğu'da siyaset ve toplum sorunları ele alındı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :