28’inci Uluslararası Tahran Kitap Fuarı'nın Açılışı Yapıldı

28’inci Uluslararası Tahran Kitap Fuarı'nın Açılışı Yapıldı

TAHRAN (AA) – İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 28’inci Uluslararası Tahran Kitap Fuarı’nın açılışını yaptı.Açılışa Ruhani’nin yanı sıra...

TAHRAN (AA) – İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 28’inci Uluslararası Tahran Kitap Fuarı’nın açılışını yaptı.

Açılışa Ruhani’nin yanı sıra Kültür ve İrşad Bakanı Ali Cenneti, fuarın bu yılki konuk ülkesi Umman’ın Kültür ve Enformasyon Bakanı Abdulmünim bin Mansur el-Haseni ile bazı bölge ülkeleri kültür bakanları ve büyükelçiler katıldı.

Cumhurbaşkanı Ruhani, burada yaptığı konuşmada,  Uluslararası Tahran Kitap Fuarı’nın her yıl daha da zenginleştiğini belirterek, “Rakamlar binlerce yerli ve yabancı yayıncının fuara katıldığını gösteriyor ki, bu gurur verici. Geçtiğimiz yıl fuarı 3 milyon kişinin ziyaret etmiş olması da memnuniyet verici” dedi.

Ülkede kitap basımı ve denetimi hakkındaki eleştirilere de değinen Ruhani, “Kitap basım izinleri keyfi uygulamalarla verilirse biri filanca kitabın ilk baskısını caiz görürken, ondan sonra gelen yetkili ikinci baskıyı caiz bulmayabilir, daha sonraki yetkili üçüncü baskısı çıkması gereken aynı kitaba başka bir fetva verebilir. Bu tür taraflı ve keyfi yaklaşımlar kitap sektörünü olumsuz etkiler, bunu önlemeliyiz. Kitaplar gerçekleri ifade etmek, eğitim becerileri, bilimin zirvesine ulaşmak ve toplumların gelişimi içindir. Toplumun sorunları bu şekilde çözülebilir” ifadelerini kullandı.

-Yayıncılara ödül verildi

Öte yandan açılışta yılın en başarılı yayıncılarına ödül verildi.

Bu yıl “Okumak; dünyayla diyalog” temasıyla gerçekleştirilen 65 ülkeden yabancı yayınevinin katıldığı fuar, halkın ziyaretine yarın açılacak. Bu yıl yaklaşık 300 bin yerli, 165 bin de yabancı kitabın arz edileceği fuar, 16 Mayıs'a kadar ziyarete açık olacak.

 

Kaynak:Haber Kaynağı