28. Uluslararası Enerji Şartı Konferansı

28. Uluslararası Enerji Şartı Konferansı

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Babayev:- "Türkmenistan olarak bölgemizde enerji alanında iş birliğini geliştirecek önemli projeler yürütüyoruz" - "Bölgemizde sistematik, dinamik ve entegre bir enerji yapısı kurmak istiyoruz"- Gürcistan Baş

AŞKABAT (AA) - Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Maksat Babayev, Türkmenistan'ın enerji alanında uluslararası iş birliğini geliştirmek için önemli projeler yürüttüğünü belirterek, bölgede sistematik, dinamik ve entegre bir enerji yapısı oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Babayev, Aşkabat'ta düzenlenen 28. Uluslararası Enerji Şartı Konferansı'nda yaptığı konuşmada, her yıl enerji şartı platformuna temsilci gönderen ülke sayısının giderek arttığını vurguladı.

Enerji güvenliği açısından uluslararası diyaloğun daha fazla geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Babayev, enerji alanındaki üretici, tüketici ve transit ülkelerin bir araya gelmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Babayev, küresel enerji üretiminde doğalgaz, petrol ve kömüre bağımlılığın devam ettiğine işaret ederek, doğalgaz sevkiyatı konusunda yeni gelişme ve güzergahları dikkatle izlediklerini aktardı.

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin önderliğinde büyük katılımla gerçekleştirilen bu konferanslarda katılımcıların yatırım imkanlarını değerlendirdiğini anlatan Babayev, "Biz de Türkmenistan olarak bölgemizde enerji alanında iş birliğini geliştirecek önemli projeler yürütüyoruz. Bölgemizde sistematik, dinamik ve entegre bir enerji yapısı kurmak istiyoruz." diye konuştu.

- "Ortak karar mekanizması gerekiyor"

Gürcistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze de Avrupa’nın enerji kaynaklarını çeşitlendirme çalışmalarını desteklediklerini belirterek, "Bölgede enerji sevkiyatı açısından Türkiye, Azerbaycan ve Romanya önemli rol üstleniyor. Avrupa’nın enerji ihtiyacının karşılamasında Gürcistan da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır." ifadelerini kullandı.

Janelidze, Avrupa’ya enerji transferinde bölgedeki Güney Kafkasya Doğalgaz Boru Hattı, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı ve Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı projelerinin hayati önem taşıdığını belirtti.

Enerji şartı platformunda ülkelerin ortak karar mekanizması oluşturması gerektiğini vurgulayan Janelidze, konferansa temsilci gönderen tüm ülkelerin bu alandaki çalışmalarını destekleyeceklerini söyledi.

- "İş birliği somut adımlara dönüştürülmeli"

Enerji Şartı Genel Sekreteri Urban Rusnak ise enerji alanındaki bu birlikteliğin somut adımlara dönüştürülmesi gerektiğini dile getirdi.

Platformun enerji alanında yatırımları artırmayı ve enerjinin transferi konusundaki çalışmaları hızlandırmayı hedeflediğini anlatan Rusnak, bu yıl ilk defa Birleşmiş Milletler’in de konferansa temsilci göndermesinin oldukça olumlu bir gelişme olduğunu aktardı.

Rusnak, geçen yıl imzalanan enerji şartı anlaşmasıyla bölgesel yatırımların destekleneceğini de kaydetti.

AB ülkeleri ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 50 ülkeden temsilcilerin katıldığı konferansa, bu yıl ilk kez Burkino Faso, Gambia, Nijerya, Panama ve BirleŞik Arap Emirlikleri de temsilci gönderdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :