"28 Şubat haksızlığa karşı direnen insanların da tarihidir"

"28 Şubat haksızlığa karşı direnen insanların da tarihidir"

AK Parti İstanbul Milletvekili Benli:- "28 Şubat mağdur ettikleri kadar, haksızlığa karşı direnen insanların da tarihidir. 28 Şubat turnusol kağıdıydı farklı inançlarda olup yasağa karşı direnenleri de gördük, FETÖ'nün 'Başörtüsü füruattır' sözü üzerine t

TBMM (AA) - YILDIZ AKTAŞ - AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Fatma Benli, "28 Şubat mağdur ettikleri kadar, haksızlığa karşı direnen insanların da tarihidir. 28 Şubat turnusol kağıdıydı farklı inançlarda olup yasağa karşı direnenleri de gördük, FETÖ'nün 'Başörtüsü füruattır' sözü üzerine tek günde yaşam tarzını değiştirebilenleri de." dedi.

Benli, 28 Şubat'ın kimine göre takvim yaprağındaki sıradan bir gün, kimine göre kendini ülkenin sahibi gören vesayet odaklarının, "Asıl olan benim, benim koyduğum kurallara uymayanlar benim kullandığım hakları kullanamazlar" dediği baskı süreci, kimine göre ise "öz yurdunda garip öz vatanında parya" günlerinin başladığı tarih olduğunu belirtti.

28 Şubat MGK kararlarının "topyekün savaş" başlığıyla sunulduğu ifade eden Benli, 28 Şubat'ın, hükümetin düşürüldüğü, milletvekillerinin istifa ettirildiği, yeni hükümetlerin dizayn edildiği, katsayı uygulamasının getirildiği, başörtülü öğrencilerin okuldan çıkarılıp, memurların işten atıldığı, eşleri örtülü olan askerlerin orduyla ilişiğinin kesildiği bir tarih olduğunu anımsattı.

Benli, "Acı bir tarihti 28 Şubat. Sadece başını örtmeyi tercih eden kadınların değil başını örtmemeyi tercih eden kadınların da zarar gördüğü, kadınların yanında erkeklerinin mağdur edildiği, sürecin sağladığı puslu hava sayesinde kapatılan 26 bankanın borcunun senelerce yedisinden yetmişine tüm Türkiye'ye ödetilerek bütün ülkeye zarar veren bir süreçti. 'Abartıyorlar, böyle bir şey asla yaşanmış olamaz' dedirtecek pek çok olay, 28 Şubat'ta gerçekleşti." diye konuştu.

71 yaşındaki Medine Bircan'ın bir üniversite hastanesinde tedavi görürken, kanser hastası olduğu için kemoterapiden başında saç olmamasına rağmen ölüm döşeğindeyken sağlık karnesindeki fotoğrafını değiştirmek zorunda bırakıldığını ve başı açık fotoğrafı sağlık karnesine yaptırıldığı gün de vefat ettiğini hatırlatan Benli, nasıl 1960 darbesinde başbakan asmanın, asıldığı ipin parasını da ailesinden istemenin utancı senelerce yaşandıysa 28 Şubat zihniyeti nedeniyle Medine Bircan ile birlikte mağdur edilen on binlerce insanın acısının da hep birlikte kalplerde yaşandığını söyledi.

28 Şubat'ta, ödül almak için çıktığı kürsüden başörtülü olduğu için indirilen Tevhide Kütük'ün ağlayarak kürsüden indiğini ve kaymakamın yanına giderek "Neden" diye sorduğunu anlatan Benli şunları kaydetti:

"28 Şubat mağdur ettikleri kadar, haksızlığa karşı direnen insanların da tarihidir. Aynı düşüncede, aynı yaşam tarzında olmadığı halde yasağa karşı çıkanların bir arada olabildiği bir süreçti. 28 Şubat turnusol kağıdıydı, farklı inançlarda olup yasağa karşı direnenleri gördük, FETÖ'nün 'Başörtüsü füruattır' sözü üzerine tek günde yaşam tarzını değiştirebilenleri de. 28 Şubat, ne kadar uzun sürerse sürsün doğru bildiği yolda mücadele etmenin, haksızlık karşısında bir arada durmanın, ötekileştirmeye, ayrıştırmaya karşı çıkmanın adıydı. Bu nedenle dün 60 darbesinde veya 80 darbesinde sokağa çıkmayanlar, 15 Temmuz'da tanklarla ve F-16'larla yine millet iradesi boğulmaya çalışıldığında karşı çıktılar, tankların karşısına dikildiler. 28 Şubat'tan almamız gereken en önemli ders budur ancak bu dersi aldığımızda gelecek nesillerin bizim yaşadığımız acıları yaşamasını engellemiş oluruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :