"28 Şubat, Anadolu sermayesinin tasfiyesine yöneliktir"

"28 Şubat, Anadolu sermayesinin tasfiyesine yöneliktir"

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı:"28 Şubat, Anadolu sermayesi olarak adlandırılan ve muhafazakar kesimin tasfiyesine yönelik bir eylem şeklinde karakterize oldu"- "Bu vesayetçi yapı diğer bütün vesayetçi yapılar gibi toplumla dövüşen nitelikte ortaya ç

AMASYA (AA) - CİHAN OKUR - AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "28 Şubat, Anadolu sermayesi olarak adlandırılan ve muhafazakar kesimin tasfiyesine yönelik bir eylem şeklinde karakterize oldu." dedi.

Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Şubat'ın 1960, 1971 ve 1980 askeri darbelerinin ardından doğrudan darbe olarak değil ama vesayetçi yapının gölgesiyle, siyasete el koyarak, bir toplumsal ve politik mühendislik yapma girişimi olduğunu söyledi.

Diğer darbelerden farklı olarak 28 Şubat'ın belli bir toplumsal kesimi hedef aldığına işaret eden Bostancı, 1980'li yıllarda Turgut Özal'la birlikte Türkiye'nin sosyal ve iktisadi anlamda çok önemli bir dönüşüm yaşadığını, bu dönemde yeni iktisadi elitlerin ortaya çıktığını belirtti.

Özellikle az sayıda ve belli bir merkezde toplanmış iktisadi elit kesimlerin dışında, "Anadolu sermayesi" denilen kesimin canlandığını ve Türkiye ekonomisine damgasını vurmaya başladığını anlatan Bostancı, şöyle devam etti:

"Bu insanlar aynı zamanda Anadolu muhafazakarlığına sahip profilde insanlardı. Böylelikle yeni bir iktisadi sermaye biçimi teşekkül etti. Moral olarak sosyal referansları itibarıyla bu topraklarla daha fazla bağlantılı ve bu yöndeki talepleri de iktisadi olarak tahkim edecek bir iktisadi elit kesim olarak öne çıkmıştı. Onun da devamı mahiyetinde Türkiye'nin geleneksel ve kesinlikle aynı zamanda bu gelenekler üzerinde bina olunan modern değerlerine sahip çıkan yeni bir gençlik kesimi çok canlı bir şekilde toplumsal hayatta rol almaya başlamıştı. 28 Şubat, Anadolu sermayesi olarak adlandırılan ve muhafazakar tasfiyesine yönelik bir eylem şeklinde karakterize oldu."

- "Çok dramatik olaylar yaşandı"

Türkiye'nin siyasi tarihine 28 Şubat'ın "postmodern darbe" olarak geçtiğini anımsatan Naci Bostancı, şu değerlendirmede bulundu:

"28 Şubat süreci, iktisadi zeminde değişen toplumsal şartlarda öne çıkan ve belki başörtü üzerinde karakterize olan, şüphesiz askeri anlamı öyle olmamakla birlikte sembolik olarak tartışmalar bakımından söylüyorum, başörtüsü üzerinde karakterize olan bir kesimi tasfiye olarak öne çıktı. Sonuçta çok dramatik olaylar yaşandı. Toplumun olağan akışına siz güç marifetiyle set çekmeye çalıştığınızda yüksek maliyetler doğurursunuz. O yüzden de bu vesayetçi yapı diğer bütün vesayetçi yapılar gibi toplumla dövüşen nitelikte ortaya çıktı ve toplumla dövüşen her hareket gibi akim kaldı. 'Bin yıl sürecek' denilen 28 Şubat bildiğiniz gibi 2-3 yıl sonra bütünüyle, sonuçları itibariyle ortadan kalkma sürecine girdi. Bugün de 28 Şubat eylemlerinin, aynı zamanda zihniyetinin Türk toplumundan bir daha gelmemek üzere gittiğini söyleyebiliriz."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :