28. Arap Birliği Zirvesi sona erdi

28. Arap Birliği Zirvesi sona erdi

Ürdün'ün Ölü Deniz bölgesinde gerçekleştirilen Arap Birliği Zirvesi sonuç bildirisi yayımlandı- Amman Bildirisi'nden:- "Suriye krizine barışçıl çözüm arayışları ve Suriyeli sığınmacıları ağırlayan ülkelere destek çerçevesindeki çalışmalar devam edecek. Te

ÖLÜ DENİZ (AA) - Ürdün'ün Ölü Deniz bölgesinde gerçekleştirilen 28. Arap Birliği Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, Suriye krizine barışçıl çözüm arayışları ve Suriyeli sığınmacıları ağırlayan ülkelere destek çerçevesindeki çalışmaların süreceği, ayrıca terör çetelerine son verilmesi için gereken tüm imkanlar sağlanacağı bildirildi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt tarafından okunan 15 maddelik Amman Bildirisi'nde, zirveye ev sahipliği yapan Ürdün'e teşekkür edilerek, Filistin, İran'ın müdahaleleri ve terörle mücadele konuları başta olmak üzere bölgedeki son gelişmeler değerlendirildi.

Filistin ile İsrail arasında barış müzakerelerinin, 1967 sınırlarına tabi, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngören iki devletli çözüm temelinde belirli bir takvime göre yeniden başlatılması için çalışmaların süreceği vurgulanan bildiride, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.

Bildiride, "Zirve, Filistin topraklarından birkaç kilometre uzaklıkta gerçekleşiyor. Kardeş Filistin halkının yanındaki duruşumuzu vurguluyoruz. Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğinde, Filistin ulusal meşruiyeti gölgesinde bir ulusal birlik hükümeti oluşturulmasını destekliyoruz." ifadesine yer verildi.

İsrail'in gerçek sınırları ile Kudüs'teki tarihi ve kutsal dini simgeleri değiştirmeye çalışmasının kabul edilemeyeceğine değinilen bildiride, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası mercilerin konuya ilişkin aldığı kararlarının uygulamaya konulması istendi.

- Irak ve Suriye'deki olaylar

Irak'ın toprak bütünlüğü ve istikrarının Arap ulusal güvenliğinin temel sütunlarından biri olduğu, terör çetelerinin etkisiz hale getirilmesi ve Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan geri alınması konularında Irak'ın desteklendiği aktarılan bildiride, "Suriye krizine barışçıl çözüm arayışları ve Suriyeli sığınmacıları ağırlayan ülkelere destek çerçevesindeki çalışmalar devam edecek. Terör çetelerine son verilmesi için gereken tüm imkanlar sağlanacak." değerlendirmesi yapıldı.

Uluslararası Arap koalisyonunun Yemen'deki meşruiyetini koruma çabalarının desteklendiği ve ülkenin yeniden imar edilmesi girişimlerinin de olumlu karşılandığı belirtilen bildiride, Suheyrat Anlaşması'na göre siyasi istikrar ile güvenliğin sağlanması gerektiği aktarılarak, Libya'da ise komşu ülkelerin söz konusu istikrar için sarf ettiği mücadeleden övgüyle bahsedildi.

- İslamofobi ve terörle mücadele

İslamofobi ve İslam'ı terörle bağdaştırma eğiliminin artmasına yönelik endişelerin de paylaşıldığı bildiride, Arap ülkelerinin komşularıyla iyi ilişkiler tesis etmesi, iş birliği yapılmasına işaret edilerek, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) üç adası üzerindeki egemenliği ve bu adaların İran'dan geri alınması konusundaki kararlılığı vurgulandı.

İran'a BAE'nin görüşmeler ya da Uluslararası Adalet Divanına başvurularak üç ada konusunda barışçıl bir çözüm bulunması girişimine olumlu yanıt vermesi çağrısında bulunuldu.

Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara (Rohingyalar) karşı işlenen insan hakları ihlalleri ile şiddet olaylarının da kınandığı bildiride, söz konusu azınlığın karşılaştığı trajik durum dolayısıyla duyulan memnuniyetsizlik ifade edildi.

Somali'nin seçim sürecini tamamlamasından dolayı takdir edildiği bildiride, bu ülkenin ekonomi ve kalkınma alanındaki zorlukların aşılması ile terörle mücadele konusunda çabalarının desteklendiğine değinildi.

Terörün tamamen sona erdirilmesi, halkın bu tehlikeden muhafaza edilmesi gerektiğine dikkat çekilerek, terör çetelerinin etkisiz hale getirilmesi ve militanların bozguna uğratılması için tüm imkanların seferber edilmesinin önemine işaret edildi.

Kuveyt'te 2014 yılında yapılan zirvede Arap ülkelerindeki eğitim sisteminin geliştirilmesine yönelik çağrıya bağlı kalındığı kaydedilen bildiride, Arap Birliği Ekonomi ve Sosyal Meclisinin, önceki zirvede ekonomi ve Arap iş birliği geliştirilmesine yönelik alınan kararları uygulaması için görevlendirildiği açıklandı.

Arap Birliğinin desteklenmesi ve Arap kimliğinin koruyucusu olarak güçlendirilmesi gerektiği vurgulanan bildiride, Arap coğrafyasında inisiyatifi geri kazanmak için istişarelerin sürdürülmesi gerektiği de belirtildi.

- 29. zirve Suudi Arabistan'da

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, zirvenin kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, "Suudi Arabistan hükümeti, BAE'nin 29. Arap Birliği Zirvesi'nin Riyad'da yapılmasına ilişkin isteğinin onaylanmasından mutluluk duyuyor." dedi.

BAE yetkilileri ise 29. Arap Birliği Zirvesi'ne ev sahipliği yapamamaktan dolayı özür diledi ancak bunun nedenine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

28. Arap Birliği Zirvesi'nin, Yemen'in ülkede yaşanan savaş nedeniyle ev sahipliği yapamayacağını duyurmasının ardından Ürdün'de düzenlenmesine karar verilmişti. 27'ncisi ise Fas'ın ev sahipliği yapamayacağını ilan etmesinin ardından Moritanya'da gerçekleştirilmişti.

- Zirvedeki "görünmez" kazalar

Öte yandan, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, zirve kapsamında devlet başkanları hatıra fotoğrafı çektireceği sırada ayağı takılarak yere düştü.

Zirveyi takip eden gazetecilerin kameralarına takılan görüntülerde, Avn'ın podyumun önünde ayağı takılarak düştüğü ve Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın Avn'ın kalkması için hemen yardım ettiği görüldü.

BAE Devlet Başkanı Yardımcısı ve Dubai Emiri Muhammed Bin Raşid Al Mektum'un da geçen salı günü Amman'da uçaktan indiği sırada ayağı takılarak tökezlediği, Kral Abdullah ve etrafındakilerin kendisine yardım ettiği görülmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :