28. Arap Birliği Zirvesi

28. Arap Birliği Zirvesi

Tunus Cumhurbaşkanı Sibsi:- "Suriye'de halka acılar çektirmeye devam eden kriz, askeri seçeneğin sonuç vermeyeceği ve bölgenin güven ve istikrarını etkileyen bu felaketten diyalogdan başka çıkış yolu olmadığını kanıtladı"- Mısır Cumhurbaşkanı Sisi:- "Arap

AMMAN (AA) - Tunus Cumhurbaşkanı El-Kaid es-Sibsi, Suriye krizi için siyasi çözümden başka yol olmadığını söyledi.

Sibsi, Ürdün'de Ölü Deniz bölgesinde gerçekleştirilen 28. Arap Birliği Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Suriye krizine siyasi çözüm bulma konusunda Arapların etkili rol üstlenmemesinin üzücü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Birleşmiş Milletler'in çabalarıyla Suriye krizinin çözülmesini ümit ediyoruz. Suriye'de halka acılar çektirmeye devam eden kriz, askeri seçeneğin sonuç vermeyeceği ve bölgenin güven ve istikrarını etkileyen bu felaketten diyalogdan başka çıkış yolu olmadığını kanıtladı."

Libya'da kapsamlı anlaşmanın sağlanması yolundaki çabaları desteklediklerini ifade eden Sibsi, "Demokrasi ruhuna sahip Libyalı kardeşlerimizin, bölünmeyi sona erdirecek diyaloğa hazır olduklarına inanıyorum." ifadesini kullandı.

"Filistin meselesi öncelikli sorunumuz olarak kalacak. Çünkü Filistin sorunu, sembol haline gelmiş ve tüm bölgeye etkisi var." diyen Sibsi, Yemen'de güven ve barışın yeniden sağlanması için tarafları diyalog ve müzakereye davet etti.

Arap dünyasındaki kötü koşulların, terörün yayılmasına katkısı olduğunun altını çizen Sibsi, "Bölgemizdeki kötü koşullar ve sebep olduğu risklerin devam etmesinin mantıklı bir yönü yok. Araplar olarak iş birliğimizi yoğunlaştırmadan, terör örgütleriyle mücadeleden sonuç alamayız." diye konuştu.

Sibsi, son olarak da ülkesini hedef alan terör eylemleri karşısında halkı bilinçlendirmeyi ve kardeş ülkelerle iş birliği yapmayı yoğunlaştırdıklarını kaydetti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de Arap ülkelerinin saflarını birleştirmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Arap halkları, son yıllarda bölgemizde meydana gelen tehlikeler karşısında Arap ülkelerinin güçlerini geri getirecek ciddi bir duruş sergilemesini gözlüyor." ifadelerini kullandı.

Hiçbir gücün iç işlerine müdahale etmesine izin vermeyeceklerini söyleyen Sisi, bölgedeki krizlerin sona ermesi ile güven ve istikrarın sağlanması için var olan güçleri birleştirmek gerektiğini kaydetti.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir ise Arap liderlere, terörle mücadelede kültürel bir zirve toplantısı düzenlenmesi önerisi sunarak, tüm insanlığı tehdit eden terörle mücadele etmek için uluslararası işbirliği çağrısında bulundu.

Beşir, Arap Birliğinin fikir birliği oluşturması halinde büyük güç sahibi olduğuna dikkati çekerek, "Açıklamaya ve delile ihtiyaç duymayan apaçık sorunlar ile karşı karşıyayız. Güvenlik, siyasi ve ekonomik meselelerimiz diyaloğu ve ortak Arap ilişkilerini geliştirmemizi gerektiriyor. Bununla ilgili kimsenin bizi uyarmasına ihtiyacımız yok." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :