"27 Mayıs'ta milli irade alaşağı edildi"

"27 Mayıs'ta milli irade alaşağı edildi"

DP Genel Başkanı Uysal:- "27 Mayıs 1960'ta Türkiye'yi gelişim çizgisi içerisinde demokrasiyle buluşturan, on yıl boyunca büyük hizmetleri olmuş Demokrat Parti iktidarı maalesef bir cunta faaliyeti neticesinde deyim yerindeyse alaşağı edildi"- "Alaşağı edi

ANKARA (AA) - CÜNEYT ATEŞ - Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, 27 Mayıs 1960'ta Demokrat Partinin cunta tarafından alaşağı edildiğini belirterek, "Alaşağı edilen milletin adına iktidar erkini kullananlar, temsilcileri değil milli egemenliğin milli iradenin ta kendisiydi." dedi.

Uysal, AA muhabirine 56. yılında 27 Mayıs darbesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Acıların, 27 Mayıs'a yaklaşırken tazelendiğini söyleyen Uysal, Türkiye'ye büyük hizmetler yapmış ve toplumda karşılığı olan büyük bir partinin ciddi bir bedel ödediğinin altını çizdi.

Uysal, "27 Mayıs 1960'ta Türkiye'yi gelişim çizgisi içerisinde demokrasiyle buluşturan, on yıl boyunca büyük hizmetleri olmuş Demokrat Parti iktidarı maalesef bir cunta faaliyeti neticesinde deyim yerindeyse alaşağı edildi. Alaşağı edilen, milletin adına iktidar erkini kullananlar, temsilcileri değil milli egemenliğin, milli iradenin ta kendisiydi." değerlendirmesinde bulundu.

- "Milletin kalbine yazdı"

DP'nin iktidarda olduğu dönemde yaptığı hizmetlerle adını "milletin kalbine yazdığına" işaret eden Uysal, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan başta olmak üzere Celal Bayar, Namık Gedik ve "isimsiz onlarca, yüzlerce kahramanı" bir kez daha rahmetle andığını söyledi.

Sivil demokratik aktörlerin bu yaşananlardan kendisine tecrübe çıkartması gerektiğini dile getiren Uysal, "Daha büyük bedellerin milletimize, devletimize ve coğrafyamıza yaşatılmaması gerekiyor" ifadelerini kullandı. Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte iki asırlık modernleşme çizgimizde çoğulcu demokratik anlayış, hukuk devleti şemsiyesi altında herkesin hür ve eşit olduğu bir Türkiye'nin kıymetini hepimiz bilmek zorundayız. Irak'ta, Suriye'de yaşananların aynısına bakıp Türkiye'nin iniş çıkışları da olmakla beraber bütün zorluklara rağmen bugünlere kadar getirdiği Cumhuriyet'i çoğulcu, hürriyetçi tam demokrasiyi olması gerektiği gibi yaşatmak adına Demokrat Parti olarak bugün de iddiamızın sahibiyiz."

- "Darbe tehlikesi yok"

Uysal, Türkiye'de darbe tehlikesi kalıp kalmadığına yönelik bir soruyu da "Artık böyle bir tehlike bulunmuyor. Allah bu güzel ülkeye darbe gibi bir şeyi tekrar yaşatmasın." dedi.

Bunca yaşanandan sonra darbe gibi bir şeyin şüphesinin bile uyanmasının büyük eksiklik olacağını dile getiren Uysal, "O nedenle prensip olarak da böyle bir şeyin olabilme imkanını hiçbir daim görmüyorum." ifadesini kullandı.

- "Vicdanlar postallarla çiğnendi"

27 Mayıs'ın bir "haset hareketi" olduğunu belirten Uysal, "Milletin aşkına ve büyüme hırsına karşı haset duyan tüm cenahların asgari müştereki, bu darbedir." değerlendirmesinde bulundu.

Uysal, bu darbenin, hizmet kervanı olarak bilinen Demokrat Parti geleneğine darbe vurduğu kadar, Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişmesine, büyümesine ve kuruluşunda kendine hedef aldığı muasır medeniyet seviyesine ulaşmasına da engel olduğuna dikkati çeken Uysal, şunları kaydetti:

"27 Mayıs, bugün kurumsal olarak karşımıza çıkan siyasal vicdanların temel taşıdır. Vicdanlar postallarla çiğnenmiş, siyasi görüşlere kurban edilmiştir. 27 Mayıs, milletin tercihlerinin sorgulandığı, tahayyüllerinin tutuklandığı bir gündür.

Demokratik bir mücadelede kaybedeceği aşikar bir güruhun şanlı ordunun apoletlerinin arkasına sığınarak giriştiği bu ihanet hareketi, Türkiye’nin zamanını, hayallerini ve maalesef Türkiye aşkı ile yanan bir başvekille bakanlarını çalmıştı."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :