257 yıllık Rami Kışlası, restore edilecek

257 yıllık Rami Kışlası, restore edilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eyüp'teki Rami Kışlası'nı restore ettirmek için kolları sıvadı

İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - Kültür ve Turizm Bakanlığı, Eyüp'teki 257 yıllık Rami Kışlası'nı restore ettirecek. 

Bakanlıktan alınan bilgiye göre, Sultan III. Mustafa döneminde (1757-1774) inşa edilen Rami Kışlası, Sultan II. Mahmud zamanında, 1828-29 yıllarında yenilenip büyütüldü.

Kırım Savaşı sırasında Abdülmecid'in karargahı olarak kullanılan kışla, son şeklini II. Abdülhamid döneminde aldı. Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren orduya hizmet veren Rami Kışlası, 1960'lı yıllarda askeri işlevini tamamladı ve daha sonra Eyüp Belediye Meclisi tarafından geçici olarak kuru gıda toptancılarına tahsis edildi. Rami Kışlası, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 14 Ekim 1972 tarihli kararı ile taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edildi. 

Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'ın talimatıyla Bizans zamanında sanayi ve ticaretin merkezi haline gelen Haliç'in Eminönü-Unkapanı kıyılarındaki bulunan tüccarların gıda depoları, trafik sıkışıklığı, gürültü ve kirlilik yaratması nedeniyle 1986'da kışlanın bir bölümüne taşındı.

Kışlaya geçici olarak taşınan ve şu anda 1500 dükkana ulaşan kuru gıda esnafı, 28 yıldır burada hizmet veriyor. Ancak esnaf, 2-3 yıl içerisinde yeni yerlerine taşınacak.

Bir bölümünde de mahalleli gençlerin spor faaliyetlerini yapabildiği halı saha ve parklar bulunduğu kışlanın, etrafı çöplerle dolu surlarına sprey boyalarla yazı yazılmış durumda. 

 

- Bugüne kadar kalan özgün duvarlar sağlamlaştırılacak

 

Dikdörtgen biçiminde avlusu bulunan yaklaşık 220 bin metrekare alan içerisinde yer alan Rami Kışlası, 8 ana kol ile birlikte farklı yerlerde bulunan 5 bloktan oluşuyor. Yığma kagir sistemde inşa edilen Rami Kışlası'na, çeşitli dönemlerde gerçekleştirilen onarımlar sonucunda birçok ilaveler yapıldığı tespit edildi. Rami Kışlası'nın restore edilmesi sonucunda günümüze kadar ayakta kalabilen özgün duvarlar ile döşemeleri sağlamlaştırılacak, özgün olmayan ve yerinde bulunmayan kısımlar ise yeniden inşa edilecek. 

Yapının restorasyon ve büyük bir ölçüde rekonstrüksiyonu düşünülürken, ortaya çıkan mekanların kütüphane, laboratuvar ve idari bina olarak değerlendirilmesi planlanıyor.

Bu çerçevede, Rami Kışlası'nın restorasyonuna yönelik yapılan ihale kapsamında ilk etapta 2-3-4-5 numaralı ana kolların restorasyonu gerçekleştirilecek. Söz konusu yapıların toplam kapalı alanı 32 bin 288 metrekare olup, ihale edilen alan yaklaşık 11 bin metrekare. İşin ihalesi İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından 4 Ağustos'ta yapıldı. Sözleşme ise yapım aşamasında.

 

- Restorasyon alanını çok önceden ayırdık

 

Kışlanın bir bölümünde faaliyet gösteren 1500 gıda dükkanının bağlı olduğu İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği Başkanı Mustafa Karlı, yaklaşık 4 yıl önce restorasyon için ilgili kurumların kendileriyle irtibata geçtiğini söyledi.

Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere söz konusu kurumlarla uzlaştıklarını, çalışmaların rahat şekilde yapılması için 4 yıllık süre tanındığını anlatan Karlı, hatta bazı dükkanların arka kısımlarının küçültüldüğünü dile getirdi.

Karlı, "Dükkanlarımız bile küçüldü ama devletin işini engellememe adına üzerimize düşeni yaptık" dedi.

Çevrede bulunan vatandaşlar da tarihi kışladan ziyade surların bir an önce restore edilmesini istiyor. 

Kaynak:Haber Kaynağı