"25 yıldır aynı idealle eserleri seslendiriyoruz"

"25 yıldır aynı idealle eserleri seslendiriyoruz"

Söz yazarı İzzet Okumuş: - "Bu eser bizim 25 yıldır bu işi niçin yaptığımızın, niye bir arada olduğumuzun bir özeti aslında. Zulme karşı, adalet ve merhametten yana bir solukla itiraz etmemiz gerekiyor. Şarkılar da bu itirazın en güzel yollarından biri"-

İSTANBUL (AA) - AHMET ESAD ŞANİ - Grup Genç'in çeyrek asırlık birikimini taşıdığı "Yılların Ardından" albümüne solistliğin yanı sıra söz yazarlığıyla da katkı sunan İzzet Okumuş, "Bu eser bizim 25 yıldır bu işi niçin yaptığımızın, niye bir arada olduğumuzun bir özeti aslında. Zulme karşı, adalet ve merhametten yana bir solukla itiraz etmemiz gerekiyor. Şarkılar da bu itirazın en güzel yollarından biri." dedi.

Grup üyeleri İzzet Okumuş, Mahir Arslan ve Murat Polat, müzik marketlerin yanı sıra dijital platformlarda da müzikseverlerle buluşan çalışmalarına ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Grup Genç'in kuruluş hikayesini anlatan İzzet Okumuş, şu bilgileri verdi:

"1990'lı yıllarda ülkemizde farklı bir sosyolojik hareketlenme vardı. İslam coğrafyasının bir çok yerinde süregelen işgal ve zulme karşı direnişi Türkiye'ye de taşımak için sosyal ve kültürel aktiviteler yapılıyordu. Bunlar büyük salon programları şeklinde tertip edilen organizasyonlardı. Bir tema etrafında konuşmalar olur, sunumlar yapılır ve aralarda bu konuşmaların kompozisyonuna uygun marşlar okunurdu. Bu marşları okuyan korolar vardı. İşte Grup Genç'in ortaya çıkışı bu koroların içerisinden oldu. O korolar içinden bu işi sürekli hale getirmek isteyenler bir araya gelip bir müzik grubu oluşturdu."

Okumuş, grubun kurucusu Abdullah Taşkıran'ın gayretleriyle 1993'te çıkan "Şehadet Vakti" adlı ilk albümün büyük ilgi gördüğünü kaydederek, "Topluma hem ilginç geldi hem de büyük bir talep gördü. Bunu diğer albümler takip etti. Sırasıyla 1994’te 'Kan Toprağa Düşünce', 1997’de 'Yüreklere Yürüdük', 1999’da 'Sevdaları Yaşamak', 2002'de 'Yarının Adı Umut' ve 2010'da 'Sözü Var' albümleriyle bu geleneği devam ettirmeye gayret ettik." ifadelerini kullandı.

- "Zulme karşı merhametten yana bir soluk"

Önceki 4 albümden seçilen 21 eser ile 25. yıla özel hazırlanan bir şarkının yer aldığı "Yılların Ardından" albümünü dinleyicilerin beğenisine sunduklarını dile getiren Okumuş, "Bu eser bizim 25 yıldır bu işi niçin yaptığımızın, niye bir arada olduğumuzun bir özeti aslında. Zulme karşı, adalet ve merhametten yana bir solukla itiraz etmemiz gerekiyor. Şarkılar da bu itirazın en güzel yollarından biri. Bu albüm aslında ayrılık ve gayrılığın ortadan kalkması için vicdani bir sesleniş." diye konuştu.

İzzet Okumuş, kaset teknolojisiyle kayıt altına alınan ilk 4 albümde teknik bir takım eksikler bulunduğunu belirterek, kasetten dijital ortama aktarılan eserlerin tonlarının değiştiğini, bu eserleri teknik olarak derleyip toparlamak ve bir araya getirmek için yeni albümü hazırladıklarını kaydetti.

Eserlerdeki anlamı gelecek nesillere aktarmayı da amaçladıklarını sözlerine ekleyen Okumuş, şöyle devam etti:

"Bu şarkıların millet sinesinde ümmet nefesiyle söylenen şarkılar olduğuna inandığımız için 25 yıldır aynı idealle bu eserleri seslendirmeye çalışıyoruz. Hür bir dünyada var olabilmemiz adına ümmet ve millet arasındaki bağın güçlendirilmesi gerekiyor. Yani vatan coğrafyasıyla gönül coğrafyası arasındaki bağın kuvvetlenmesi ve bizim de sanatçı olarak bunun için bir şeyler yapmamız gerektiğine inanıyoruz."

- "Birlikte eseri 25 yılımıza ışık tutan bir manifesto gibi"

Mahir Arslan da saz ile sözün aynı istikamette olması gerektiğini söyleyerek, şarkılar aracılığıyla topluma neler verebilecekleri ve dertlerini nasıl ifade edebilecekleri düşüncesiyle yola çıktıklarını kaydetti.

Şarkıların insanların yüreğine dokunabildiğine işaret eden Arslan, şunları söyledi:

"25. yıl albümünü taçlandıran 'Birlikte' eseri, bıkmadan usanmadan her şeyiyle 25 yılımıza ışık tutan 3 dakikalık bir manifesto gibi. Kara Zulüm, Şehitler Ölmez, Yolun Yolum, Mescid-i Aksa, Güneşi Tutamadım, Kızıl Lale gibi birçok eser de albümde yer alıyor. Grup Genç olarak sanatımızla, sözümüzle manevi bir iklimde bu yolculuğumuzu sürdürmek, Peygamberin tarif ettiği güzel ahlak çizgisinden çıkmadan bu serüvenin içinde yer almak istedik."

Arslan, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarının etkinliklerinde yer aldıklarına dikkati çekerek, "Bizi en çok heyecanlandıran, bakanlığın bu yaz yapacağı öğrenci kamplarına yönelik hazırladığımız proje kapsamında ilk kez sahne alacak olmamız. Belki bu eserleri hiç tanımayan delikanlılarla karşı karşıya gelip bu eserlerin hikayesini anlatacağız." ifadelerini kullandı.

Yeni albümün 6 yılı aşan bir emeğin ürünü olduğunu vurgulayan Arslan, "Biz öldüğümüzde bu eserlerin yaşaması için kalitesi, aidiyeti, sorumluluğu ve estetiği olan eserleri sunabilmek adına, bunu bir hatırat arşiv albüm olarak çıkardık. Dinleyicilerimize sadece albüm çıktı şeklinde söylemiyorum, kendi camiamızda üst çıtayı zorladığımız arşivlik bir albüm oldu diyorum. Bu albümle tanışmalarını bu müzikleri dinlemelerini istiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- "Şehitler Ölmez eseri, dillere pelesenk oldu ve kitlelere maloldu"

Albümdeki birçok esere yorumuyla katkıda bulunan Murat Polat ise eserlerin çoğunun somut hikayelere dayandığını aktararak, 1991'de Müslüman Genç dergisinde yayınlanan Şehitler Ölmez şiirinin, dönemin sosyal ve politik faaliyetleri içindeki gençler tarafından salon programlarında okunmak üzere marş olarak bestelendiğini ve albümdeki eserin kaynağının bu marş olduğunu söyledi.

İlahiyat eğitimi gören Fuat Çağlar'ın Tacikistan'da şehit olmasının ardından Okumuş'un, Şehitler Ölmez eserini bestelediğini vurgulayan Polat, "Şehitler Ölmez'in birbirini tekrar eden basit bir melodisi vardır. Kolay algılanabilir olduğu için de dillere pelesenk oldu ve kitlelere maloldu." dedi.

Polat, "Ferman" eserinin de Gorajde Katliamı'nın ardından yazıldığının altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Okuduğumuz eserlerin bir çoğu bir olayın hassasiyeti ve duygu yoğunluğuyla yazılmış eserler. Grup Genç'in eserlerinin içinde altı boş olanı yok. Artık bu konuda iddialı olabiliriz. Kolay tüketilebilecek eserlerimiz yok. Hepsinin altı hem teknik hem estetik olarak dolu. Sanatta 25. yılımızdayız. İlk defa böyle bir arşiv albüm yaptık. İnşallah bundan sonra yeni çalışmalarımız birbirini takip edecek. Albümde 21 klasik, 1 yeni eser var. Bizim hikayemizi anlattığı için 'Birlikte' isimli esere klip çekip ön plana çıkarmak istedik. Birkaç dakikada ümmetin genel durumunu anlatmaya çalıştık. Ümmetin temel parçalarından biri olan Türkiye’nin ve ülkemizdeki Müslümanların öncü rol oynaması gerektiği mesajını veren sanatsal bir klip çalışması oldu. Bu eserlerin çoğunun söz ve müziği grup üyelerine ait. Bazıları da grupta bulunmuş ve daha sonra ayrılmış olan grubun kurucusu Abdullah Taşkıran'a ait."

Abdullah Taşkıran'ın, grubun ilk eseri olan 'Kara Zulüm'ü okuduğunu sözlerine ekleyen Polat, Fatih Ihlamur'un aranjesinde albümün yapıldığını ifade etti.

- Eserlerin söz ve bilgilerini içeren bir kitapçık hazırlandı

Grup Genç'in, yeni müzik altyapılarıyla yorumladığı çalışmalarının yer aldığı 2 CD olarak hazırlanan albümde, eserlerin söz ve bilgilerini içeren bir kitapçık da bulunuyor.

GNC Müzik ve Yapım etiketiyle çıkan albümde "Yolun Yolum", "Umuda Sözüm", "Özgürlük Türküsü", "Şehitler Ölmez", "Mescid-i Aksa", "Sabır Düştü", "Şehidan Ey", "Coşku", "Kan Toprağa Düşünce", "Örtü Uğruna", "Asra Ağit", "Birlikte", "Kara Zulüm", "Yüreklere Yürüdük", "Slogan", "Ferman", "Kızıl Lale", "Çağırırsın", "Ardından", "Anadolu'dan Filistin'e", "Sevdaları Yaşamak" ve "Ölüm" isimli eserlere yer verildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :