241 demokrasi şehidi anısına 241 metrekarelik ebru

241 demokrasi şehidi anısına 241 metrekarelik ebru

Antalya Cumhuriyet Meydanı'nda 300 kişi, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan 241 kişi anısına yaklaşık 9 ton su ile hazırlanan kitre ve 350 şişe boya kullanarak 241 metrekarelik ebru yaptı- Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: - "300 arkadaşımız 241 metr

ANTALYA (AA) - Antalya'da 300 kişi,15 Temmuz darbe girişiminin 241 şehidi anısına 241 metrekarelik ebru çalışması gerçekleştirdi.

Cumhuriyetin kuruluşunun 93. yıl dönümünü etkinlikleri kapsamında Antalya Büyükşehir Belediyesince Yrd. Doç. Dr. Mehmet Eroğlu koordinatörlüğünde Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen etkinlikte, dev ebru teknesi başına geçen Antalya Valisi Münir Karaloğlu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de fırçayla çalışmaya katıldı.

Boyaların ebru sıvısına fırçayla serpilmesinin ardından tekne üzerine serilen kumaş, çalışmaya katılanlar ve iki vinç yardımıyla kaldırıldı.

Vali Karaloğlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, bugün Antalya halkının 15 Temmuz şehitlerini unutmayacağını ve unutturmayacağını gösterdiğini söyledi.

15 Temmuz gecesi yaşananların unutulmaması gerektiğini vurgulayan Karaloğlu, "O gece milletin iradesine, cumhuriyetimizin değerlerine kasteden hainleri hiçbir zaman unutmamamız ve o gece yaşanan acı, sıkıntıyı mutlaka gelecek nesillerimize aktarmamız lazım." dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel de 15 Temmuz şehitlerini hiçbir zaman unutturmayacaklarını belirtti.

Cumhuriyet Bayramı'nı bu sene farklı bir şekilde kutlamaya karar verdiklerini anlatan Türel, ebru eserinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Yenikapı ruhunu simgelemek üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile 15 Temmuz gecesi darbeci general Semih Terzi'yi öldüren şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in portrelerinin yer aldığını kaydetti.

Türel, eserde cumhuriyetle ilgili mesajlar, 15 Temmuz kahramanlarının direnişi, şehitlerin isimlerine de yer verildiğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"Dünyanın en büyük ebru çalışması diyoruz çünkü 300 arkadaşımız, 241 metrelik bu çalışmayı gerçekleştirdiler. Ölçü ve kişi sayısıyla şimdiye kadar Türkiye'de ve dünyada yapılmış en büyük ebru çalışması. Esasen bu çalışma, Guinness Rekorlar Kitabı'na girebilecek ölçüde bir çalışmadır. Fakat bu çalışmanın mesajı bana göre her türlü rekordan daha da önemlidir. Dolayısıyla 15 Temmuz cumhuriyet şehitlerimiz ve milli birlik mesajının gölgelenmemesi için arkadaşlarımızla Guinness'e başvurmayı uygun görmedik. Sadece noter tescili alınarak tarihe bir not düşmeyi planladık."

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Altunkaya ise 15 Temmuz darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden 241 şehit anısına uygulanan 241 metrekarelik ebru çalışmasının 2,5 aylık tasarım ve hazırlık süreci sonucu ortaya çıktığını anlattı.

Altunkaya, çalışmada yaklaşık 9 ton su kullanılarak kitre (ebru sıvısı) hazırlandığını, 350 şişe ebru boyası kullanıldığını açıkladı.

Proje koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Eroğlu ise söz konusu eserin iki gün boyunca meydanda sergileneceğini bildirdi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :